Kış Aylarında Sağlıklı Olmak İçin Beslenme Önerileri

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/20 08:49 •

Kış aylarında mevsim değişikliğine bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıf düşebilir. Sağlığımızı korumak ve bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için uzmanların altını çizdiği bazı beslenme önerilerine uymamız gerekmektedir.

Kış Aylarında Sağlıklı Olmak İçin Beslenme Önerileri

Kış aylarında mevsim değişikliğine bağlı olarak bağışıklık sistemimiz zayıf düşebilir. Bu nedenle bağışıklığımızı güçlendirecek besinler tüketmek kış aylarında önemlidir. Bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için C, E, A, B-6, D vitaminleri, folik asit ve bazı mineralleri yeterince almamız gerekmektedir. Kışın soğuk günlerde soğuk beslenmemize özen göstermemiz sağlığımız için çok önemlidir. Kışın beslenme konusunda özellikle vitamin ve mineral desteği önem taşımaktadır.

Kış Aylarında Alınması Önerilen Vitaminler ve Mineraller

C Vitamini Kaynakları: C vitamini bağışıklığı güçlendirir ve direnci artırır. Bu sebeple hem hasta değilken hastalıktan korunmak için, hem de hastalık esnasında hastalığı kolay atlata bilmek için tüketilmesi gereken bir besin grubudur. Ayrıca suda çözünen bir vitamin olduğu için fazlası idrarla atılır ve depolanmaz bu sebeple günlük alınmalıdır. Bulunduğu besinler; kuşburnu, maydanoz, şalgam, asma yaprağı, kırmızı ve yeşil sivri biber, roka, lahana, turunçgiller, domates, kivi

E Vitamini Kaynakları: buğday özü, soya yağı, bitkisel sıvı yağlar. E vitamini hücre yenileme özelliğine sahiptir. Bu sebeple hasarlı hücreleri iyileştirir, organlardaki yaralanmaları ve düzensizlikleri giderir ve yenilenmeyi sağlar.

A Vitamini Kaynakları: yeşil yapraklı sebzeler, turuncu sebzeler, havuç, yumurta, kayısı. Özellikle görme ile ilgili bir vitamindir A vitamini. Rodopsin pigmenti gözde renkli görmeyi sağlar. A vitamini eksik olan insanlarda rodopsin pigmenti yeterince sentezlenmez ve bu kişilerde gece körlüğü denilen hastalık meydana gelebilir.

B6 Vitamini Kaynakları: et, balık, tavuk, kuru baklagil, badem, ceviz, fındık, fıstık, patates, muz, ceviz, yeşil turp, ıspanak kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, turunçgiller, saflaştırılmamış tahıl ürünleri, tam buğday unundan yapılmış ekmekler. B grubu vitaminler aynı zamanda demir mineraline desteklik yapar. Demir minerali ise, tüm doku ve organlara oksijen götüren hemoglobini sentezler. Dolayısıyla B grubu vitaminlerin vücuttaki görevi; tüm hücrelerin düzgün çalışmasının yanında; düşünme, algılama, hızlıca cevap oluşturabilme ve enerjik olma ile ilgilidir.

D Vitamini Kaynakları: yağlı balık türleri, süt ve peynir. D vitamini özellikle kemiklerin yapısına katılır ve sağlıklı olmasını sağlar.

Mineral kaynakları Besinler

Çinko : et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri Bakır: fındık, fıstık, pekmez, tavuk, balık, kuru meyveler, kuru baklagiller, pekmez, kakao ve yeşil sebzeler

Demir: et, yumurta, saflaştırılmamış tahıllar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyveler

Krom etler, tam tahıllar, kuru baklagiller, su

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.





Bu Makale Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu Tarafından Gözden Geçirilmiştir.

Yorumlar

Yorum
b****** :

MCHC nedir ? Normal değerleri 32 ve 36 arasinda bende ise 30 çıkmış . Neye bağlı dır ?


Cevap:

 Tahlil.com'a sorduğunuz MCHC   hemogram yani kan sayımında çalışılan parametrelerden sadece biri ve  tek başına fazla bir fikir vermez. Hemogram yani kan sayımı testinin sağlıklı olarak değerlendirilebilmesi için kan sayımı sonucundaki tüm parametrelerin birlikte değerlendirilmesi gerekir, diğer kan sayım parametrelerinde belirgin bir sorun yoksa, tahlilinizde kayda değer bir problem olmadığını söyleyebiliriz.MCHC hakkında aşağıda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.http://tahlil.com/mchc-tahlili-ne-anlama-gelmektedir-mchc-nedir Hemogram ( Kan sayımı) tahlilindeki tüm parametreler hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, bu konuda sorulmuş benzer soruları ve Tahlil.com uzmanları tarafından verilen  cevapları okumak için aşağıdaki bağlantıları ziyaret edebilirsiniz.Kan sayımı( hemogram) tahlilinde yer alan parametrelerdeki kısaltma ve değerler ne anlama geliyor?


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?