Bahar Yorgunluğu

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2023/07/09 10:11 •

Bahar ayları; bitkilerin polenlerinin, yani erkek üreme hücrelerinin tozlaşmak ve döllenmek üzere, rüzgar gibi etkilerle havalandırmaya başladığı dönemdir.

Bahar Yorgunluğu

Kışın bittiğini giderek hissettirmesiyle birlikte bahar ayları da geldi. Baharla birlikte gelen mevsimsel değişiklikler ve ısı artışı beraberinde bahar yorgunluğunu da getiriyor. Bahar yorgunluğu kendini halsizlik, uykusuzluk hissi, yorgun hissetme gibi belirtilerle gösterir.

Bahar Hassasiyeti Nasıl Oluşur?

Bahar ayları; bitkilerin polenlerinin, yani erkek üreme hücrelerinin tozlaşmak ve döllenmek üzere, rüzgar gibi etkilerle havalandırmaya başladığı dönemdir. Dolayısıyla havada görünen ve göremediğimiz pek çok polen tozları havada gezinir. Burun kılları bu dönemde çok aktif şekilde görevlerini yapar ve bu maddelerin vücuda girişini engeller. Bu sebeple burun tıkanması, geniz akıntısı meydana gelir. Bir de burun görevini yapsa da, ağızdan de girebilen bu materyaller; ağız boşluğunda kaşıntı, gözlerle temas ettiğinde ise gözyaşının salgılanması ve göz kızarmasına sebep olur.

Bahar Yorgunluğu İle Mücadele Etmek İçin Neler Yapmalıyız?

*Sıvı tüketimimizi arttırmalıyız. Gazlı içecekler yerine doğal taze sıkılmış meyve suları, ev yapımı limonatalar güzel alternatifler olacaktır. Bitki çayları ve diğer sıcak içecekler de sıvı ihtiyacımızı karşılayacaktır.

*Beslenmemize dikkat etmemiz de bahar yorgunluğu ile mücadele etmede önemlidir. Öğün atlamamalı, sabahları yoğun bir gün öncesi kahvaltı asla ihmal edilmemelidir. Ara öğünlerde de alacağımız gıdalar dayanıklılığımızı arttıracaktır. Sebze ve meyve gıda tüketimi hemen her uzmanca tavsiye edilmektedir. Gereksiz yere kalori aldıracak hayvansal gıdalar, kızartmalar, katı yağlar ve hamur işlerinden ise uzak durmamız gerekmektedir.

*Vitamin alımı da bu dönemde çok önemlidir. Her ne kadar taze meyve ve sebzelerden bu vitaminleri alabilme imkanımız olsa da mümkün olduğu takdirde özellikle B ve C vitamini içeren vitamin tabletleri de tercih edilmelidir. Tabii bunlar vücutta gerekli tahliller yapıldıktan sonra, uzman doktorunuz gerekli gördüğü takdirde alınmalıdır.

*Düzenli yapılan egzersizin vücut dayanıklılığına ve direnci arttırmasına yol açtığı artık bilimsel bir gerçektir. Bu nedenle en azından gün aşırı en az 30-40 dakikalık yürüyüşler yorgunlukla mücadele etmemize katkı sağlayacaktır.

*Uyku alışkanlığımızın düzenli olması ve yeteri miktarda uyumamız da kendimizi daha iyi hissetmemize neden olacaktır.

*Özellikle mevsimsel değişikliklere bağlı olarak yorgunluğun arttığı bahar aylarında kansızlık ve çeşitli vitamin eksikliklerine bağlı oluşan yorgunlukların da önüne geçmek amacıyla bu aylarda check up yaptırmak da yorgunluğun nedenleri konusunda gerek bizlere gerekse doktorumuza fikir verecektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?