Suçiçeği Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/09/14 12:51 • Güncelleme Tarihi : 2023/09/05 11:40 •

Daha çok çocuklarda ortaya çıkan suçiçeği ; çok sık görülen, ağır belirtilere yol açmayan bir hastalıktır. Bu yazımızda suçiçeği enfeksiyonu hakkında detaylı bilgiler bulabilirsiniz.

Suçiçeği Nedir?

 

Daha çokçocuklarda ortaya çıkan suçiçeği ; çok sık görülen, ağır belirtilere yolaçmayan bir hastalıktır. Virüs kökenli olduğundan bulaşıcı hastalıktır.Suçiçeği, bu virüsün birinci enfeksiyonu ve çocukluk çağı hastalığıdır. Zona,daha önce suçiçeği geçirmiş olan çocukların yetişkinlik veya ihtiyarlıktaortaya çıkabilen bir hastalıktır. Suçiçeğinin tanısı döküntülerin dikkatliincelenmesiyle konulabilmektedir. Bağışıklık sistemi normal olan kişilerdetedavi olarak sadece kaşıntının ve bakteri enfeksiyonun önlenmesi içinuygulanmaktadır. Kaşıntı için hafif olanlarda losyon tedavisi daha ağırolanlarda ise hap şeklinde tedavi verilmektedir. Çocukların tırnaklarıkesilmeli ve törpülenmelidir. Bakteri enfeksiyonu gelişmesini önlemek için sabunlagünlük temizlik yapılmalıdır. Ateşi yüksek olan çocuklara ateş düşürücü şurupverilebilir. Bu çocuklara hiçbir şekilde aspirin verilmemelidir.

Suçiçeğihastalığı bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşıcılık süresi döküntüler çıkmadan 1-2gün önce başlar. Bütün döküntüler kabuklanana kadar devam etmektedir. Budöküntülerle direk temasla hastalık bulaşır. Bunun dışında damlacık yolu dadenilen hava yolu ile bulaş olmaktadır. Suçiçeği hastalığı kış sonu ilkbaharbaşı dönemde sık görülür.

Her şeydenönemlisi suçiçeği geçiren hastalarla temas edilmemesi gerekir. Suçiçeği geçirençocuklar döküntülerdeki kabuklar düşene kadar okula gönderilmemelidirler. Bunundışında aktif olarak korunma için aşı yaptırılması gerekir. Bu aşı şu andakiçocuklara devlet tarafından yapılan aşılar arasında yoktur. Ama önümüzdeki seneleriçinde aşı takvimine girecektir. Uygulama şekli şu anda 12 aylıkken ilk doz veilköğretim 1. sınıfta da ikinci dozu olmak üzere 2 doz şeklindeuygulanmaktadır. Eğer 12 yaşından büyük birine aşı yapılacaksa 1 ay ara ileyine 2 doz uygulanması gerekmektedir. Eğer çocuk suçiçeği olan bir çocuklabulaşıcı olduğu bir dönemde temas ettiyse ilk 72 saat içinde aşı yaptırmak onuhastalıktan koruyabilir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?