Kontrol Edilmeyen Diyabet ve Erkeklerin Cinsel Hayatına Etkileri
Diabetes Mellitus ( Şeker Hastalığı) sinir ve damarları olumsuz yönde etkileyerek, erkeklerde sertleşme fonksiyonlarını bozuyor.
Diabetes Mellitus ( Şeker Hastalığı) sinir ve damarları olumsuz yönde etkileyerek erkeklerde sertleşme fonksiyonlarını bozuyor.
Erkeklerde sertleşme ( ereksiyon ) sorunu, şeker hastalığının ilerlemesiyle ortaya çıkabildiği gibi, bazen de hastalığın ilk belirtisi olabiliyor.
Şeker Hastalığı ve Erkeklerde Cinsellik
Uzun yıllar kontrol edilmeyen şeker hastalığı (diyabet) beraberinde cinsel sorunları da getiriyor. Diyabet hastası erkeklerde sertleşme sorunu normal erkeklere göre daha erken dönemlerde ortaya çıkıyor. Diyabet tanısı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra hastaların yarısında sertleşme sorunu görülüyor. Diyabet hastası erkeklerde sertleşme sorunu görülme oranı, diyabeti olmayan erkeklere göre üç kat daha yüksek.
Erkeklerde diyabetin özellikle nöropati ve mikro anjiyopati döneminde cinsel sorunlar daha sık görülüyor. Bu dönemlerde meninin geri kaçması ve dışarı sıvı çıkışının olmaması durumu da görülebiliyor. Diyabette hem büyük damarlar hem de pen*se kan taşıyan küçük damarların etkilenebiliyor. Damar sertliği, pen*se giden kan akımının azalmasının en önemli etkenidir.
Sigara içmek, yüksek kolesterol seviyeleri ve şeker hastalığı damar sertliğine yol açarak sertleşme sorununa katkıda bulunuyor.
Ek olarak, sertleşme işlevinde yer alan sinirlerin de hasar görmesi erkeklerin yüzde 50 ile 70’ini sertleşme bozukluğuna yatkın hale getiriyor. Diyabet hastası erkeklerde sertleşme probleminin yanı sıra orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma sorunları da görülebiliyor.
İdrar yolu ve prostat enfeksiyonları da sıkça görülebiliyor. Diyabet hastası erkeklerinin kan şekeri düzeylerinin kontrol altında tutulması , kalp-damar ve beyin sistemi kadar cinsel fonksiyonların korunmasına da yardımcı oluyor.
Peyroni, yani pen*s eğriliği de sertleşme sorunu ile birlikte olabilen ve yine şeker hastalarında sık görülebilen bir hastalıktır.Bu hastalıkta pen*s sertleşmeye başladığında pen*ste eğrilme/bükülme, ağrı olabilmektedir.
Bir süre sonra peyroni hastalarında da sertleşme kusuru ortaya çıkabilmektedir. pen*s eğrilmesi aşağı, yukarı ve yan taraflara doğru her yana olabilmektedir. Bu hastalarda ilk önce ilaç tedavisi denenir, yanıt vermezse cerrahi yolla eğrilik düzeltilmektedir.
Sertleşme Nedir?
Sertleşme, cinsel ilişki esnasında pen*sin yeterince gerginleşmesi ve vajinaya sorunsuzca temas edebilmesi gerekirken; pen*sin yumuşak şekilde kalması, yeterince dikleşememesi ve cinsel birleşmeyi gerçekleştirememesi demektir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.