Kemik Sağlığında Ülke Durumu

Yayın Tarihi : 2018/03/19 10:21 • Güncelleme Tarihi : 2018/03/19 10:21 •
Kemik sağlığı hemen herkesinfikrinin olduğu bir konudur
Kemik Sağlığında Ülke Durumu

Kemik sağlığı hemen herkesinfikrinin olduğu bir konudur. Yani toplum olarak bir bilinç oluşmuştur. Ancak istatistiklergösteriyor ki; bu bilinç sadece zihinlerle ve sözlerle sınırlıdır aslındapratikte kullanımı çok da fazla değil. Verilere göre her 3 saniyede bir, kırıkvak'ası meydana geliyor ve bunların büyük çoğunluğu maalesef kemiklerin ensağlam olması beklenen 15-30 yaş aralığında görülüyor. Kısacası; en sağlıklıdiye nitelendirilen kemikler dahi kolayca kırıldığına göre, kemik sağlığıbilinci henüz hayata yansıtılmamıştır.

Kadınlarda kemik yoğunluğudaha azdır. Menopoz döneminde ise hormonal etkilerle bu yoğunluk daha da azalırve şayet gençlikte yeteri kadar sağlamlaştırılmaz ise hayat kalitesi düşük olanbir yaşlılık dönemi geçirilir. Zaten fiziksel olarak bu duruma meyilli olankadınların, gençlik çağlarında daha iyi beslenmeleri muhakkak hayat boyu sağlıklıkemiklere sahip olmalarını kolaylaştıracaktır.

Peki kemik güçlenmesi içinnasıl beslenmek gerekir?

Güçlü kemiklerin kaynağı olanvitaminler; magnezyum, potasyum, omega3, vitamin D, vitamin A, kalsiyumdur.

Vitamin A; kemik gelişimi vebüyümesine katkı sağlar. A vitaminince zengin besinler; süt, balık, karaciğer,brokoli, kivi, erik, incir, turunçgillerdir.

Magnezyum kemiklerin sağlıklıgelişimini sağlar. Magnezyumca zengin besinler; baklagiller, tahıl, koyu yeşilyapraklı sebzeler, yağlı tohumlardır.

Kalsiyum kemikler için birbağlantı aracıdır ve güçlenmede en önemli unsurdur. Kalsiyumca zengin besinler;süt ve süt ürünleri, balık,  fıstık,badem, ceviz gibi kuru yemişler, brokoli, kurutulmuş meyveler, soya fasulyesi vebaklagiller.

Potasyum; kemik sağlamlığıiçin önemlidir günlük tüketim miktarı 3,5 gram olmalıdır. Potasyum zenginibesinler; kuru kayısı, yeşil yapraklı sebzeler, somon balığı, avokado, yoğurt.

K vitamini kemikleri korur. Kvitaminince zengin besinler; yine yeşil yapraklı sebzeler, ıspınak, maydonoz,şalgam, karaciğer, soya, kuşkonmaz, tahıl, tereyağı, peynir, bamya, kivi, yeşilçay, yaban mersini, havuç, kuru erik.

D vitamini kalsiyum emiliminiartırır ve kemikleri güçlendirir. D vitamini zengini besinler; ton balığı, somonbalığı, sardalya, balık yağı, yulaf ezmesi, tereyağı, yumurta sarısı.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?