İnternette Sağlık Bilgisi: Sağlık Sitelerine Nasıl Güvenelim ?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 09:53 •

Geçenlerde okuduğum ve Amerika Birleşik Devletlerinde  yapılan bir araştırma, ülke vatandaşlarının yaklaşık yarısının sağlık sorunları için interneti kullandığını bildiriyordu. Ancak sağlık sorunlarını internetten araştıran ziyaretçilerin aradıkları bilgilerin güvenilir kaynaklardan olup olmadığını da sorgulaması önem arz ediyor.

İnternette Sağlık Bilgisi: Sağlık Sitelerine Nasıl Güvenelim ?

Geçenlerde okuduğum ve Amerika Birleşik Devletlerinde  yapılan bir araştırma, ülke vatandaşlarının yaklaşık yarısının sağlık sorunları için interneti kullandığını bildiriyordu.
Bu oranın ülkemizde ne kadar olduğunu söylemek için benzer araştırmaların ülkemizde de yapılmasını beklemeliyiz. Aynı araştırma kadınların erkeklerden çok daha fazla sağlık konularını araştırmaya yatkın olduğunu da ortaya koyuyordu.Buna ilave olarak da Amerikalı doktorların  hastalarıyla internet üzerinden iletişime geçmekte fazla istekli olmadıkları da aynı araştırmada gösterilmişti.
ABD’de 98 milyon insanın interneti sağlık bilgisi almak için kullandığı, toplam internet kullanıcılarının sayısının ise 114 milyon olduğu da  belirtilmekte olup  internette sağlık bilgisi arayanların son  iki yıl içinde iki misli arttığı da açıklanmıştı.    
Bu veriler ışığında,son iki yıldır yönetmeni olduğum Tahlil.com’un kullanıcılarının özellikleri,sıkça merak edilen konular ve sorular üzerine izlenimlerimi,bu yazımda  sizlerle paylaşmak istedim.
Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki,Tahlil.com’un ziyaretçilerinin de önemli bir bölümünü Amerika örneğinde olduğu gibi bayanlar oluşturuyor.Bu konuda ilginç saptamalarım da var.
Örnek vermek gerekirse,eşinin sperm tahlil sonucunu,eşinden çok merak eden bayanları ve hayırlı evlat olarak ülkemizde daima revaçta olan kız çocukların anne ve babalarının tahlillerine dair soruları,erkek kardeşlerinden çok daha fazla sormalarını gösterebilirim.

En sık merak edilen ve tahlil yorumlama talebi yüksek olan konular ise sıralayalım.   Gebelik testi sonucunu merak edenler birinci sırayı alıyor.Belki de bayanların internette sağlık konularını neden daha çok araştırdıklarını gösteren önemli bir veri bu.

Kan sayımı ( Hemogram ) sonuçları da sıkça merak edilen bir başka konu.Çocuklarının tahlil sonuçlarını merak eden anneler de yaygın olarak başvuruyor sitemize.Günümüzde giderek artan obezite tehdidi ve fast food tüketimine paralel olarak da,şeker hastalığı yönünden yapılan tahliller de sık olarak sorulmakta.
Başta guatr yönünden yapılan tiroid testleri olmak üzere,hormon testleri de oldukça  merak edilmekte.    
Amerika’da internette sağlık konularını araştırmak ne kadar popülerse,ülkemizde de benzer bir yaklaşım olduğunu düşünüyorum.Ancak bu konuda Amerikanın çok gerisinde kaldığımız bir noktanın da altını çizmek istiyorum.
İnternette sağlık konularını araştırmanın giderek yaygınlaştığı ülkemizde,ziyaret edilen sağlık sitelerinin önemli bir bölümünün doktorların kontrolünde olmadığını gözlemliyorum.Bunun en önemli nedenlerinden birinin de sağlıkla ilgili önemli alan adlarının doktorlardan çok daha önce internet girişimcileri tarafından alınmış olmasıdır.
Günümüzde bir çok sağlık sitesi,tamamen reklam geliri elde etmek adına, kopyala yapıştır metoduyla girilmiş sağlık bilgileriyle dolu. Bir sağlık konusuna dair yazıyı birçok sağlık sitesinde virgülüne bile dokunulmadan bulabilirsiniz.Bu şekilde sağlık bilgisi girilen sitelerde ise çoğu zaman içerik doktorlar tarafından kontrol edilmediğinden bazı yanıltıcı bilgiler bulunabiliyor.
İnternette sağlık bilgisi erezyonu bir başka yazıma konu olacak kadar detaylar içermekte olduğundan bunu şimdilik bir cümleyle geçiştireceğim.    
Son olarak ziyaretçilerimize,özellikle sağlıkta internet konusunda deneyimlerine dayanarak,bir sağlık sitesinin gerçekten doktorlar kontrolünde olup olmadığını nasıl anlayabileceklerine dair bazı önemli ip uçları da vermek istiyorum.Ziyaret ettiğiniz sağlık  sitelerinin soru cevap bölümlerinin olup olmadığına mutlaka dikkat edin.
Eğer bir sağlık sitesinde doktora soru sorulup cevap alma opsiyonu varsa,bu sitenin doktorlar tarafından yönetildiği konusunda fikir sahibi olabilirsiniz.Önemli bir nokta da ,sorulara verilen cevapları mutlaka okuyun.Verilen cevaplar açıklayıcı mı,yoksa üstün körü cevaplar mı verilmiş diye.
Bu sitelerin güncel olup olmadığını anlamanın en iyi yolu da,sorulan soruların ve verilen cevapların tarihlerine bakın.Sorulara kaç gün içinde cevap verilmiş ve tarihler güncel mi,bunları da mutlaka araştırın.     
İnternette doğru ve sağlıklı bilgiler bulmanız dileğiyle….

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
a******* :

mrh 23.12.2013 tarihinde yapılmaış olan sperm sonuçu hakkında bilgi almak isityorum bu sonuçla aşılama yapıldı sizce normalmi miktar 1,5 ml sperm sayısı 36 milyon yuvarlak hücre 1 milyonda az total sperm 54 milyon hızlı %3 yavaş ileri hareketlı%39 yerinde hareketli%25 hareketsiz sperm%33 hareket%67


Cevap:

Sperm tahlili bir çok parametrenin değerlendirilmesi sonrası yorumlanmalıdır.Sperm tahlili sonuçlarınız incelendiğinde belirtiğiniz parametrelerde kayda değer bir problem görülmüyor.

Spermiogram hakkında çok daha detaylı bilgi almak, bu konuda sorulmuş benzer soru ve cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıyı tıklayınız...

                      Sperm testi nedir?
                       http://tahlil.com/tag/sperm-testi


?