Aşı Neden Geciktirilmemelidir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2020/08/22 08:25 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu
Aşı; olabilecek hastalıkların önlenmesi için, o hastalığın ölü mikrobunun vücuda enjekte edilmesi ve vücudun bu mikroba bağışıklık kazanmasını sağlamaktır
Aşı Neden Geciktirilmemelidir?

Aşı; olabilecek hastalıkların önlenmesi için, o hastalığın ölü mikrobunun vücuda enjekte edilmesi ve vücudun bu mikroba bağışıklık kazanmasını sağlamaktır.

Aşı Neden Geciktirilmemelidir?

Olağan dışı bir durum yoksa aşının geciktirilmesi doğru değildir.

Her aşının yapılması gereken bir dönem vardır. Bu dönemin belirlenmesinde; kişinin o ölü mikrobu tolere edebileceği, vücudun tanıyıp tepki oluşturabileceği yaş grubu tanımlanır. Bunun sebebi; mikrobun canlısı vücuda geldiğinde aşı ile aynı karakterde olduğunu vücudun anlaması ve buna göre tepki verebilmesidir. Ayrıca aşıyı vücudun kaldırabilir ve hastalık yapmayacak ölçütte olmasıdır. Aşı ilk yapıldığında ateş çıkması, vücudun o mikropla tanıştığını gösterir ve küçük bir savaş başlar. İşte vücut aynı mikrobu tekrar gördüğünde savaşmayı öğrenmiş olur ve hastalığı çoğu zaman semptom göstermeden atlatır.

Basit bir alerji varsa ve bu alerji anaflaktik (hemen tedavi gerektiren hastalık) değilse, aşılanmaya engel değildir.

Aynı Gün Birden Fazla Aşı Yapılabilir mi?

Bunun yanında; birden fazla farklı aşı aynı gün yapılabilir. Bu durumun herhangi bir zararı yoktur. Bebeğe ağır gelmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Zaten bu aşıların düzenlemeleri yapılırken; hepsinin ağır olmamasına dikkat edilir. Yani iki aşı hafif ve vücutta tepki oluşturmayacak kadar basit mikroplarsa, üçüncü aşı daha ağır olabilir ve bu sebeple ateş yükselmesi görülebilir. Bu durum olağandır ve basit ateş düşürücü ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Tekrarlı Aşılar Geciktirilmemelidir

Bazı aşılar iki veya üç dozda yapılabilir. Bunun sebebi vücudun aşama aşama bu mikropla tanışması ve daha güçlü bir savunma oluşturmasıdır. Tıpkı antibiyotik kullanımında olduğu gibi, bu aşılarda da aralıklar son derece önemlidir. Yani vaktinde yaptırılmalıdır. İlk aşı etkinliğini yitirdiği, savunmasını oluşturduğu zamandan sonra tekrarlayanı yapılmalıdır.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?