Şiddetin Altında Yatan Bilinç

Yayın Tarihi : 2018/06/18 11:23 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/18 11:23 •
Şiddet, toplumun huzurunukaçıran ve maalesef çok yaygın olan bir durumdur
Şiddetin Altında Yatan Bilinç

Şiddet, toplumun huzurunukaçıran ve maalesef çok yaygın olan bir durumdur. İnsan psikolojisi ile bukadar çok araştırma, geliştirme, iyileştirme yapılabilmesine rağmen, şiddetinhala bu kadar yaygın olabilmesi korkutucu sonuçları ortaya koymaktadır. Öyle kiartık okullarda daha hırçın, daha saldırgan çocuklar görülmekte vearkadaşlarına uyguladıkları şiddetle çoğu zaman kalıcı hasarlarverebilmektedirler. Ayrıca şiddet denilince akla sadece fiziksel müdahalegelmemelidir. Psikolojik şiddet görülme yoğunluğu, çoğu zaman fizikselşiddetten daha fazladır.

Şiddet; öğrenilen birdavranıştır. Yani insanlığın doğasında olmayan, ancak çevreden görerekalgıladığı ve benimsediği bir davranış biçimidir. Şiddet eğilimi olan bireylerincelendiğinde, aileden gelen bir alışkanlık olduğu görülüyor. Peki çocuklaraşiddeti masum gösteren yanlış ebeveyn davranışları nelerdir?

Aile hayatında bireylerbirbirlerine karşı aşağılayıcı, iğneleyici, dalga geçer kelimeler, çocuğu alaycılığa,insanları aşağılamaya alıştırır ve bunu normal bir davranış gibi algılamayabaşlar. Zamanla oluşacak psikolojik baskı yapan bir bireyin yetişmesinde ilkevredir bu davranış.

Çocuğa yaptığı en ufakhatalarda dahi vurarak, kızarak öğretmeye çalışmak; çocuğun da bu hakkıkendinde görerek başkalarına şiddet uygulamasını sağlar. Ona göre şiddetuygulamak normal ve olması gereken bir durumdur ve herhangi bir yaptırımgetireceğini düşünmez.

Dışarıdan gelen herhangi birşiddete ailenin sessiz kalması; çocuğun kendine ne yapılırsa yapılsın kabuledeceği, hakkını savunmasının gereksiz olduğu mesajını algılamasını sağlar. Şayetileriki hayatında fizyolojik veya psikolojik herhangi bir şiddete maruzkaldığında bunu paylaşmayacak, yardım almayacak ve bununla yaşamayıöğrenecektir.

Kısacası her işin ilk okuluaile hayatı ve ev yaşamıdır. Çocuklara şiddeti sadece sözel olarak anlatmakyetmez, onlar soyut düşünemezler ve somut olarak görmek isterler. Bu yüzdenaile içinde şiddetin olmadığı, saygının ve sevginin birlikte yaşandığı, yapılanherhangi bir yanlışta aşırı olmayan, doğru bir tepki verildiği ancak butepkinin şiddet veya hakaretle değil, konuşularak, hatta gerekiyorsa uzmanyardımı alarak yapılması gerekir. Unutulmamalıdır ki; çocuğu şekillendirmekailenin elindedir ve çocuk duyduğundan ziyade gördüğünü uygulayabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?