Ramazanda Nasıl Beslenmeli?
Ramazan ayının yaz dönemine denk gelmesi,havaların sıcak gitmesi,sahur ve iftar arasındaki sürenin oldukça uzun olması bu yıl biraz daha dikkatli olmamızı gerektirmektedir.
Ramazanda beslenme alışkanlıklarında ve yaşam biçiminde değişiklikler meydana geldiğinden ve öğün sayısı da ikiye indiğinden daha hafif menüler hazırlayarak sağlıklı bir ramazan ayı geçirebilirsiniz. Ramazan ayında uzun süre aç kalınması;sahura kalkmadan akşam yemeği ile oruç tutulması vücudumuzda bazı değişikliklere neden olmaktadır. Bunun sonucunda kabızlık , midede yanmalar,baş dönmesi,kan şekerinde düşmeler görülebilmektedir.Bu nedenle kronik hastalığı olan kişilerde,çocuk ve adelösanlarda, gebe ve emzikli olanlarda ,sporcularda risk yaratabilir.
Yeterli ve dengeli bir beslenmenin sürdürülebilmesi için en az 3 öğün tamamlanmalı ve sahur öğünü kesinlikle atlanmamalıdır. Sahur ve iftarda ana öğünler ve iftardan sonra belirli aralıklarla ara öğünler yapılmalıdır.Günde ortalama 2-2.5 litre su ile birlikte sıvı ihtiyacını karşılayan ayran (tuzlı olmamak koşulu ile) taze sıkılmış meyve suyu ve soda (kişilerin uygunluk durumuna göre) tüketilmelidir.Bol kuru meyvelerle hazırlanmış kompostolar da sıvı ihtiyacını yerine koyabilmek için iftar sofraların da bulunmalıdır.
İftardan sonra yenilecek akşam yemeğini takiben 1 veya 2 saat sonra mutlaka süresi en az yarım saat olan yürüyüşler yapılmalıdır.Bu yürüyüşler metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır.Ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır. İftarda, baklava,şekerpare gibi aşırı şuruplu ve yağlı hamur tatlıları yerine sütlaç,muhallebi gibi sütlü tatlılar veya meyve tatlıları tercih edilmelidir.Yemekler çok iyi çiğnenmeli,yavaş yavaş yenmeli porsiyonlar küçük tutulmalıdır.
Kızartılmış besinlerden uzak durulmalı;ızgara,haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmelidir.Yemeklerde lif oranı yüksek besinler,ara öğünlerde taze meyveler tercihler arasında olmalıdır. İftar sırasında yemekle birlikte çay ve kahve içilmemelidir. Bu içecekler yemeklerden en az yarım saat sonra tercih edilmeli ve çay açık olarak tüketilmelidir.Yemeklerle birlikte değil de yemeklerden sonra bu tür içeceklerin tüketilmesi demir emilimi açısından önemlidir.Bu tür içecekler yemekle birlikte tüketildiğinde demir emilimine engel olabilmektedirler.
Uzun süre açlıktan sonra iftara mümkünse çorba ile başlanmalı 5-10 dk ara verilmeli ve sonra ana yemeğe devam edilmelidir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
******* ******* : Sayın Haney Hanım,verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.Muharrem ayı geliyor,nasıl beslenmeliyiz.Nelere dikkat etmeliyiz. Cevap: Değerli Tahlil.com okuyucumuz,sorunuzda haklısınız.Oruç ayında beslenme kurallarını açık olarak belirtmiştim.Aynı esaslar Muharrem ayı için de geçerlidir.Teşekkürler. |
******* ******* : Ellerinize sağlık.Çok faydalı bilgiler vermişsiniz. |
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.