Mineralli İçme Suyu Neden Önemlidir?
Günümüzde sağlık için mineralli su içmenin önemi tartışılmaz bir hale geldi. Bununla beraber içme sularındaki mineral seviyeleri oldukça farklılık gösterebiliyor. Bu durumda içilen suyun mineral miktarlarına dikkat etmek, pH seviyesi yüksek doğal mineralli suları tercih etmek gerekiyor...
Birçok insan su içmeyi çok basit görebiliyor ya da suyun içeriğine dikkat etmeden su tüketiyor.
Oysaki yediklerimizin içeriğine dikkat ettiğimiz gibi içtiğimiz suyun da içeriğini incelemek ve yüksek doğal mineralli suları tercih etmek gerekiyor. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidroklimatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeki Karagülle, bazı minerallerin insan sağlığında temel rol oynadığını belirterek, bunların vücuda doğal mineralli sularla kolaylıkla alınabileceğini belirtti.
Vücudun eksiklerini yüksek mineralli sularla sağlayın Dünyada günlük besinsel kalsiyum ve magnezyumun alımında yetersizliğin yaygın bir durum olduğunu da vurgulayan Prof.Dr.Zeki Karagülle, “Bu yüzden içilen sert sudan gelen ekstra mineral (Ca ve Mg) alımı, bu minerallerin ideal günlük gereksinim düzeylerine ulaşmada ekstra bir katkı sağlayacaktır.
Yine sert sudaki bikarbonat güncel ve yaygın bir besinsel sorun olan asidik beslenmenin olumsuz etkilerine karşı doğal bir önlem oluşturacaktır” dedi. İçilen sularda bulunması gereken mineraller ve temel alınması gereken seviyelerle ilgili bir açıklama yapan Karagülle, sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsan sağlığında temel rol oynayan 21 adet mineral söz konusudur.
Bunlar arasında basit katyon formunda işlev görenlerden Kalsiyum (Ca²⁺), Magnezyum (Mg²⁺) ve Sodyum (Na⁺) mineralli sularda mutlaka bulunurlar ve belirli değerlerin üzerinde bulunduklarında o suya karakteristiğini verirler. Sertliğin de bir ölçüsü var Mineral seviyesi yüksek doğal suların yani sert suların, insan sağlığına birçok yarar sağladığı uzmanlarca sıkça hatırlatılıyor ama suyun sertliğinin de elbette bir ölçüsü var. Bu sertlik derecelerini içtiğiniz suların üzerindeki etiketlerden kolayca takip edebileceğinizin bilgisini veren Prof. Dr. Zeki Karagülle suyun sertlik derecesi ile ilgili bilinmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:
• Suyun sertliği doğrudan içinde çözünmüş olarak bulunan mineral bileşiklerine ve esas olarak ta kalsiyum ve magnezyum tuzlarına bağlıdır. Dolayısıyla sert su, yumuşak suyun tersine yüksek mineral içeriği olan su demektir.
• Sert suya sertliğini veren mineraller kalsiyum (Ca2+) ve magnezyum (Mg2+) metal katyonlarıdır, daha sonra da diğer çözünmüş bileşiklerden bikarbonat ve sülfat gelir.
• İki tip sertlik vardır; geçici sertlik (kaynatma veya ısıtma ile yüzeylerde çöktürülerek sudan ayrıştırabilir) veya kalıcı olabilir (kaynatma ve ısıtmadan etkilenmez).
• Bütün bikarbonat iyonunun sodyum, magnezyum ve kalsiyum ile oluşturduğu tüm tuzlar/bileşikler geçici sertliğe neden olurlar. Sulardaki tüm diğer tuzlar/bileşikler ise kalıcı sertliğe katkıda bulunurlar. Total (toplam) sertlik ise bu iki tip sertliğin (geçici ve kalıcı) toplamıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.