Sterilizasyon İle Dezenfeksiyon Arasındaki Fark Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/06 19:14 • Güncelleme Tarihi : 2023/04/27 11:28 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon sıklıkla karıştırılan terimlerdir.Tahlil.com okurları için sterilizasyon ve dezenfeksiyon arasındaki farkların anlaşılması adına yazdığımız yazının ilginizi çekeceğini umuyoruz.

Sterilizasyon İle Dezenfeksiyon Arasındaki Fark Nedir?

Sterilizasyon ve dezenfeksiyon sıklıkla karıştırılan terimlerdir. Günlük hayatta ''denfekte ettim'' veya ''sterilize ettim'' kelimeleri sıklıkla kullanılır.Bu amaçla da piyasada farklı ürünler satılmakta ve çoğu zaman da bilinçsizce kullanılmaktadır. Sterilizasyon ile dezenfeksiyon arasındaki farkın anlaşılabilmesi için öncelikle her ikisinin anlamlarını açıklayalım.

Sterilizasyon Nedir?

Sterilizasyon bir öldürme işlemidir. Sterilizasyon ile cansız maddelerde barınan mikroorganizmalar ve sporlar öldürülür.Sterilizasyon kimyasal yada fiziksel yöntemlerle yapılabilir. Bu açıklamayı biraz daha genişletelim.
Sterilizasyon, mantarlar, bakteriler, sporlar ve tek hücreli ökaryotik organizmalar gibi mikroorganizmalar ile biyolojik ajanları ortadan kaldıran veya öldüren bir işlem anlamına gelir. Sterilizasyon işlemi, yüksek ısı, kimyasallar, ışınlama, yüksek basınç ve filtrasyon gibi çeşitli yollarla gerçekleştirilebilir.

Dezenfeksiyon Nedir?

Dezenfeksiyon ise, cansız maddeler üzerinde hastalık yapıcı diğer adıyla da patojen mikroorganizmaların yok edilmesidir.Bir diğer ifadeyle dezenfeksiyon ile bir cisim hastalık yapıcı etkenlerden arındırılır.Ancak bu yöntemlerin bakterilerin sporlarına karşı her zaman etkin değildir.Dezenfektanlar ancak uzun süreli tesir yaptıklarında ve ileri düzeyli olanları kuulanıldığında sporları öldürebilir.

Dezenfeksiyonun başarılı olması yani hastalık yapıcı mikroorganizmaların yok edilmesi dezenfeksiyonun yapılacağı maddeniz temizliği,mikrobik ajanların bulaş yolu, mikroorganizmaların yoğunluğu, ortamın sıcaklığı, pH sı, dezenfektanların konsantrasyonu ve dezenfeksiyon işleminin süresi gibi multifaktoriyel bir disipline bağlıdır.

Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Arasındaki Fark Nedir?

Dezenfeksiyon ve sterilizasyonun arasındaki fark  ise, dezenfeksiyon yöntemiyle dezenfekte edilecek maddede bulunan hastalık yapıcı ve zarar verici mikroorganizmalar hedef alınır.Sterilizasyonda ise maddede bulunan hastalık yapan veya yapmayan tüm mikroorganizmaların öldürülmesi hedeflenmektedir.

Sterilizasyon ile dezenfeksiyon arasındaki bir diğer farkı da birlikte inceleyelim.Dezenfektanlar kısa sürede bakteri sporlarına etkili değildir oysa sterilizasyonda sporlar dahil hastalık yapan veya yapmayan tüm mikroorganizmalar yok edilir.Bu durumu bir cümleyle ifade etmek istersek dezenfektanlar hastalık yapabilen mikroorganizmaları inaktive eder, sterilizanlar ise öldürür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?