Hipertansiyon Nedir? Hipertansiyon Nedenleri ve Belirtileri
Hipertansiyonun en büyük nedeni primer (esansiyel) hipertansiyondur.
Genellikle herhangi bir yaş sınırlaması olmadan 12'ye 8 ya da 120’ye 80 altı tansiyon normal olarak kabul edilmektedir. Hipertansiyonun en büyük nedeni primer (esansiyel) hipertansiyondur. Bu tür tansiyon ailesel olarak kabul edilir. Sekonder (ikincil) hipertansiyon ise böbrek üstü bezlerinin anormallikleri, böbrek damar hastalıkları gibi sorunlardan kaynaklanmaktadır.
Hipertansiyon çeşitli belirtilerle kendini gösterir:
Başlıcaları; baş ağrısı, kalpte ritm bozuklukları, göğüs ağrısı, çabuk yorulma ve konsantrasyon bozukluğudur. Enseden gelen ağrı, gözlerin üstüne yayılan baskı, kulaklarda uğultu, baş dönmesi gibi şikayetler de sıkça tansiyon hastalarınca hissedilmektedir. Burun kanaması da hipertansiyonda görülebilmektedir. Ailesinde hipertansiyon olan, kilo problemi olan ,aşırı sigara ve alkol tüketen, hareketsiz kişiler tansiyon hastalığı riski ile karşı karşıyadır. Sigara içenler, şeker hastaları, aşırı kilolu kişiler, menopoza giren kadınlar ve ailede tansiyon hastası olanların hipertansiyon yönünden izlenmeleri çok daha önemlidir. Hipertansiyon hastalarında damarlar kasılır ve damarlarda kolesterol birikir. Zamanla bu olay damar tıkanmasına yol açtığından kalp krizi, felç, inme, aort yırtılması, böbrek yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ile sonlanabiliyor. Hipertansiyonun geçici bir hastalık değildir, kroniktir. Bu nedenle hayat boyunca tansiyon yüksekliğine karşı gerekli tedbirler alınmalıdır.
Tansiyon Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?
Kilo pek çok hastalığın temeli olduğu gibi, tansiyonu de tetikleyen bir durumdur. Çünkü kalp, tüm vücudu besleyebilmek için basıncını artırır ve bu da tansiyonu yükseltir. Kilolu hastaların zayıflamaları ve diyetisyen kontrolü oldukça önemlidir. Özellikle yağ metabolizması bozukluğu ve şeker hastalığı gibi risk faktörlerinin düzeltilmesi açısından kilo kontrolü sağlanmalıdır.
Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.
Sigaranın bırakılması, alkol tüketiminin de önemli ölçüde azaltılması hemen herkesin bildiği ama bir o kadar da ihmal edilen tedbirlerdir.
Haftada üç dört gün ortalama yarım saat yapılan düzenli egzersiz de tansiyonla mücadelede çok önemlidir. Stresle mücadele etmek de her ne kadar zor olarak değerlendirilse de tansiyonu düzene sokmak için mutlaka gerekli bir yoldur.
Hipertansiyonun tedavisi ,yapılacak tahliller sonrası uzman hekimlerce planlanmaktadır. Hangi değerlerin yüksek tansiyon olarak değerlendirildiği ise birçok kaynakta küçük farklılıklar gösterse de ,135/85 mmHg tansiyon değerlerinin üstü hipertansiyon olarak değerlendirilmektedir. 130-135 ile 80-85 arasındaki değerler ise mevcut risk faktörlerinin ışığında ”pre hipertansiyon” olarak kabul edilmektedir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.