Düşük Yaptıktan Sonra Ne Zaman Gebe Kalınır?

Yayın Tarihi : 2018/11/07 08:03 • Güncelleme Tarihi : 2018/11/07 08:03 •

Düşük doğum; anne karnındaki bebeğin, henüz gelişimini tamamlamadan, 24. Haftadan önce embriyo (ilk 12 hafta) veya fetüsün (12 – 24 hafta) anne rahmini terk etmesi durumudur.

Düşük Yaptıktan Sonra Ne Zaman Gebe Kalınır?

Düşük doğum; anne karnındaki bebeğin, henüz gelişimini tamamlamadan, 24. Haftadan önce embriyo (ilk 12 hafta) veya fetüsün (12 – 24 hafta) anne rahmini terk etmesi durumudur.

Düşükler tek bir sebebe bağlı olarak değil, farklı sebeplerle de gerçekleşebilir. Düşük doğumlardan sonra, anne adayı tekrar bebek düşünmektedir çoğu zaman. Ancak sağlıklı bir doğum gerçekleşmese de rahimde gebelik esnasında oluşan bazı değişiklikler bir toparlanma süreci gerektirir. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen aileler biraz daha sabırlı olmalıdır. Düşüğün sebebine, oluşum haftasına, annenin durumuna göre bu bekleme süreçleri birbirinden farklıdır. Ancak kategorilendirmek mümkündür.

Erken hafta düşüklerinde yani; gebelik öğrenildiğinin hemen arkasından düşük veya kimyasal gebeliklerde bekleme süresi 1-2 aydır. Bu bekleme süresinde rahim kolaylıkla yeni bir bebek taşıyabilecek yetiye sahip olur.

Gebelik haftası; 12-16 haftalar arasında düşük yapıldı ise, birçok hormon aktive olmuş demektir ve normale dönmesi daha uzun süre alacaktır. Bu sebeple bu kişilerin tekrar gebe kalmak ve sağlıklı gebelik geçirmek için beklemeleri gereken süre, yeniden adet olma ve birkaç ay periyodik adet görme süresini beklemektir. Bu durum kişiden kişiye değişir ortalama 3-6 ay arasıdır.

Mol gebelik; döllenme sırasında genetik bir hatanın oluşması sonucu meydana gelen, normal olmayan doku büyümesidir. Görülme oranı düşüktür. Böyle gerçekleşen gebeliklerde, tekrar gebe kalma süresi tedavi seyrine göre 6 ay- bir yıl arasında değişkenlik gösterir.

Tekrarlayan düşük; anne adayının üst üste oluşan gebeliklerinde, düşük doğum yapmasıdır. Rahimin toparlanma süresi beklendikten sonra yeni gebeliğin oluşması sağlandı ve bu gebelikte düşük doğumla sonuçlandı ise, bu durumun incelemesi muhakkak yapılmalıdır. Annenin bu durumda ısrarcı olması teşhis konmadan tekrar tekrar gebelik denenmesi; rahimi daha fazla yormakla birlikte, zaman kaybına da yol açar. Bu sebeple öncelikle tekrarlayan düşüklerin teşhisi konmalı, tedavisi yapılmalı ancak bundan sonra tekrar gebelik düşünülmelidir.

Bu süreler beklenmediğinde gebelik yeniden oluşabilir ancak; rahim tam anlamıyla eski haline dönmediğinden tekrar düşük doğumla, erken doğumla ölümlü doğumlarla veya genetik bozukluklarla meydana gelmesi ihtimali de artar. Bu sebeple aceleci davranılmamalı ve rahime yeterince zaman tanınmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?