GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) Nedir ?

Yayın Tarihi : 2017/03/17 08:57 • Güncelleme Tarihi : 2017/03/17 08:57 •
GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, genetik mühendisliği aracılığı ile bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılarak yeni bir canlı organizma yaratılması olarak tanımlanabilir
GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar) Nedir ?

GDO yani Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar, genetik mühendisliği aracılığı ile bir canlıya başka bir canlı türünden gen aktarılarak yeni bir canlı organizma yaratılması olarak tanımlanabilir.
Gen aktarılan canlının DNA'sı değiştirilmekte ve kendi türünde olmayan özellikler kazanmaktadır.Canlılar doğal yaşam döngüsünde değişikliğe uğrarlar.
Gıda olarak yediğimiz bitkilerin büyük kısmı, insanların müdahalesi ile ya da doğal süreçler sonucu gelişerek ve doğal olarak da değişerek, bugünkü özelliklerini kazanmıştır. Ancak bu değişiklikler aynı türün farklı çeşitleri arasında melezlenmeler ile oluşmuştur. Bu yöntemle elde edilen bitkiler, ilaçlara ya da zararlılara karşı daha dirençlidir. Bu da kimyasal böcek ilaçlarının kullanılmasını azaltmaktadır.
Günümüzde mısır ve pamuğun zararlılara, soya ve kanolanın böcek ilaçlarına, papaya ve kabağın da virüslere karşı dirençli olmasında da  GDO teknolojisi sıkça kullanılmaktadır.Genlere müdahale ederek bitkilerin lezzet, besleyicilik ya da dayanıklılık gibi özelliklerini geliştirilebiliyor bununla beraber İstenmeyen durum ve olaylara karşı da daha kolay müdahale edilebiliyor.
GDO teknolojisindeki gelişmeler ve bu tür bitkilerin daha yaygın olarak kullanılması ile birlikte GDO’lu ürünler hakkında tartışmalar ve kuşkular da artmış durumdadır. GDO’lu ürünlerin özellikle insan sağlığı ve çevreye etkileri konusunda bilim adamlarının yaygın endişeleri bulunmakta. GDO içeren yiyeceklerin insan sağlığına zararlı olabileceğini düşünen bilim adamları gen bitkinin içine yerleştirildiği için, onu tüketenlerin de risk altında olacağını ileri sürüyor.
GDO’lu gıdaların zaman zaman kansere yol açtığı iddia edilse de bunun doğruluğunu kanıtlayan ciddi bilimsel veriler henüz elde edilmedi.Ayrıca GDO içeren ürünlerinin tohumlarının çevreye karışarak doğal ürünleri etkileyip yapısını bozabileceğini iddia eden bilim adamları da var. GDO’lu ürünlerin doğal ortama yayılıp yaygınlaşması sonucunda böcek nüfusunun olumsuz etkilenmesi ve tüm eko sistemin çökme olasılığı da ayrı bir endişe konusu.
Sonuç olarak GDO uzun bir süre daha gündemimizi işgal edecek gibi gözüküyor. GDO tahlili yapılması ile GDO lu besinler ortaya çıkarılmaktadır.Bu nedenle GDO tahlili yapan laboratuvarların önemi artmıştır.

GDO Tahlili Hangi Laboratuvarlarda Yapılıyor ?

Ülkemizde şimdilik Tarım Bakanlığına bağlı ,Ankara, Bursa ve Adana Tarım Müdürlükleri bünyesindeki 3 laboratuvar da GDO analizi yapılmaktadır. Bu laboratuvarların her biri günde ortalama 20 numuneden GDO Analizi yapıp, sonuç verebilmektedir. Bu laboratuvarların kısa zamanda ülke genelinde yaygınlaşması planlanmaktadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?