Hemoglobin A1c Testi Hba1c Normal Değeri Nedir?

07.09.2018 12:00 | Güncelleme: 15.04.2020 07:44
Hba1c diabetli hastalarda ve diabet tanısında sıklıkla istenen bir tahlildir. Hba1c  testi normal değerleri içinde olan kişiler son 3 aylık kan şekerinin normal aralıklarda seyrettiği bilgisini söyleyebiliriz. Doktorlar şeker hastalarından Hba1c testini hastalığın takibi ve tedavinin kontrolü için özellikle istemektedirler.
Hemoglobin A1c Testi Hba1c Normal Değeri Nedir?
A

Hemoglobin A1c (Hba1c) testi diabetli hastalarda ve diabet tanısında sıklıkla istenen bir tahlildir.
Hba1c testi normal değeri % 4-5,7 arasındadır.%5.7 ’dan küçük değerler kan şekeri düzeninin iyi seyrettiğini gösterir.  
Endokrinoloji ve dahiliye doktorları, diyabet yani şeker hastalığı riski sebebiyle % 5,7 ve üstü değerleri de izlemeye almaktadır.
6.5 ve üstü değerler ise, diabet kabul edilip diabet açısından ileri tetkiklerle desteklenmeli ve hasta tedavi altına alınmalıdır.
Hemoglobin A1c (Hba1c) testi yüksek çıkan hastaların Dahiliye veya tercihen Endokrin Uzmanı doktorlar tarafından kontrol altında tutulması gerekmektedir.

HbA1C hakkında çok daha detaylı bilgi almak isterseniz tıklayınız...

YORUMLAR

akdenizali91 | 27.10.2013 01:40

Merhaba.kan vericektim veremiyorum hocam.çünkü hemoglobin değerim 20.81 çıktı başım ağrıdan çatlıyo filebotomi olucakmışım.bu oranın avantajı vaeya dezavantajları nedir bilgilendirirseniz sevinirim.teşekkürler.

Tahlil.Com | 28.10.2013 11:23

Kan fazlalığı var sonuçlarınızda, HGB  değerleriniz yüksek çıkmış
Yüksek rakımlı bölgelerde yaşayanlarda, sigara içenlerde bu durum olabilir.Hayati tehlike taşıyan bir durum değildir.Düzenli aralıklarla dahiliye bölümünde kontrollerinizi sürdürüp belirli aralıklarla da kan vermeniz gerekebilir.
Doktorunuz da bu yönde öneride bulunmuş.



evremmyildiz | 23.02.2013 01:24

hocam 23 yasındayım aç karnına yaptırdığım HbA1C 0.63 Hb 18.85 çıktı bilgi verebilir misiniz ?

Tahlil.Com | 23.02.2013 02:28
6 ve üstü HBA1C değerleri incelenmelidir.Bir endokrinoloji uzmanına danışabilirsiniz.
| 30.11.2011 02:43

Merhabalar.
Erkek arkadaşımın tahlil sonucları aşağıdaki gibidir.Lütfen bilgi verirmisiniz. yüksek ve düşük olan değerleri yazıyorum

Glukoz - 292 ( referans 70-110)
HDL kolesterol 28 ( referans 40-60)
Kolesterol 232 ( ref. 0-200)
ALT 51 ( ref. 0-40)
trigliserid 417 ( ref. 0-200)
Hb A1C 13.36 ( ref. 4-6.50 )

Tahlil.Com | 01.12.2011 12:32
Arkadaşınızda ileri bir diabet var,endokrinoloji bölümünde biran önce tedavi olmalı
Lökosit Esteraz Testi Nedir?
Lökosit esteraz testi idrar yolu enfeksiyonlarının araştırılmasında doktorlara önemli bilgiler veren bir idrar testidir. Tek başına enfeksiyonun etkenini ortaya koymaz ancak enfeksiyon varlığı…
İdrarda Ürobilinojen Yüksekliği Neden Görülür?
İdrar tahlilinde ürobilinojen görülmesi olağan bir durum değildir. İdrar tahlilinde ürobilinojen yüksekliği görüldüğünde bir çok hastalık akla gelebilir.Aşağıdaki…
Tahlil Yorumlama Hizmetimiz Hakkında Önemli Bilgilendirme
Tahlil yorumlama hizmetimiz hakkında okurlarımızı bilgilendirmek istiyoruz.
ANA Testi Hangi Durumlarda İstenir?
ANA testi; otoimmün hastalıkların araştırılması için kullanılan bir tahlildir.
B12 Vitamini Eksikliğine Dikkat!
B12 vitamini suda eriyen ve fazlası idrar tarafından atılan bir vitamindir. Vücudumuzda B12 vitamini eksikliği normal bir durum değildir.Bir takım şikayetlere sebep olabilir.
Rubella (Kızamıkçık) Testi, Rubella IgM ve Rubella IgG Nedir? Rubella Testi Nasıl Yapılır?
Kızamıkçık (rubella) testi nedir?, belirtileri nelerdir?, kimler yakalanır?, kızamıkçık testi kimlere yapılır?, antikorlar nelerdir? ve daha fazlası gibi sorularınıza bu yazımızda cevap…
Göz Bebeği Çapıyla Ağrı Ölçer Cihaz
Göz bebeği; gözümüzde hissedilen duygu neticesinde büyüyüp küçülebilen bir parçasıdır.
Ebola Virüsü Nedir?
Ebola virüsü çok sık rastlanmayan fakat son zamanlarda adı sık duyduğumuz Ebola hastalığına sebep olan bir virüstür.
Tahlillerinizi Sorarken Referans Değerler (Normal Değerleri) Mutlaka Yazmalısınız!
Tahlil yorumlama hizmeti veren sitemize her gün yüzlerce tahlil yorumlama talebi gelmektedir.
Tahlil Sonuçlarınızı Sorarken Referans Değerleri Belirtiniz
Sitemize tahlil sonucu soran okurlarımızın tahlil sonuçları ile birlikte sormak istediği sonucun raporda belirtilen referans değerini de yazmaları gerektiğini belirtmek istiyoruz.
HBs Ag Pozitif Olması Nedir ?
HBs Ag testinin  pozitif olması  hepatit B virüsü ile karşılaşılmış olduğunu gösterir. Bu test sonucu normal değildir. Kan tahlilinde HBs Ag pozitifliği görüldüğünde…
Monosit Nedir? Monosit Yüksekliği Neden Görülmektedir?
Monosit bir lökosit (beyaz kan hücresi, akyuvar ) türüdür. Monosit hemogram (tam kan sayımı) paremetrelerinden biridir.Tam kan sayımımında monosit değeri veya yüzdesi yüksek…
tahlil.com
tahlil.com
tahlil.com