Ertesi Gün Hapları Nedir? Ertesi Gün Haplarına Dair Bilgiler

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2020/05/01 22:43 •
Ertesi gün hapları özellikle evlilik öncesi cinsel ilişki yaşayan genç kadınlarda hamilelik korkusuyla sıklıkla kullanılan ilaçlardır.
Ertesi Gün Hapları Nedir? Ertesi Gün Haplarına Dair Bilgiler

Ertesi Gün Hapı Nedir?

Ertesi gün hapları özellikle evlilik öncesi cinsel ilişki yaşayan genç kadınlarda hamilelik korkusuyla sıklıkla kullanılan ilaçlardır.
Doktora danışılmadan ve çoğu zaman da bilinçsizce kullanılması nedeniyle hem kullananların sağlığına bazı olumsuz etkileri olabilmekte hem de gereksiz yere maddi bir külfete yol açmaktadırlar.
Öncelikle şu bilgiyi vermeliyiz.Ertesi gün hapları kesinlikle bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmemelidir.
Ertesi gün hapları hormon içeren ilaçlardır.
Bilinçsiz yada gereksiz yere gelişigüzel kullanıldıklarında kadınlarda hormonal dengeyi bozabilir.

Ertesi Gün Hapı Hangi Durumlarda Kullanılmalıdır?

Ertesi gün hapları zorunlu durumlarda kullanılmalıdır.Tercihen doktor kontrolünde kullanılmasında yarar vardır.
Yüksek oranda hormon içerdiğinden kadınların adet döngüsü üzerinde olumsuz etki yapabilirler.
Ertesi gün hapları doğum kontrol yöntemlerinin kullanımında aksaklık olduğunda (prezervatif yırtılması, prezervatifin çıkması, doğum kontrol hapının kullanılmasının unutulması gibi) tercih edilmektedir.Tecavüz sonrası istenmeyen gebeliklerde tercih edilmesi uygundur.
Ertesi gün hapı kullanmak için ise en önemli kriter vajinaya sperm temas etmesidir.Bu durumda gebeliği önlemek için kullanılmalıdır.
Bir adet döngüsü içinde birden çok kez kullanılmaları önerilmemektedir.

Ertesi Gün Hapı İlişki Sonrası Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Ertesi gün hapları ilişkiden sonra mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır.Tercihen ilk 10 ile 12 saat içinde alınması önerilmektedir..
Özellikle ilişki sonrası ilk 12 saatin ardından alınmasında ertesi gün hapının etkinliği azalır.
Özellikle ilişkiden 2-3 gün sonra alınan ertesi gün haplarının etkinliği önemli oranda düşmektedir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
o********* :

Sürtünmeli ilski yasadm boşalma olmadi iccamsrlaydik ten tene olmadk zevk suyunun ustumdeyken ve ben gyinirken bana bulaşmasından korkuyorum adetm 10 gün gecikti 4 5 7 9.günler de sabah idraryla test yaptim hepsi negatif ckti hamilemiyimdr okul stresi ve spor etkilemis olabilir mi?


Cevap:

Zevk suyu ile hamileliğin oluşması oldukça düşük bir ihtimaldir. Adet gecikmesinin nedeni yaşanan stres olabilir. Tavsiyemiz adet gecikmesi bir süre daha devam ederse sebebini öğrenmek için bir kadın doğum uzmanına muayene olmanızdır.

A******** :

Ben ayın başında ve sonunda olmak üzere iki kere ella kullandm suan adet olmam gereken tarihi 6 gün gecikti kasiklarimda ağrı ve ara kanamam var özellikte ayakta durduk kan geliyor dün gebelik testi yaptım negatıf ama kasik ağrım çok kötü hamile olabilir miyim ilişkide prezervatifle oldu boşalma olmadı?


Cevap:

Adet gecikmesi yaşamanız hamileliği düşündürse de testlerin negatif çıkması hamileliğin oluşmadığı anlamına geliyor. Emin olmak için adet gecikmesi devam ederse gebelik testini tekrarlayabilirsiniz.

a*********** :

Hocam, sürtünmeyle ilişkiye girdim partnerimin boşalmış olma ihtimaline karşı 7 saat sonra ella kullandım.Bu tarihten 5 gün sonra regl olmamgerekirken 3gün sonra oldum ve normal olduğundan kısa bitti. Sizce ara kanama mıdır yoksa reglmi olmuşumdur. Birde bitmesine rağmen göğsümde büyük bir ağrı var


Cevap:

Küçük yaşlarda  olup  cinsel konularda bilgi sahibi olmadan  cinsel  deneyim yaşayan sizler gibi pek çok okurumuz var.
Bu tür  ilişki sonrası hamilelik korkusu ile bizlere bir çok soru geliyor.
Bize yazdığınız ilişki türünde  hamilelik ihtimali pek mümkün görülmüyor.

Tahlil.com doktorları olarak size önerimiz mutlak suretle aşağıdaki bağlantıyı dikkatle okuyup hamilelik oluşumuna dair bilgi sahibi olmanız.

Aşağıdaki bağlantıda belirtilen yazıları ve sorulmuş benzer soru ve uzmanlarımızca verilen cevapları dikkatle okursanız bu konuda bilgi sahibi olacağınızı umuyoruz.

d************ :

Hocam zaten adetim 1 hafta gecikti eczacım tarlusal verdi yine olmadım şimdi bn gidip kan testi yapayım mı yoksa 1 hafta daha mu bekliyeyim iki kere test yaptım negatif cıktı ben adet gecikmemi 1 ayın içinde 2 kere ertesi gün hapı içmeme bağlıyorum ama 8 gün oldu hala olmadım sizce napmalıyım ?


Cevap:

Adet gecikmesi sadece gebelik nedeniyle olmaz.Adet gecikmesinin bir çok nedeni vardır.Aşağıda gebelik dışı nedenlerle adet gecikmesinin görülebildiği durumları inceleyebilirsiniz.




d************ :

Mrb ben 1 ayın içinde 2 kere ertesi gün hapı içtim 18 gün arayla 1.sini adetım bittikten sonra içmiştim diğerini adetime 2gün kala içtim 7 gün gecikti adetim 2 kere testyaptm negtf cıktı sizce hamile olabilirmiyim ? Ayrıca 2 kere içme sebebimde nişnlmla sürtünerek ilişkye girdik vajnmn üstüne boşldı


Cevap:

Anlattığınız şekilde ihtimal çok düşüktür, ancak 1 hafta içinde adet olmaz iseniz testi tekrarlamanızı öneririz..

s************************* :

7 gundur ara kanamam var fakat belirttigim uzere henuz iliskinin üzerinden 3 hafta geçmedi sitenizde bu gecirdigim surenin yeterli olduguna dair bir bilgi bulamadim. Gebelik testinde cikar mi?


Cevap:

7 gündür kanamanız var ise hamilelik ihtimaliniz yok denecek kadar azdır..

s************************* :

13 nisanda adet oldum 18 nisanda sürtünme ile iliski yasadim 18 saat sonra norlevo kullandim. 5 gun sonra bir gun lekelenme yasadim ve 4 gundur kanamam var kahverengi kirmizi arasi bir kan. Sizce bu normal mi yoksa ciddi bir sorun var mi ne kadar daha surerse doktora gitmeliyim su an gidemem çünkü


Cevap:

Gebelikten şüpheniz var ise test yapmanızı öneririz..

m*********** :

Sevgilimle normal(Önden) ilişkiye gireceğiz.Bu durum 1 hafta gibi bir zaman dilimini kapsayacak. Bu 1 hafta içerisinde çok sıklık ile prezervatif kullanmayı düşünmüyoruz. Hamile kalmaması için ertesi gün hapı veya doğum kontrol haplarından hangisini sıklık ile kullanmamız gerekiyor ve sorun olur mu?


Cevap:

Ertesi gün hapı arka arkaya kulanılmaz, bu durumda doğum kontrol hapı kullanılmalı.Tabii ki bir  doktora da danışmak kaydıyla, 

c****** :

En güvenli korunma yöntemi nedir sizce nişanlıyız evliliğimize az kaldı ama yinede kendimize güvene almak istiyoruz yorumlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler ..


Cevap:

Bu konuda en doğru bilgiyi sizi muayene edecek kadın doğum doktoru verecektir.Ancak evliliğin ilk günlerind edoğum kontrol hapı ile korunmaya başlayıp daha sonra bir kadın doğum mmuayenesinin ardından doktorunuzun önerdiği yöntemle korunmaya devam etmeniz en uygun olanıdır.

t********** :

norlevohapı kullandık 9 gün önce ve hiçbir kanama olmadı yan etkisi görülmedi ve 9.günde normal adet tarihinde adet gördü adetin ilk günü normaldi 2 günü kanama normalden biraz az ve hafif koyu renkte oldu acaba normal adetimi bu yan etkisi falanmı ilacın.adet görmemiş olablrmi hamilelikten korkuyrz


Cevap:

Norlevo kullanımı sonrası bir müddet adet döngüsünde düzensizlikler yaşanabilir.ޞikayetler devam edrse bir kadın doğum uzmanına başvurulabilir.

t********** :

meraba.biz sürtünme yluyla bşiler yaşadık ve sadece cıplak temes etti boşalma asla olmadı zevk suyu geldi vajınasına az bşi ve korktuk hamile kalırmı diye 71 saat snra ertesi gün hapı kullandık garantiye almak için ve 4gün snra test yaptık negatif cıktı hamile kalma riski varmı hap iş yarmışmşmdr?


Cevap:

Belirtiniz tür ilişkilerde hamilelik olasılığı yok denecek kadar azdır. Meni yani spermler vajinaya temas edince az da olsa bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.,

Bu tür bir şüpheniz varsa tedbiren beklenen adet tarihinde en az 1 hafta gecikme olursa test yaptırabilirsiniz.
Konuya dair aşağıda çok daha detaylı bilgi bulabilir,  bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okuyabilirsiniz.

Sürtünme yoluyla kurulan ilişkilerde hamilelik ihtimali ne orandadır?
http://tahlil.com/surtunme-ile-iliski-sonrasi-hamile-kalinir-mi


C***** :

Doğum kontl hapı aldıktan 3 gün sonra aynı gün içinde 3 kere zevk suyuyla ilişkiye girdim ertesi günü adet oldum bakireyim adetim yeni bitti hamilelik söz konusu mu 3 eczane de birşey olmaz adet olduysanız dedi hamilelik riski var mı?


Cevap:

İlişki sonrası adet görülmüş olması hamilelik şansının bulunmadığını gösteriyor. Adet sonrası korunmasız bir ilişki olur ise tekrar, bundan sonraki süreçte yine bir hamilelik ihtimalinden söz edebiliriz.


m************ :

mrb. nişanlımla korunmasız birlikte oluyoruz. kendini çekme yöntemiyle.gebelik istemiyoruz. 78 saat içinde ertesi gün hapı kullansam etkilki olur mu yada gebeliği öğrenmek için en az ne kadar sure bekelemeliyim.


Cevap:

Tercihen ilk 24 saat içinde kullanılması uygundur

e**** :

ertesı gun hapı prolaktının yukselmesıne neden olur mu bn18 gun arayla ıctım suan adet olamıyorum gebe degılım testte prolaktınım yuksek cıktı sebebı bu olabılır mı.onceden de aldgımda prolaktınım yuksek cıkmıstın sona adetım duzene dondu smdı gecıkmeler yasıyorum


Cevap:

Ertesi gün haplarının prolaktin yüksekliğine direkt etkisi bulunmamaktadır.
Prolaktin yüksekliği ile ilgili aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz
http://tahlil.com/prolaktin-yuksekligi-nedir-kimler-prolaktin-testi-yaptirmali/

?