Raşitizm Nedir?

Yayın Tarihi : 2016/06/07 05:45 • Güncelleme Tarihi : 2023/01/18 10:40 •

Kemik erimesi çocuk ve erişkinlerin yaşadığı ve tedavi edilmediği taktirde ciddi sonuçlara yol açan bir hastalıktır.

Raşitizm Nedir?

Kemik erimesi çocuk ve erişkinlerin yaşadığı ve tedavi edilmediği taktirde ciddi sonuçlara yol açan bir hastalıktır. Çocuklarda görülen kemik erimesi hastalığı raşitizm olarak isimlendirilmektedir. Güneş görememe ve D vitamini eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Raşitizmde kemiklerde zayıflama görülür. Bu durum kemiklerde kolay kırılmaya yol açar. Ayrıca bacaklarda çarpıklaşma ve düztabanlık da görülebilir. Bu sebeple raşitizme çapraz bacak sendromu da denir.

Raşitizm Hastalığına Nasıl Önlem Alınır?

Raşitizm, eski dönemlerde özellikle çocuklarda daha sık karşımıza çıkan bir hastalıktı. Çünkü sebebi bilinmediğinden ve bebek yürüyene kadar çocuğun duruş bozuklukları fark edilmediğinden teşhisi de zor oluyordu. Ancak raşitizmin sebebinin D vitamini eksikliği olduğu bilindiğinden beri, 2 yaşa kadar zorunlu ve ücretsiz verilen D vitamini takviyesi, raşitizm hastalığının da görülme sıklığını azaltmıştır.  

Sadece çocuk ve bebeklerde değil, yetişkinlerde de D vitamini eksikliğinde sağlık kuruluşlarında kolayca D vitamini takviyesi yapılabilmekte ve bundan kaynaklı hastalıkların önüne geçilmektedir.

D Vitamini Nasıl Aktifleşir?

D vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Yani vücuda yağ içeriğiyle birlikte alındığında emilimi gerçekleşir. Bu sebepledir ki; eğer D vitamini takviyesi kullanıyorsanız yağlı içerik tüketirsiniz. Ve eğer yemeklerde D vitamini içeriği varsa yine yanında yediğiniz doğal ve bitkisel yağlı bir salata, yediğiniz besindeki D vitamininden maksimum faydalanmanızı sağlar.

Bunun yanında, D vitamini inaktif bir vitamindir. Yani direk D vitamini eksikliğinizi kapatmaz, depolarda durur ve işe yaramaz. D vitaminin aktif olabilmesi için, güneş ışığına ihtiyaç vardır. Vücudunuz güneş aldığı zaman depolardaki D vitamini aktifleşir ve vücudun eksikliklerini giderir, kemikleri güçlendirir.

Bu sebeple özellikle çocuk ve yaşlıların güneşten daha fazla faydalanmaları gerekir. Çünkü ergenliğe kadar çocukların kemikleri büyüme ve gelişme eğilimindedir. Yaşlılarda ise en geç iyileşen hastalıkların başında kemik kırıkları gelir. Ayrıca yaşlılığa bağlı olarak kemik erimeleri de meydana gelir. Bu yüzden yaz aylarında öğlen hariç, kış aylarında da öğlen saatlerinde çocuk ve yaşlıların güneşle teması artırılmalıdır.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?