Prediyabet Nedir?

Yayın Tarihi : 2019/10/25 11:38 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 13:02 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Pre; latince bir sözcüktür ve tıp ilminde başlangıç, ilk evre anlamlarında kullanılır. Prediyabet; henüz tanısı konmamış ancak önlemi alınmadığında diyabete dönüşecek başlangıç olarak tanımlanabilir.

Prediyabet Nedir?

Pre; latince bir sözcüktür ve tıp ilminde başlangıç, ilk evre anlamlarında kullanılır. Prediyabet; henüz tanısı konmamış ancak önlemi alınmadığında diyabete dönüşecek başlangıç olarak tanımlanabilir.

Diyabet ve prediyabetin farkı nedir?

Diyabet hastalığı meydana geldiğinde şikayetlerle kendini ortaya koyar. Bu şikayetler; görme bozuklukları, sık idrara çıkma, ani acıkma, acıkmayla birlikte titreme, baş dönmesi gibi şikayetlerdir. Bu aşamadan sonra diyabet kontrol altına alınabilir ancak artık ortadan kaybolmaz.

Prediyabette ise; erkenden önlem alındığında kişi diyabete yakalanmadan hayatını devam ettirebilir. Yani, tedavi değil önlem dahi yeterli olur. Yapılması gereken sağlıklı yaşam şeklini benimsemektir.

Prediyabet nasıl tespit edilir?

Kişilere diyabet tanısı konurken kan şekeri düzeyine bakılır. Ancak bu tahlillerde kan şekeri düzeyi diyabet değerlerini gösteriyorsa kişi çoktan hastalığa yakalanmış demektir.

Ancak yapılan kan şekeri ölçümlerinde, bu düzey diyabet sınırının altında, ancak normal sayılan değerin üst sınırında ise, ilerleyen on yıl içinde bu kişi bir diyabet adayı yani an itibariyle prediyabet hastasıdır. Yılda bir kez ölçülmesi gereken kan şekeri değeriyle bu olasılığı ölçmek mümkündür.

Prediyabet olan kişi nelere dikkat etmelidir?

Prediyabet tespit edildikten sonra kişinin dikkat etmesi gereken, diyabete yakalanmadan sağlıklı yaşayabilmektir. Peki bunun için neler yapılması gerekir?

Öncelikle fazla kilolardan kurtulmalıdır. Diyabeti en çok tetikleyen unsur, vücuttaki yağlanmadır. Prediyabet olan kişiler öncelikle vücut kitle indeksinin normal değerinin alt sınırında sabit kiloda kalmalıdır.

Düzenli egzersizler yapılmalıdır. Hiçbir risk taşımayan kişiler haftada en az üç gün spor yapamalıyken; prediyabetler haftada en az beş gün, 30 dakikalık egzersizler yapmalıdır. Haftada 150 dakikalık egzersiz süresini tamamlamalıdırlar.

Şeker ve un tüketimini en aza indirmeli, sebze ağırlıklı beslenmelidirler. Bu şekilde besinlerin hem kolay sindirilmesini kolaylaştıracak, hem de ideal kiloda kalma sağlanacaktır.

Kesinlikle öğün atlanmamalıdır. Her gün düzenli aynı saatte beslenmeli, aşırıya kaçmamalı ve öğün de atlanmamalıdır.

Diyabette genetik önemli bir faktördür. Eğer ailede diyabet öyküsü varsa risk artar demektir. Bu kişiler her yıl mutlaka ölçüm yaptırmalıdır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?