Sperm Öldürücü ile Doğum Kontrol Güvenli mi?

Yayın Tarihi : 2018/06/28 18:03 • Güncelleme Tarihi : 2018/06/28 18:03 •
Spermisit: sperm öldürücü madde demektir
Sperm Öldürücü ile Doğum Kontrol Güvenli mi?

Spermisit: sperm öldürücü madde demektir. Doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır. Bu yöntemde spermisit yani spermi öldürme, etkinliğini azaltma özelliği olan nonoksinol-9 adında bir kimyasal kullanılır. Bu içerik jel, köpük, krem haline getirilir ve sürme tarzında kullanılır.

Sperm öldürücü, erkeğin değil, kadının uyguladığı bir yöntemdir. Yani sperme etki ettiğinden dolayı pen*se sürülmesi gerekir gibi bir algı ortaya çıkabilir. Oysa ki, sperm öldürücüler spermin vajinaya girdikten sonra ölmesini sağlar. Yada yumurta girişini tıkayarak buraya kadar gelebilmiş olan spermlerin yumurtayı döllemesini engeller. Bu ürünleri vajinaya sürmek suretiyle ve ya aparat sayesinde tampon gibi vajina içine yerleştiriliyor. Dikkat edilmesi gereken husus, bu ürünler çok çabuk etki göstermez. Yani ilişkiden 15-20 dakika önce uygulanmalı ve çok uzun süreler etki etmeyeceği unutulmamalıdır. Ayrıca etkinliğinin olabilmesi için iyi uygulanmalı ve yayıldığından emin olunması gerekir.

Ancak doğum kontrol yöntemi olarak değerlendirildiğinde çok da etkili bir yöntem olmayabilir. Çoğu zaman prezervatif eşliğinde kullanılması öneriliyor. Ola ki prezervatifin delik, yırtık olma ihtimaline karşı ikinci bir engel olarak kullanılması uygundur. Tek başına kullanıldığında diğer yöntemlere nazaran maalesef daha az etki ve dolayısıyla daha az koruyuculuğa sahiptir.

Ayrıca kimyasal bir ürün olduğu için gerek bayanda, gerek erkekte alerji meydana getirme riski de vardır. vajina veya pen*ste kızarıklık, kaşıntı olduğu durumlarda doktora başvurulmalıdır. 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?