Her Bayan Ayda Bir Meme Muayenesini Yapmalı

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/29 10:04 •

Meme muayenesi ayna karşısında, belden yukarısı tamamen soyunuk şekilde ayakta veya oturarak yapılabilir.

Her Bayan Ayda Bir Meme Muayenesini Yapmalı

Meme kanseri bayanlar için her zaman gündemde olan bir tehdit. 25 yaşından sonra her bayanın basit bir şekilde ayda bir kez kendi kendinin meme muayenesi yapması, meme kanserine karşı kolaylıkla alınabilecek bir önlemdir. Ayrıca meme kanseri sadece bayanlarda değil, erkeklerde de olabilen bir hastalıktır. Ancak kadınlarda görülme olasılığı, erkeklerde görülme olasılığından her zaman daha fazladır. Erkeklerde yağ dokusu az, kas dokusu fazla olduğu için daha kolay fark edilebilir.

Evde Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

Meme muayenesi için en ideal zaman ise adetin bittiği dönemdir. Meme muayenesi ayna karşısında, belden yukarısı tamamen soyunuk şekilde ayakta veya oturarak yapılabilir. Meme muayenesine, kolların her iki tarafa rahat bir şekilde bırakılması ve bir yandan da aynaya bakarak önce önden, sonra her iki tarafa hafifçe dönerek memelerin gözle incelenmesi ile başlanmalıdır. Kadınlarda iki meme tamamen aynı ve simetrik değildir. Memelerde her zamankinden farklı bir büyüme ya da şekil değişikliği olup olmadığına, meme derisinde herhangi bir çekilme olup olmadığına bakılmalıdır.

Aynı şeyi kolların tamamen havaya kaldırılarak ve elleriniz bele bastırılarak dış görünüşe bakılması gerekir. Her iki meme yandan da incelenmelidir. Görsel muayeneden sonra sıra elle muayeneye gelir. Kürek kemiğinin altına küçük bir yastık koyulur. Sol el, başın altına yerleştirilir. Dirsek ise yatağa değmelidir. Sağ el ile sol meme ve sağ elle de sol meme muayene edilmelidir.

Elle muayene, meme başından başlanarak, dairesel hareketlerle tüm meme dokusu kontrol edilecek şekilde yapılmalıdır. Muayene, banyo yaparken veya yatarken de yapılabilir.

Muayene Sonrası Hangi Durumlarda Genel Cerrahi Uzmanına Başvurulmalıdır?

1.Memede kitle veya kalınlaşma hissedildiğinde

2.Meme başından akıntı görülürse

3.Meme derisinde çekilme veya içe göçüklük farkedildiğinde

4.Meme başında çekilme görüldüğünde

5.Meme başı derisinde pullanma ve tahriş gözlendiğinde

6.Meme derisi rengi ve görünümünde değişiklikler. Örnek vermek gerekirse meme derisinin portakal kabuğu gibi hissedilmesi.

7.Memede şişme, kızarıklık ya da ısı artışı fark edildiğinde

8.Ailede, özellikle birinci derece yakınlarda meme kanseri öyküsü olduğunda kontrol amaçlı dahi olsa cerrahiye başvurulmalıdır.

Genel Cerrahi Meme Kanseri Şüphesine Nasıl Müdahale Eder?

Meme kanseri şüphesiyle doktora başvurduğunuzda öncelikle; aile genetik hikayesi, adet düzensizliği öğrenilir ve fiziksel muayene yapılır. Ardından ultrason incelemesi istenir ve ihtiyaç duyulursa mamografi istenerek tedavi şekillendirilir. Bazende müdahaleye gerek kalmadan belli aralıklarla muayene tekrarı istenir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?