Op.Dr.Yasemin Yıldız Vajinismus Hakkında Sorularınızı Cevaplıyor

Yayın Tarihi : 2018/04/16 17:55 • Güncelleme Tarihi : 2024/01/05 11:13 •

Vajinismus; kadınların cinselliğe olan isteksizlikleri ve buna bağlı olarak da cinsel ağrılar çekmeleri durumudur.

Op.Dr.Yasemin Yıldız Vajinismus Hakkında Sorularınızı Cevaplıyor

Vajinismus çiftlerin cinsel hayatlarında karşılaşabileceği önemli sorunlardan biridir.
Vajinismus konusunda çalışmalarıyla bilinen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yasemin Yıldız, Tahlil.com okurlarının vajinismusa dair merak ettiği soruları cevaplıyor.

Vajinismus Nedir?

Vajinismus; kadınların cinselliğe olan isteksizlikleri ve buna bağlı olarak da cinsel ağrılar çekmeleri durumudur. Vajinismus nadiren fiziksel kaynaklı sorunlardan ortaya çıksa da, çoğunlukla psikolojik bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Vajinismusa Sebep Olan Durumlar Nelerdir?

Vajinismus; fiziksel olarak, vajina florasında bozukluk meydana gelmesiyle oluşabilir. Florası bozulmuş vajina yeterince sıvı salgılayamaz ve pen*sin vajinada kaymasını engeller. Bu sürtünmeden kaynaklı da ağrı ve acı hissedilir.

Vajinismus psikolojik olarak; cinselliğin ayıp ve kötü algılanmasından kaynaklanır. Özellikle aşırı titiz insanların ve temastan hoşlanmayan insanların vajinismusa daha yatkın olduğu bilinmektedir. Vajinismus yaşayan kişiler, cinselliğe pis olarak bakar ve bunu uygulamaktan rahatsızlık duyarlar. Bu rahatsızlık onların cinsellikte gevşemelerini ve rahatlamalarını engeller. Normalde cinsellikle beraber hem fiziksel hem de ruhsal olarak güçlenmeleri gereklidir ancak vajinismus yaşayan kişiler cinsellikle aşırı stres yüklenir ve daha çok kasılır.

Vajinismus Nasıl İyileştirilir?

Vajinismus yaşayan kadınlar, kadın hastalıkları muayenesinde de zorlanırlar. Yani sadece cinsellikle alakalı değil, kendi vajinalarına karşı aşırı bir hassasiyet duyarlar. Bu hassasiyet onların hayatını oldukça zorlaştırır. Bu sebeple vajinismus tedavisinde öncelikle;

vajinanın bir organ olduğu ve ihtiyaç dahilinde müdahale ve muayene edilebilmesinin de normal olduğu algısı oluşturulmalıdır.

Eşlerin birbirine karşı anlayışlı olması sağlanmalı, cinsellik konuşulmalı ve eşlerin birbirlerinden beklentileri ifade edilmelidir.

Cinsellik yaşanmadan önce kadının gevşemesini sağlamak adına; ılık duş alması, bitki çayı içmesi, masaj yapılması gibi unsurlar sağlanmalıdır. Bu, hem cinselliğe hem de partnerine bakış açısını iyileştirmekle birlikte, vajinismusu da ortadan kaldıran en önemli unsurlardandır.

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

Vajinismus tedavisinde öncelikle vajinismusa sebep olan durum ortaya konmalıdır. Bu durum belirlendikten sonra fiziksel bir problem varsa bunu ortadan kaldırmak için gerekli ilaç tedavisi kadın doğum uzmanları tarafından yapılmalıdır.

Eğer sorun fiziksel değil de psikolojik ise; bu durumda kadın eşi ile birlikte aile danışmanı, psikolojik danışmana yönlendirilir ve psikolojik tedavi uygulanır.


Dr.Yasemin Yıldız'ın ''Vajinismus muyum?'' konulu yazısını okumak için tıklayınız.....

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?