Karantina Döneminde Kilo Vermenizi Sağlayacak 9 Altın Kural

Yayın Tarihi : 2020/04/15 15:48 • Güncelleme Tarihi : 2020/04/15 15:49 •
Özellikle Korona günlerini yoğun olarak yaşadığımız bu günlerde evlerinde karantinada olanlar kilo alma endişesi taşıyor.
“ Spor merkezleri kapalı, nasıl kilo vereceğim?”
“ Eyvah, hareketsizlikten ve fazla yemekten kilo alacağım!”-
Böyle endişelerinizin olması çok normal. Fakat uzmanlara göre karantina dönemi boyunca kilo vermek mümkün.
Karantina Döneminde Kilo Vermenizi Sağlayacak 9 Altın Kural
“ Spor merkezleri kapalı, nasıl kilo vereceğim?”
“ Eyvah, hareketsizlikten ve fazla yemekten kilo alacağım!”-
Böyle endişelerinizin olması çok normal. Fakat uzmanlara göre karantina dönemi boyunca kilo vermek mümkün.

1) ÖĞÜNLERİNİZİ PLANLAYIN
Mutfağa oldukça az gitmeye çalışın. Çünkü mutfaktan elinizde bir yiyecekle dönmeniz olasıdır ve bu da kilo almanıza sebep olacaktır. Önceden planladığınız belirlenmiş yemekleri yemek, bir rutin oluşturmanızı ve bu rutininizi korumanızı sağlar.
Kariyeri boyunca bir sürü ödül almış besin uzmanı Toby Amidor öğünleri planlayarak “ bozulabilir gıdaların kullanılabileceğini ve bozulamayan gıdalara eklenebileceğini böylece yiyeceklerin bozulmasının engellenebileceğini” söylüyor.

2) YEME PROGRAMI OLUŞTURUN
Öğünlerinizi belirli saatlerde yiyin. Kahvaltınızı uyandıktan sonra bir saat içinde yapın. Böyle yapmanız kendinizi gün boyu enerjik ve tok hissetmenize sebep olacaktır. Öğlen yemeğini sakın atlamayın ve öğlen yemeğinizi en geç 15.00’da yiyin. Çünkü öğün atlayınca gerekenden az kalori alındığı için metabolizma durur. Metabolizma durduğu için ya kilo verme hızı yavaşlar ya da birey kilo alır. Ayrıca öğün atlamak kişinin kan şekerinin düşmesine, hormonal dengesizliklerin sonucu olarak anksiyeteye ve sayısız sindirim problemlerine neden olur. Akşam yemeğinizi 18.00-20.00 saatleri arasında yiyin. 20.00’dan sonra vücudun dinlenme moduna geçmesine bağlı olarak metabolizma ve sindirim hızı yavaşlar bu yüzden bu saatten sonra yemek yemek kilo almaya yol açar.

3) ÖĞÜNLERİNİZDE SİZİ TOK TUTACAK BESİNLERE YER VERİN
Öğünlerinizde protein bakımından zengin besinlere( yağsız et, tavuk, soya gıdaları, deniz ürünleri ve süt ürünleri), lifli besinlere( kepekli tahıllar, fındık, tohumlar, meyve sebze gibi), sağlıklı yağlara (zeytinyağı, kanola yağı, fındık ve tohumlar) ve bir sağlıklı atıştırmalığa yer verin kendinizi memnun hissetmeniz için. Eğer bir öğün sonrası kendinizi memnun hissediyorsanız kilo almanıza sebep olacak yüksek kalorili, düşük besinli yiyeceklere ulaşma olasılığınız düşük.

4) ARA ÖĞÜNÜNÜZE DİKKAT EDİN
Kâselerinizi çıkarın. Bir ara öğün boyunca yiyeceklerinizi kâselere koyun, paketten yemeyin. Unutmayın ki yediğiniz miktar kadar sağlıklı atıştırmalıklar yemeniz de önemlidir. Kuruyemiş, ceviz, bir kâse meyve uzmanlar tarafından önerilen atıştırmalıklardır.

5) KENDİNİZİ SORUMLU TUTUN
Ne yediğinizi takip edin- bu sizi sorumlu tutmak için harika bir yol. Bir defter tutun. Bu deftere her sabah gün boyunca ne yiyeceğinizi düşündüğünüzü yazın ve gün boyunca bu planı takip edin.

6) SPOR YAPIN
Her gün egzersiz yapın. Youtube’da bir sürü fitness kanalı var, onları takip edebilirsiniz. Bu kanallar her gün yeni video yüklemektedir. Egzersiz yapmak hem sizi formda tutacak hem de stresini azalttığı için aşırı yemenizi engelleyecektir.

7) STRESİNİZİ KONTROL EDİN
Dünya’nın şu an içinde olduğu stresli dönemde stres atmak için yemek yemek yaygın hale gelmektedir. Fakat stres atmak için yemek istemeden kötü beslenme alışkanlığı edinmenize sebep olacaktır. Eğer stresten dolayı yemek yemek istiyorsanız açlığınıza 1 ile 10 arasında bir değer verin. Böylece gerçekten aç olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. Stresinizi atmak için arkadaşlarınızı veya aile yakınlarınız arayın ve sizi stres yapan konu hakkında konuşun. Yemek yemeniz sizi stres yapan konuyu çözmeyecektir, aksine sizin kendinizi daha kötü hissetmenize sebep olacaktır.

8) HOBİLERİNİZE YÖNELİN
Evdeyken daha önce zaman bulamadığımız hobilerimize zaman ayırmaktan iyisi var mı? Hobilerinize zaman ayırmak hatta yeni hobiler edinmek içinizdeki huzursuzluğu ve can sıkıntısını vücudunuzdan atacaktır. Dahası, can sıkıntısından yemek yemenize engel olacaktır

9)UYKUNUZA DİKKAT EDİN
Uyku, kilo verme sürecinizin büyük bir parçasıdır. Çünkü vücudumuzun dinlenmeye ihtiyacı vardır. İyi uyku, açlık hormonu kontrolüne yardım eder. İyi uyku, vücudunuzun sağlıksız yiyeceklere(hamburger, patates kızartması vb.) karşı direnç göstermesine, yani sağlıksız yiyecekleri yeme isteğinizin azalmasını sağlayacaktır.


Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?