Op. Dr. Gözde Erten Kılıç Lazer Epilasyon Nedir, Ne Değildir?

Yayın Tarihi : 2017/02/21 12:01 • Güncelleme Tarihi : 2017/02/21 12:01 •
Op
Op. Dr. Gözde Erten Kılıç Lazer Epilasyon Nedir, Ne Değildir?

Op. Dr. Gözde Erten KılıçEstetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı
Lazer Epilasyon Nedir, Ne Değildir?
Değerli okurlarım, tahlil.com’da yazdığım bu ilk yazımda, lazer epilasyon meselesine odaklanmak istiyorum. Şu ya da bu tarzda, lazer epilasyon, belli başlı kötü kullanımlara ve olumsuz değerlendirmelere maruz kalmaktadır. Hakkında bolca olumsuz yargı ve bilimsel içeriği olmayan görüşlere sıkça rastladığım için, lazer epilasyon işleminin niteliklerini açık bir biçimde anlatmaya çalışacağım.
Gündelik toplumsal yaşamlarımızda, sıklıkla lazer epilasyon ile ilgili deneyimlere ve bunların olumlu veyahut olumsuz yanlarına şahitlik etmekteyiz. O halde hemen sağızdanım: Lazer epilasyon nedir? Lazer epilasyon, erkeklerin ve kadınların istenmeyen kıllarından ve tüylerinden kesin bir biçimde kurtulmaları için geliştirilmiş en yetkin yöntem olarak tanımlanabilir. Çoğu insan, epilasyon işlemleri için kullanılan lazer cihazının zararlı olduğu kanaatindedir. Ne var ki, bu fikir tam anlamıyla yanlıştır. Bir kere, lazer cihazı sadece yok etmek istenilen kıl ve tüy köklerine etki etmektedir. Kıllarımıza ya da tüylerimize gerçek rengini “melanin pigment” adındaki bir madde vermektedir. Lazer ışınları yalnızca bu melanin pigment maddesi tarafından absorbe edilirler. Hal böyleyken, lazer epilasyon işlemi yapılan alanlardaki dokuların ya da organların lazer ışınlarından etkilenmesi diye bir tehdit söz konusu değildir. Kısacası, doğru ellerde kullanıldığı takdirde, lazer epilasyon cihazının kişiler üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur. Lazer epilasyon işlemleri plastik cerrahlar, dermatologlar ve medikal estetik uzmanları tarafından hayata geçirilebilir.
Peki, lazer epilasyon işlemleri için en ideal adaylar kimlerdir? Gebelik döneminin ilk üç aylık dilimini yaşayan kadınlar, sedef hastalığına sahip olan kişiler ve işlemlerden 15 gün öncesinde solaryuma girmiş ya da güneşlenmiş olan kimseler dışında kalan herkese lazer epilasyon işlemi herkese kolayca uygulanabilir. Ek olarak, işlemlerin uygulanacağı alanda herhangi bir uçuk, siğil ya da iltihaplı bir oluşum görülmemelidir.
Çoğu insanın aklına takılan en önemli hususlardan birisi, lazer epilasyon işlemlerinden alınacak sonuçların ne kadar verimli olduğudur. Aslına bakılırsa, herhangi bir tıbbi işlemden % 100’lük bir sonuç almayı beklememek gerekir. Bu kural lazer epilasyon için de oldukça geçerlidir. Ancak şunu eklemek gerekir: Klinik tecrübesi yeterli ve kullandığı lazer cihazları nitelikli olan uzman cerrahlar size çok yüksek başarı oranı taşıyan epilasyon sonuçları sunabilir. En maksimum düzeyde olmasa bile, bu sonuçlardan büyük bit memnuniyet duyacağınızı söylemek istiyorum.
Lazer epilasyon işlemleri belirli aralıklarla yapılan seanslar sayesinde hayata geçiriliyor. Her bir seanstan sonra ne kadar beklemek gerekir o halde? Bu sorunun tam bir yanıtına ulaşmak için, bir kıl kökünün yaşam döngüsünün nasıl tamamlandığını bilmek gerekir. Kıl kökleri, üç farklı evreden geçerek ömürlerini tamamlamaktadır. İlk evre anagen evredir ve kıl kökleri bu evrede büyürler. Vücudumuzda var olan kıl köklerinin yaklaşık olarak % 80’lik bölümü bu evrede yaşamaktadır. İkinci evre ise katagen evredir ve kıl kökleri bu dönemde büyümeyi keserler. Kılların kökler ile olan bağlantısı çok aza inmiştir. Ve son olarak telogen evreden bahsedebiliriz. Bu evrede kıllar aktif değildir ve dökülmeye yüz tutmuşlardır. Bu üç evre içerisinde lazer epilasyon işlemleri için en önemli olanı ise anagen dönemdir. Çünkü lazer ışınları büyüme evresinde olan kıl köklerini kavrayıp yok etmeyi başarmaktadır.
İnsanların büyük bir bölümü tek bir lazer epilasyon işlemi seansından sonra var olan kıllarının ne kadarlık bir kısmından kurtulmuş olacağını merak etmektedir. Yukarıda da söylediğim gibi, lazer epilasyon işlemleri büyüme evresinde olan kıl köklerinin yok edilmesinde oldukça etkindir. İlk lazer epilasyon seansında, uygulama yapılan alandaki kıllarınızın % 20 – 30 arasında azaldığına şahit olursunuz. Bu oran, kıllarınızın özelliklerine ve ten renginize bağlı olarak değişkenlik gösterebilir.
Çoğu erkek ve kadın, lazer epilasyon işlemlerinin içeriğini çok fazla umursamadan hemen maliyet konusunu düşünmeye başlamaktadır. Lazer epilasyon işlemleri kişilerin bütçelerine göre rahat erişebilecekleri ya da lükse kaçan bir niteliğe sahip olabilir. Ancak ilk olarak yaptırmak istediğiniz cerrahi işlemlerin size ne kazandıracağına odaklanmalısınız. Bu konuda aydınlandıktan sonra, işlemlerin maliyetini bütçenize göre düşünmeye başlayabilirsiniz.
Lazer epilasyon işlemleri bağlamında belki de en fazla önem teşkil eden nokta, uygulamayı yaptırmayı tercih edeceğiniz sağlık merkezi ya da hastaneyi seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğidir. İlk olarak, gittiğiniz sağlık kurumundaki cihazların FDA onayı olup olmadığına dikkat etmenizi öneriyorum. Farklı dalga boylarına sahip lazer cihazlarını bünyesinde barındıran sağlık kuruluşları size daha iyi ve kaliteli hizmet verecektir. Lazer epilasyon dışarıdan bakılınca kolay gibi görünebilir ama sonuç olarak tıbbi bir işlemdir. Belirli komplikasyonlar doğabilir. Bu yüzden, gittiğiniz sağlık kurumlarında lazer epilasyon işleminin doktor kontrolünde yapılıp yapılmadığını sormanızı da ayırca tavsiye ediyorum.
 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?