Hamilelikte Ultrason

Yayın Tarihi : 2019/04/25 22:34 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/26 11:40 •

Bu yazımızdan, hamile kadınların neden ultrasona girdiğini, ultrasonun farklı türlerinin olup olmadığını, ultrasonun  hamilelikte riskli olup olmadığını ve ultrason sonrasında ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Hamilelikte Ultrason

Hamilelikte ultrason muayenesi çoğu hamile kadına önerilen prenatal bir testtir. Ultrason muayenesinde uterustaki (rahim) bebeğinizin bir görüntüsünü göstermek için ses dalgaları kullanılır Ultrason, bebeğinizin sağlığını ve gelişimini kontrol etme konusunda doktorunuza yardımcı olur.

 Ultrason hamileliğin özel bir parçası olabilir, ilk kez bebeğinizi “görme” ultrason muayenesi ile mümkündür.Ultrason muayenesinin ne zaman yapıldığına ve bebeğinizin konumuna bağlı olarak, ellerini, bacaklarını ve diğer vücut parçaları görmek mümkün olabilir. Bebeğinizin bir erkek ya da bir kız olup olmadığını söylemek mümkün olabilir, bu yüzden bebeğinizin cinsiyetini önceden bilmek istemiyorsanız doktorunuzu bu konuda uyarmalısınız.

Hamilelikte Ultrason Yaptırmanın Nedenleri Nelerdir?

1.Doktorunuz aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli şeyleri kontrol etmek için ultrason kullanır:

2.Hamile olduğunuzdan emin olmak için

3.Bebeğinizin yaşını ve büyümesini kontrol etmek için Bu doktorunuzun ne zaman doğum yapacağınızı anlamasına yardımcı olur.

4.Bebeğinizin kalp atışını, kas elastikiyetini, hareketini ve genel gelişimini kontrol etmek için

5.İkizlere, üçüzlere veya daha fazlasına hamile olup olmadığınızı kontrol etmek için

6.Ayrık omurga veya kalp kusurları gibi doğum kusurlarını taramak için. Tarama, bebeğinizin diğerlerinden daha sağlıklı olup olmadığını görmek anlamına gelir; bebeğinizin rahatsızlığı olup olmadığından emin olmak anlamına gelmez. Ultrasondan sonra, doktorunuz bebeğinizin doğum kusuru olup olmadığını görmek için tanı testleri olarak adlandırılan daha fazla test yapmak isteyebilir. Doğum kusurları, bir bebeğin doğumda sahip olduğu sağlık koşullarıdır. Doğum kusurları vücudun bir veya daha fazla bölümünün şeklini veya işlevini değiştirir. Vücudun nasıl geliştiği veya vücudun nasıl çalıştığı ile ilgili genel sağlık sorunlara neden olabilir.

7.Koryon villus biyopsisi gibi diğer prenatal testlere yardımcı olmak için

8.Yumurtalığınızı ve uterusunuzu (rahim) incelemek için Yumurtalıklar, yumurtaların vücudunuzda depolandığı yerdir.

9.Ektopik(dış)  gebelik, molar gebelik ve düşük de dahil olmak üzere gebelik komplikasyonlarını kontrol etmek

Hamilelikte Ultrason Türleri

Ultrason muayenesi doktorunuzun neyi kontrol ettiğine ve hamileliğinizin de  ne kadar ilerlediğinize bağlıdır. Tüm ultrason yöntemleri, bebeğinizin görüntülerini bilgisayarda oluşturmak için ses dalgalarını kullanan, dönüştürücü adı verilen bir araç kullanır. En yaygın ultrason türleri şunlardır:

Transabdominal Ultrason:  Hamilelik sırasında ultrason hakkında bir şey duyarsanız eğer, büyük olasılıkla bu türden bahsediyorlardır. Bir muayene masasına sırt üstü yatıyorsunuz ve doktorunuz karnınızı ince bir jel tabaka ile kaplıyor. Jel, ses dalgalarının daha kolay hareket etmesine yardımcı olur, böylece daha iyi bir görüntü elde edersiniz. Daha sonra dönüştürücüyü karnınızın üzerinde  hareket ettirir. Test sırasında dolu bir mesaneye sahip olmanız gerekebilir, çünkü ses dalgaları sıvıda havadan daha kolay hareket eder. Ultrason ağrısızdır, ancak dolu bir mesaneye sahip olmak rahatsız edebilir. Ultrason muayesi yaklaşık 20 dakika sürer.

Transvajinal Ultrason. Bu tür ultrason vajina yoluyla yapılır (doğum kanalı). Bir muayene masasına sırt üstü uzanırsınız, ayaklarınızı özenginin üzerine koyarsınız. Doktorunuz vajinanıza ince bir dönüştürücü yerleştirir. Dönüştürücüden dolayı biraz baskı hissedebilirsiniz, ancak ağrıya neden olmamalıdır. Mesaneniz boş ya da kısmen dolu olmalıdır. Bu ultrason  yaklaşık 20 dakika sürer.

Özel durumlarda, doktorunuz bebeğiniz hakkında daha fazla bilgi almak için bu tür ultrasonları kullanabilir:

 Doppler Ultrason. Bu tür ultrasonlar, bebeğiniz normal büyümezse bebeğinizin kan akışını kontrol etmek için kullanılır. Doktorunuz, bebeğinizin kalp atışını dinlemek ve göbek kordonundaki ve bebeğinizin kan damarlarındaki kan akışını ölçmek için bir dönüştürücü kullanır. Rh hastalığınız varsa Doppler ultrason kullanılabilir. Bu, tedavi edilmezse bebeğiniz için ciddi sorunlara neden olabilecek bir kan durumudur. Doppler ultrason genellikle son trimestrede kullanılır, ancak daha önce de yapılabilir.

3 Boyutlu Ultrason. 3 boyutlu bir ultrason aynı anda binlerce fotoğraf çeker. Bir fotoğraf kadar net olan 3 boyutlu bir görüntü oluşturur. Bazı doktorlar, bebeğinizin organlarının normal şekilde büyümesi ve gelişmesi için bu tür ultrason cihazlarını kullanır. Ayrıca rahimdeki sorunları kontrol etmek için 3 boyutlu bir ultrason kullanılabilir.

4 Boyutlu Ultrason. Bu 3 boyutlu bir ultrason gibidir, ancak bebeğinizin hareketlerini bir videoda da gösterir.

Ultrasonun Hamilelikte  Herhangi Bir Riski Var Mı?

Ultrason, doktorunuz tarafından yapıldığında sizin ve bebeğinizin için güvenlidir. Ultrason radyasyon yerine ses dalgaları kullandığından, X-ışınlarından daha güvenlidir. Doktorlar 30 yılı aşkın bir süredir ultrason kullanıyorlar ve tehlikeli bir risk bulamadılar.

 Hamileliğiniz yolunda gidiyorsa, ultrason sorunları ortadan kaldırmakta iyidir, ancak bunları bulmakta o kadar iyi değildir. Bazı doğum kusurlarını kaçırabilir. Bazen rutin ultrason, gerçekte olmadığında doğum kusuru olduğunu gösterebilir. Takip testleri sıklıkla bebeğin sağlıklı olduğunu gösterirken, yanlış alarmlar ebeveynler için endişeye neden olabilir.

Ultrason Muayenesinden Sonra Ne Olur?

Çoğu kadın için ultrason, bebeğin normal şekilde büyüdüğünü gösterir. Ultrason normal ise, sadece doğum öncesi kontrolleri için devam ettiğinizden emin olun.

 Bazen ultrason sizin ve bebeğinizin özel bakıma ihtiyacı olduğunu gösterebilir. Örneğin, ultrason bebeğinizin ayrık omurgası olduğunu gösteriyorsa, doğumdan önce rahimde tedavi edilebilir. Ultrason, bebeğinizin ters olduğunu (başı aşağı da değil ayakları aşağıda) gösteriyorsa, doktorunuz bebeğinizin pozisyonunu baş aşağı çevirmeye çalışabilir veya sezaryen doğum gerekebilir  Sezeryanda bebek, doktorunuzun karnınızda ve rahminizde yaptığı bir kesim yoluyla doğar.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.




Bu Makale Uz.Dr. Cem Argun Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
?