Omurga Tümörü-Metastaz

Yayın Tarihi : 2018/08/28 23:31 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/10 13:18 • Yazar: Doç. Dr. Suat Canbay

En sık görülen omurga tümörü metastazlardır.  Omurga metastazı nedir? Vücudun herhangi bir yerinde başlayan kanser kan yolu ile gelerek omurgaya yerleşir. Buna omurga metastazı denir. Kanser hücresi omurgada çoğalır, omurgayı eritir, tümör büyüdükçe omurilik ve sinirleri sıkıştırmaya başlar.

Omurga Tümörü-Metastaz

En sık görülen omurga tümörü metastazlardır.  Omurga metastazı nedir? Vücudun herhangi bir yerinde başlayan kanser kan yolu ile gelerek omurgaya yerleşir. Buna omurga metastazı denir. Kanser hücresi omurgada çoğalır, omurgayı eritir, tümör büyüdükçe omurilik ve sinirleri sıkıştırmaya başlar. En sık sırt omurgalarında görülür. Birden fazla omurgayı tutabilir. Başlangıçta sırt ağrısı olur. Tipik olarak gece ağrı artar, uykudan uyandırır ancak gündüz ağrı geçer veya azalır. Hastalık ilerledikçe ağrı gece-gündüz devamlı olmaya başlar. Omurilik ve sinirler sıkışır. Önce kısmi kuvvet kaybı ve daha sonra tam kuvvet kaybı ( kol veya bacaklarda felçlik) gelişir. Bu nedenlerle erken tanı konulması ve bu durumlara gelmeden tedavi edilmesi önemlidir.

Tedavide öncelikle primer odağın bilinmesi gerekir. Bazen daha primer odak belli olmadan hasta omurga metastazı ile gelebilir. Bu durumda primer odak araştırması yapılır. Bunun için radyolojik tetkikler ve nükleer tıptan yararlanılır;  ilgili branşların hastayı muayene etmesi istenir. Tedavi primer odağa göre yönlendirilir. Tümörlerin radyoterapi (ışın tedavisi) ve kemoterapiye (ilaç tedavisi) duyarlılığı değişkendir. Cerrahi tedavi bütün bunlar göz önüne alınarak planlanır.

Cerrahi tedavide ne yapılacağına hastanın ve hastalığın durumuna göre karar verilir. Cerrahi tedavi seçeneklerimizi başlık olarak şöyle sıralayabiliriz:

  • Total tümör çıkarılması
  • Parsiel tümör çıkarılması (omuriliğe ve sinirlere basan kısmın çıkarılması)
  • Stabilizasyon için enstrüman (vida ve rod) gerekebilir
  • Minimal invaziv yöntemler: RF ablasyon, vertebroplasti, kifoplasti.

Bütün bu cerrahi yöntemleri tek tek veya birlikte kullanılabilir.

Gelecek patoloji sonucuna göre daha sonra radyoterapi ve kemoterapi planlanır.

            Resim 1                                                                  Resim 2

 

Resim 1: Meme kanseri. MR görüntülemede üç tane sırt omurgasına meme kanserinin atlamış olduğu görülüyor. Bir tanesi (Torakal 6. Omurga) kırılmış, omurilik kanalına doğru taşmış ve omuriliği sıkıştırıyor.

 

Resim 2: Aynı hastanın ameliyat sonrası röntgeni. Kırık ve omuriliği sıkıştıran tümörlü omurga çıkarılıp kemik çimento konuldu. Stabilizasyon için vida ve rod kullanıldı.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?