İçme Suyu Neden Soğuk Olmamalıdır?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/27 10:50 •

Soğuk su genelde yaz aylarında serinleme maksadı ile tercih edilir. Ancak atlanan husus, vücudun homeostazi özelliğidir.

İçme Suyu Neden Soğuk Olmamalıdır?

Su; vücudun en önemli ihtiyacıdır. Günde en az 2 litre içilmesi gerekir. Bu sebeple içilen suyun niteliği çok önemlidir.

Mide sıcaklığı 37 derecedir. İçme suyunun sıcaklığı, midenin doğal ısısını bozmayacak nitelikte olmalıdır. Tam olarak 37 derece su içilmese de; oda sıcaklığında su içilmesi önemlidir. Soğuk su, mide ısısını düşürdüğü gibi, şişkinliğe de sebep olur.

Soğuk Su Neden İçilmemeli?

Soğuk su genelde yaz aylarında serinleme maksadı ile tercih edilir. Ancak atlanan husus, vücudun homeostazi özelliğidir. Homeostazi; kararlı iç denge demektir. Vücut bu dengeyi ayarlamak üzere kurulmuştur. Yani üşüdüğünüzde damarların büzüşüp, birim damardan daha çok kan geçmesi suretiyle vücudun ısınması sağlanır; aniden bir heyecan yaşandığında, sindirim işlemleri durur ve dolaşım hızlanır; gibi olaylar sayesinde vücudun iç dinamiği her zaman korunur. Homeostazi; su içerken de aktif bir mekanizmadır. Yani vücut içindeki sıcaklığı korumak üzere programlıdır. Siz soğuk su içip serinlemek istersiniz ancak bu soğuklukta iç organlarınız ve enzimleriniz rahat çalışamayacağı için, vücut bu suyu hemen ısıtmak isteyecek ve haliyle organlarınızı hızlıca çalıştıracaktır. Hızlanan metabolizma vücudun ısısını yükseltecektir. Haliyle serinlemek isterken; suya kanamayacak ve daha çok terleyeceksiniz. 

Ayrıca soğuk su ile ilaç içilmemelidir. Soğuk su vücudun akışını değiştirdiğinden, vücut enerjisini buna sarf edecek, haliyle içilen ilacı sindirmek ve ondan faydalanmak için daha az uğraşacaktır. Bu sebeple ilaçları özellikle ılık su ile içmek son derece önemlidir. 

Su tüketmenin amacı, vücut içinde ihtiyaç olan faaliyetlerin daha kolay ve sağlıklı şekilde yürütülmesidir. Bu sebeple içilen suyun amaca hizmet etmesi adına, oda sıcaklığında içilmesine özen gösterilmelidir. Vücut soğuk suya alıştırılmamalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?