Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebiliriz?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 18:00 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/22 18:00 •
Ramazan ayı gelince oruç tutanların önemli bölümü ağız kokusuna karşı da önlem almaya çalışırlar
Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Nasıl Önleyebiliriz?

Ramazan ayı gelince oruç tutanların önemli bölümü ağız kokusuna karşı da önlem almaya çalışırlar.Oruç tutacak kullanıcılarımıza ağız kokusunu önlemek için dikkate almalarını istediğimiz 8 önerimiz var.

1.Ağızda mevcut diş çürükleri ve diş taşları ile, bozulmuş veya kırılmış dolgu ve köprüler de ağız kokusuna neden olur. Bu nedenle ramazan öncesi diş hekimine giderek,diş muayenesi yaptırılması ,gerekirse de tedavi olunması oruçluyken ağız kokusu ve ağrı gibi istenmeyen durumları önlemede işe yarayacaktır.
2.Ramazan boyunca şekerli ve yağlı , aşırı baharatlı yiyeceklerden kaçının. Terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldıklarından terin ve nefesin kötü kokmasına neden olurlar.
3.Çay, kahve, kola gibi çok fazla kafein içeren içecekler mümkün olduğunca tüketilmelidir. Bu içecekler idrar yapıcı özellikleri nedeniyle idrar yoluyla vücuttan su kaybını arttırır ve ağızda kuruluk yapar.Bu da ağız kokusunu tetikler.
4.Oruçla birlikte meydana gelen açlık mide asit seviyelerini arttırarak midede yanma, ağırlık hissi ve ağızda kötü ekşi tad ve kokuya yol açabilir. Bunu önlemek için sahurda liften zengin sebze, meyve, fasulye, nohut gibi gıdalar yenerek asit oranı azaltılabilir.
5.Hijyenik olmayan diş yüzeyi ve diş aralarında biriken bakteriler ağız kokusunu arttırmaktadır. Sahur ve iftar sonrası titizlikle yapılan diş fırçalama ve diş ipi kullanımı hem diş çürükleri
ve diş eti iltihaplarını hem de ağız kokusunu önleyecektir.
6.Normal tükürük salgısının içeriğindeki maddeler sayesinde dişleri ve ağız dokularını koruyucu etkisi vardır. Tükürük salgısı azaldığı veya tamamen kaybolduğunda diş çürüğü, ağız enfeksiyonları ve ağız kokusu görülme riski artar. Bu nedenle iftar ve sahurda ve iftar ile sahur arasında da bol miktarda su içilmesi tükürük salgısını da arttıracağından ağız kokusuna karşı da önleyici etki yapacaktır.
7.Kek, bisküvi, çikolata,gofret gibi çok fazla yağ, şeker ve beyaz un ihtiva eden tatlı ve gıdalardan kaçınmalıdır.Bu gıdalar çürük yapıcı bakterilerin çoğalmasını ve dişlerde çürük oluşturmasını kolaylaştırdıklarından ağız kokusuna da zemin oluşturmaktadırlar.
8.Ağız kokusunun kaynağı büyük ölçüde ağız içi ve dilin arka kısmındaki bakterilerdir.Bu nedenle ağız kokusuna karşı sadece diş fırçalama yeterli olmayabilir.İlaveten her diş fırçalamadan sonra dilin sırt ve arka kısımlarını ve yanakların iç yüzlerini özel dil temizleyici gereç veya fırçalarla iyice temizlemek faydalıdır.Bu konuda hazır satılan gargaralar da yararlıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum
******* ******* :

Bazı sofralarda özellikle iftarda tüketilen et ürünleri, yağlı yemekler ve şeker vücutta işlenirken daha çok suya ihtiyaç duyar. Saka doğal mineralli su, gün boyunca oruç tutulması nedeniyle azalan, vücuttaki su ve mineral miktarının arttırılması ve bu tip yiyeceklerin rahat bir şekilde işlenmesi için en iyi seçimdir. http://www.facebook.com/photo.php?pid=342561&id=126331737386311&comments&ref=mf


Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?