Kürtaj Nedir? Kürtaj Hakkında Merak Ettikleriniz?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/13 07:55 •

Kürtaj mutlaka Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış tıbbi merkezlerde, uzman doktorlarca yapılmalıdır.

Kürtaj Nedir? Kürtaj Hakkında Merak Ettikleriniz?

Çiftler tarafından istenmeyen gebeliklerin tıbbi müdahale yoluyla yasal süreler içinde sonlandırılmasını kürtaj olarak tanımlayabiliriz. Kürtaj mutlaka Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış tıbbi merkezlerde, uzman doktorlarca yapılmalıdır. Yasal olarak tanımlanmış bir kürtaj süresi vardır. Bu süre 10 haftaya kadar gebeliklerde kürtaj yapılabileceğini ifade etmektedir. Bu süre sonrası yapılan müdahaleler ise yasal değildir. Buradan da anlaşılacağı üzere kanunen kürtaj, gebeliğin 10. haftasına kadar uygulanabilir. 

Kürtaj, hem lokal anestezi, hem de genel anestezi altında uygulanabilir. Genel anestezi, işlemin tümüyle ağrısız seyretmesi açısından tercih edilen ve tıp otoritelerince de kabul gören bir yöntemdir.

Geç Kürtaj Ne Zaman Yapılabilir?

Gebeliğin tıbben sakıncalı olması durumunda ve bu durum yetkili doktorlarca da uygun görüldüğünde kürtaj süresi  10 haftayı aşabilir. Bu durumlar; anne adayının sağlığını tehdit edebilecek ve gebeliğin riskli olduğu tıbbi hastalıklardır.Bebekte konjenital bir anomali tespit edildiğinde, bebeğin sakat olduğu veya öldüğünün belirlenmesi gibi durumlarda da gebeliğin çok daha ileri gebelik haftalarında olunsa bile gebeliğin sonlandırılması kaçınılmazdır. Kürtaj girişimi öncesinde gebelik haftası ultrasonla belirlenmeli ve dikkatli bir jinekolojik muayene yapılmalıdır.

Kürtaj uygulaması genel anestezi altında yapılacaksa, anestezi uzmanı tarafından gerekli işlemler başlatılır. Hasta uyuduktan sonra kürtaj hazırlıkları yapılır. Daha sonra çok ince plastik kanüller vasıtası ile uygulanan özel bir vakum sistemi vasıtası ile rahimin içi boşaltılır.

Küretaj Cerrahisi

Kürtaj işlemi, sonuç olarak bir cerrahi müdahaledir. Cerrahi girişimlerin tümünde büyük ya da küçük komplikasyon riskinin hesaba katılması gereklidir. Her cerrahi girişimde olduğu gibi sterilizasyon ve dezenfeksiyon kurallarına tam uyulmadıysa kürtaj işleminde de enfeksiyon riski vardır. Bazen hastanın rahim ağzı tamamen kapalıdır. Bu tür durumlarda rahim ağzını yumuşatan özel bir ilacın tatbikinden sonra kürtaj yapılabilir. Gebelik büyükse kürtaj  girişimi sırasında aşırı kanama olabilir. Gebelik çok küçük ise kürtajın başarısız olma ihtimali vardır. Bu durumda en uygun dönem belirlenerek bir veya birkaç  hafta sonrasına kürtaj ertelenebilir. Kürtajdan sonra cinsel hayata bir süre ara verilmelidir. Ortalama 2-3 hafta kadar süreyle cinsel ilişkiye girilmemelidir. Bu sürenin ardından  doktorunuz tarafından yapılacak kontrol muayenesi sonrası çiftlerin cinsel ilişkiye girmesine  izin verilebilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
n********** :

Merhabalar kürtajdan sonra yapılan ilk kontrolde obsetrik ultrason mu vajinal ultrason mu yapılır?


Cevap:

Her ikisi de yapılabilir..

p*********** :

ilk hamilelikte kürtaj yapılırsa daha sonra hamilelik durumu riske düşüyor mu


Cevap:

Kürtaj sonrası, kürtajın her hangi bir komplikasyona yol açmaması koşuluyla, hamile kalmanızda bir engel yoktur.

d************** :

hocam günümüz sartlarında kürtaj serbest mi. eğer yapılabiliyorsa hangi durumlarda ve sartlarda serbest. bilgilendirirseniz sevinirim...

şimdiden teşekkur ederim...

.


Cevap:

Yasal mevzuat konusunda bilgi veremeyiz, burası bir sağlık sitesi ve tahlil sonuçları yorumluyoruz.

s*** :

Merhaba. Ben adetimi her zaman düzenli görüyorum. Temmuz ayında kürtaj oldum sonrasında da adetimde hiçbir düzensizlik olmadı. Fakat son adetimi 10 aralıkta oldum bir dahada adet görmedim. Hamile miyim diye gecikmeden 1 hafta sonra evde test yaptım negatif çıktı. Adet gecikmemden 10 gün sonra doktora göründüm. Hcg testi yapıldı doktorum gebelik olmadığını söyledi. Hcg testi kesin sonuç verir mi? Daha sonra bir daha yaptırmam gerekiyor mu? Şu an hamile olabilir miyim?


Cevap:

Beta HCG testi kesin sonuç verir.Şu anda hamile olmadığınız anlaşılıyor.Başka teste de gerek yok

******* ******* :

Merhaba.Benim sorum şu : Sürtünme ile ilişki sonrası hamile kalınırsa kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?


Cevap:

Bu mümkün görülmüyor:)

?