Neden Terleriz? Terlemenin Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/10/04 11:08 •

Terleme; vücudun ısı ve sıvı dengesini sağlamak üzere boşaltım yapmasıdır. Hamileler, ergenlik dönemleri ve menopoz dönemlerinde terleme daha sık görülmektedir.

Neden Terleriz? Terlemenin Tedavi Şekilleri Nelerdir?

Aşırı el ve koltuk altı terlemeleri, özellikle bayanlarda sosyal olarak sıkıntı yaratan bir sağlık sorunudur. Terlemeye karşı, en sık koltuk altına uygulanan kozmetik ürünler uygulanmaktadır. Bu yöntem birçok kişide yararlı etki yapsa da, özellikle aşırı kullanımlarında ter bezlerinin ağzının kapanmasına ve dolayısıyla da iltihaplanmaya neden olabilmektedirler. Çünkü deri, hava alabilen bir organdır. Ancak hava deliklerinin kometik ürünlerle kapatılması, terlemeyi durdurduğu gibi derinin hava almasını da durdurur. Bu sebeple koltukaltına direkt uygulanan deodorantlar yerine, koltuk altlarını gün içinde sabunla yıkamak veya kıyafet üzerinden, terlemenizi değil, ter kokmanızı engelleyecek kozmetik ürünleri tercih etmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Ter ile dışarı atılan toksin maddeler, deri temiz tutulmayıp bekletilirse, vücuda yeniden emilerek girebilir. Bu nedenle ter kokusundan kurtulmanın en iyi ve doğal yolu sık aralıklarla duş yapmaktır.

Neden Terleriz?

Terleme; vücudun ısı ve sıvı dengesini sağlamak üzere boşaltım yapmasıdır. Hamileler, ergenlik dönemleri ve menopoz dönemlerinde terleme daha sık görülmektedir. aşırı terleme olması normal karşılanıyor. Özellikle aşırı heyecan ve stres gibi durumlarda da terleme sıklığı artmaktadır. Ayrıca, tiroid bezinin aşırı çalışması, böbrek üstü bezinde görülen hastalıklar, hipoglisemi, şişmanlık da diğer terleme nedenleri arasındadır.

Spor yapan insanlarda günlük terleme oranı fazladır. Bu vücudun sağlıklı olduğunu ve devamlı nefes aldığını gösterir.

Terleme Nasıl Tedavi Ediliyor?

Günümüzde, özellikle koltuk altı terleme tedavisinde farklı yöntemler kullanılmaktadır.

1.Botox: Özellikle koltuk altı terlemesinde kullanılıyor. Aslında doğal bir zehir olan ve sulandırılarak kullanılan botulinum toksini ter bezlerini çalıştıran sinirleri felç ederek aşırı terlemeyi durduruyor.

2.Cerrahi yöntemler: Özellikle Göğüs Cerrahları tarafından yapılan cerrahi operasyonlardır. Koltuk altı terleme için önerilen tedavi şeklidir. Endoskopik transtorasik sempatektomi olarak adlandırılan teknikle koltuk altından bir delik açılıp akciğer bölgesindeki yüz ve ellere giden sinirlerin başlangıç bölgesi kesilmektedir. Sadece koltuk altı terlemelerinde koltuk altı ter bezlerinin alınması da uygulanabilir.

Ayrıca koltuk altı aşırı terlemelerinde, koltuk altı ter bezlerinin alınmasıyla başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Aşırı terleme ve kötü koltuk altı kokusu probleminin kalıcı olarak düzeltilebildiği bu tedavide, işlem sırasında cilt çıkarılmadığı için kişi 2- 5 gün içinde normal hayatına dönebiliyor.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?