Gebelik Belirtileri Neler ?

Yayın Tarihi : 2016/11/09 16:37 • Güncelleme Tarihi : 2016/11/09 16:37 •
Prof
Gebelik Belirtileri Neler ?

Prof. Dr. Bülent Tıraş gebelikbelirtileri hakkında bilgi verdi.

Gebe olduklarından şüphelenenkadınların test yaptırmadan önce karşılaştıkları çeşitlibelirtiler vardır. Ancak her kadının fiziksel özellikleri,biyolojik özellikleri, metabolizmaları ve hormonal durumlarıfarklılıklar gösterir. Bu sebeple de gebelik belirtileri herkadında farklılık gösterebilmektedir. Bir anne adayından yoğunşekilde yaşanan belirti, diğer anne adayında hiç yaşanmayabilir.

Bu sebeple gebelik belirtileri herkadında kendine hastır. Bundan dolayı da standart gebelikbelirtilerinden bazıları sizde gözükmüyorsa, endişelenmeyin.Gebeliğin mevcut olup olmadığını öğrenmek için testyaptırmanız en sağlıklısı olacaktır.

Gebeliğin oluşup oluşmadığınıöğrenmek adına yapılacak en kesin yöntem kan testidir. Sağlıkocaklarında dahi uygulanan oldukça pratik bir işlemle kan testiyaptırabilir ve aynı gün ya da ertesi gün gebe olup olmadığınızıöğrenebilirsiniz. Bunun için evde yapabileceğiniz gebeliktestleri de bulunmaktadır. Eczanelerden bu testi edinip evinizdeuygulayabilirsiniz. Ancak kesin bilgi için kan testi daha idealdir.

Gebeliğin fiziksel olarakbelirtilerinden önce ilk olarak adet gecikmesinin yaşanmasıgerekir. Gebelik durumunda aylık olarak yaşanan yumurtlamasonucunda yumurtanın döllenmesi ve fetusu oluşturmasıgerekmektedir. Şayet adet görülmüş ise yumurta döllenmemiş vevücuttan atılmıştır. Bunun dışında hamile olan kadınlarınbazıları gebeyken dahi adet görebilir. Gebeyken adet görmetoplum arasında ‘’üstüne adet görme’’ şeklinde tabiredilir. Bu sebeple bazı kadınlar gebeliklerini fark etmekte zorlukyaşayabiliyorlar. Bu durum oldukça dezavantajlıdır. Çünkügebeliğin geç fark edilmesi, gebelikte yapılması sakıncalı olandurumların gerçekleşmesine sebep olabilir. Bu sebeple de gebelikteçeşitli sorunlar yaşanabilir.

Gebelik Belirtileri

  • Memelerde büyüme veyahassasiyet

Gebeliğin erken döneminde vücuttameydana gelen hormonal değişimler sebebiyle memelerle hassasiyet vebüyüme gözlemlenebilir. Meme uçlarının rengi değişebilir.

  • Mide bulantısı ve kusma

Gebe olan kadınların büyük birkısmında gebeliğin ilk belirtisi olarak mide bulantısı görülür.Hormonal değişimler sebebiyle mide bulantıları ve kusmalarbaşlar. Genellikle sabah daha yoğun olarak yaşanan bu durum, gününherhangi bir saatinde de meydana gelebilir.

  • İştahın açılması ya dabelirli gıdalarda tiksinme

İştahın artması anne adaylarınınbüyük kısmında gözlemlenen bir durumdur. Anne adayı kendinidevamlı aç hissedebilir. Ya da bazı yiyecekleri canı çokçekebilir. Bu duruma da aşerme denilir. Bazen ise gebelikten önceçok sevdiğiniz bir besinden tiksinebilirsiniz.

  • Sık sık idrara çıkma

Erken gebelik dönemlerinde bile anneadayı sık sık tuvalete gitme ihtiyacı duyabilir. Bu sebeple geceuykular bölünebilir. Anne adaylarının bazılarında kabızlıksorunu görülebilir.

  • Baş dönmesi

Gebelik döneminde kan damarlarıgenişler. Bu sebeple de tansiyonda düşme görülür. Anne adayıuzun süre aynı pozisyonda kaldığında ve daha sonra ayağakalktığında ya da uzun süre ayakta durduktan sonra oturduğundabaşı dönebilir.

  • Psikolojik durumda meydanagelen değişiklikler

Anne adayının vücudunda meydanagelen hormonal değişimler sebebiyle ruh halinde de dalgalanmalar,ani değişimler görülebilir. Anne adayı daha çabuksinirlendiğini, daha kolay ağlayabildiğini görebilir. Kimi zamançizgi film izlerken dahi duygusallaşıp ağladığını görebilir.Bu durum tamamen hormonlardan kaynaklanmaktadır.

  • Hafif kanama

Anne adaylarının bazılarındagebeliğin erken belirtisi olarak vajinal kanama görülebilir.Döllenmenin gerçekleşmesinden yaklaşık olarak 15 gün sonrakanam görülebilir. Bu kanamaya yerleşme kanaması yaniimplantasyon kanaması denilmektedir. Döllenmiş olan yumurtanınrahim duvarına yerleşmesi neticesinde vajinal kanama meydana gelir.Yerleşme kanaması genellikle adet dönemi ile aynı zamandayaşanır. Bu sebeple anne adayı bunu adet kanaması olarakalgılayabilir. Ancak adet kanaması gibi uzun sürmez.

Kaynak:http://jinekoloji.com/gebelik-belirtileri-nelerdir

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?