Evde Gebelik Testi mi? Kan Tahlili mi?

Yayın Tarihi : 2018/05/27 00:36 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/18 10:52 •

Gebelik şüphesinde kullanılan iki yöntemdir,evde gebelik testi ve kan tahlili. Bunlardan hangisi güvenilir sonuç verir?

Evde Gebelik Testi mi? Kan Tahlili mi?

Gebelik şüphesinde kullanılan iki yöntemdir, evde gebelik testi ve kan tahlili.

Evde yapılan test; uygulaması kolay olduğundan daha cazip gelir. Ayrıca kişi öncelikle kendi tedirginliğini sonuca bağlamak ister. Çünkü hastaneye gitmek, kan vermek ve tahlilin çıkmasını beklemek uzun bir süreç gibi gelebilir. Ancak evde yapılan gebelik testi yaklaşık on dakika içinde tamamlanır. Bu sebeple pratik gelir ve sonuca göre hastaneye gitmek garanti gelir. Bu yöntemin olumsuz yönü ise; yanlış uygulanma ve değerlendirme olabilir.

Her ne kadar gebelik testleri artık çok gelişmiş olsa da, bu yanlış değerlendirme test kaynaklı değil, gebeliğin seyri kaynaklıdır. Gebeliğin idrarda görülebilmesi için, öncelikle bebeğin 4 haftayı geçmiş olması, anne kanına karışmış olması gerekir ki; anneden süzülüp idrar olarak oluşan atık içinde gebelik hormonu dediğimiz Beta HCG değeri görülebilsin. Yani aslında gebelik önce kanda, sonra idrarda çıkabilir. Bu sebeple adet gününüz birkaç gün geciktiğinde kan tahlili daha doğru sonuç verecektir.

Kan testi; sağlık kurumunda yapılır. Kanda Beta HCG hormonuna bakılır. Yanılma payı daha düşüktür. Küçük gebeliklerde dahi, doğru sonuç verme ihtimali daha çoktur. Kadınlarda gebelik olmasa dahi kanında bir miktar Beta HCG hormonu bulunur. Bu sebeple gebelik tahlili mutlaka hekim tarafından değerlendirilmelidir. Ayrıca gebeliğin doğru ve sağlıklı bir gebelik olduğunu ölçmek için gün aşırı test yenilenmelidir. Eğer periyodik olarak Beta HCG değeri yükseliyorsa bu, gebeliğin sağlıklı olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda ultrasonla da kesenin düzgün görünmesi ile değerlendirilebilir.

Riskli gebeliklerde, boş gebeliklerde, düzensiz kese görünümünde de Beta HCG değeri belli bir zaman yükselir. Bu sebeple pozitif çıkan her test, mutlaka ultrasonla değerlendirilmelidir. Bebeğin kalp atışı duyulana kadar gebeliklerde boş olma veya düşük olma ihtimali bulunabilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
b************** :

35 yaşındayım bayanım.3 ay sonra evleneceğim hemen çocuk istiyorum kan testi yaptırdım.demir 43,demir bağlama kapasitesi 381,b12 115,hgb 12.1 çıktı.doktorum devıy ampul,dodex iğneler ve ferplex fol verdi sonuçlarım nasıl tşkler öğretmenim istanbulda


Cevap:

Doktorunuz gereken önerilerde bulunmuş ve tedavinizi planlamış.Ancak anemi tedavisi uzun solukludur.Doktorunuz tedavinin bittiğini belirtene kadar ilaçlarınızı kullanınız.

?