Hemokromatozis Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/09/29 16:17 • Güncelleme Tarihi : 2022/04/17 07:43 •

Hemokromatozis hastalığı genetik olarak aktarılan ve vücutta fazla demir depolanmasından kaynaklanan bir hastalıktır

Hemokromatozis Nedir?

Hemokromatozis hastalığı genetik olarak aktarılan ve vücutta fazla demir depolanmasından kaynaklanan bir hastalıktır. 

Vücut, gende var olan bir mutasyon nedeniyle vücutta eksik demir olduğu mesajını alarak gereğinden fazla demir depolar. 

Hemokromatoziste vücudun demiri tutma potansiyeli yükselir. Bu da demir ile beslenen yararlı bakterilerin de beslenememesine sebep olduğundan, vücudun zarar görmesine etki eder. Yani vücut aktif demirini kullanamaz ve bunu devamlı depo eder. 

Demir emilimini en fazla artıran unsur C vitamini almaktır. Yani sağlıklı bir insan demir depolarını doldurmak için demir kaynaklarının yanında C vitamini kaynaklarını da tüketmelidir. Ancak hemokromatozis hastalarında durum daha farklıdır. Zaten vücutları demiri fazlaca depo ettiğinden, C vitamini tükettiklerinde hastalığın etkisini artırırlar ve vücuda daha fazla zarar verirler. Yani bu kişilerin sadece demir kaynaklarını değil, C Vitamini kaynaklarını da kesmeleri gerekir.

Hemokromatozis, karaciğer gibi yaşamsal organlara ciddi zararlar verir. Çünkü vücutta demir emilimi ve kullanımı mekanizmasını idare eden organ, karaciğerdir. Karaciğer organı bu hastalarda doğru şekilde görevini yapamadığından fazlaca yorulur ve yıpranır. Bu da özellikle siroz olma ihtimalini artırır. 

Hemokromatozis her zaman belirti veren bir hastalık değildir. Özellikle genetik mi aktarıldığı (primer hemokromatozis) veya sonradan mı kazanıldığı (sekonder hemokromatozis) bu konuda temel unsurdur. Yapılan devamlı tahlillerle teşhis edilebilirler bazen. Teşhis edildiğinde ise, hemen tedaviye başlanmalıdır. 

Hemokromatoziste bazen belirti olmasa da, belirti gösterenlerde ortaya çıkan durumlar; kas ve eklem ağrısı, mide ağrısı, halsizlik, yorgunluk, kilo kaybıdır. 

Bazı aşamalarda hemokromatozis tedavi edilebilir. Ancak tam tedavi edilmese de, mutlaka hastanın hayatını kolaylaştıracaktır. En azından karaciğer koruma altına alınacak ve olası bir karaciğer yetmezliği, siroz gibi ölümcül hastalık ihtimalleri ortadan kaldırılabilecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?