RDW Yüksekliği Nedir? RDW Yüksekliği Hangi Durumlarda Olur?
RDW, tam kan sayımında (Hemogram testinde) çalışılan tahlil parametrelerden biridir. Kan tahlilinde RDW nin ne anlama geldiği ve RDW yüksekliğinin hangi durumlarda olduğu konusunda hazırladığımız yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz.
RDW, tam kan sayımı diğer adıyla da hemogram testi parametreleri arasında yer alan çok bilinmeyen ama sıklıkla merak edilen bir tahlildir. RDW testi hakkında merak edilen bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
RDW Nedir?
RDW; Red Cell Distribution Width kelimelerinin baş harflerinden adını almıştır.RDW erirtrosit 8alyuvar) dağılım genişliği demektir.
Bu test, kırmızı hücre (eritrosit, alyuvari rbc) dağılım genişliği ve kırmızı kan hücrelerinin hacmi ve büyüklüğünü ölçer.
Kırmızı kan hücrelerinin görevi, soluduğumuz oksijeni akciğerden vücudunuzdaki hücrelere taşır.
Bu testin diğer isimleri, RDW-SD (standart sapma) testi ve Eritrosit Dağılım Genişliğidir.
Doktorlar RDW Testini Neden İster?
RDW testi temel olarak çeşitli kansızlık (anemi) tanısı ve takibinde istenir.Tam kan sayımı paremetreleri arasında yer almakta olup kan sayımı istenen tüm hastalardan RDW testi de istenir.
RDW testinin doktorlarca özellikle istendiği çeşitli durumlar aşağıda belirtilmiştir:
- Talasemi şüphesi,
- Diyabet hastalığı takibinde,
- Bazı kalp hastalıklarında,
- Çeşitli karaciğer fonksiyon bozukluklarında.
- Demir tedavisi uyguladıkları demir eksikliği hastalarının tedavilerin takiplerinde.
RDW Normal Değerleri Nedir?
RDW testi tam kan sayımı (hemogram) testi parametrelerinden biridir.Normal değeri de bu testi yaptıran kişilerce sıklıkla merak edilmektedir.
RDW normal değerleri testin çalışıldığı laboratuvar, kullanılan test reaktifi ve laboratuvar cihazına göre az da olsa farklılıklar gösterse de genel olarak RDW normal değerleri aşağıda belirtildiği gibidir:
RDW normal değerleri kadın ve erkek için az da olsa farklılıklar içerir.Bu bnedenle her iki cins için de kabul edilen normal değerleri sizlerle paylaşıyoruz.
RDW normal değeri (kadınlar) :% 11.8 ile 15,5
RDW normal değeri (erkekler) :%11,6 ile 15,6
RDW Yüksekliği Nedir?
Kansızlık nedeniyle veya demir eksikliğinde, hastaya uygulanan demir tedavisi (demir içeren ilaçların kullanılması) sırasında ve tedavi sürecinde kan hücresi eritrosit değeri yükselince hemogram testinde RDW değeri de yükselir.
Kansızlık nedeniyle demir preparatı kullananlarda tedaviye en erken yanıtın hemogram testindeki parametrelerden RDW’de görüldüğü gösterilmiştir.
RDW artışı yani yüksekliği demir tedavisinin iyi yönde olduğunun göstergesidir.Bu da hastayı takip eden ve tedaviyi planlayan doktora önemli bilgiler verir.
RDW Test Sonuçları Nasıl Yorumlanır?
Anizositoz yani eritrositlerin eşit boyda olmadığının göstergesidir. RDW yüksekliğinde bu durum akla gelir. Demir tedavisinde eritrositler kimi zaman eşit boyda olmaz.
Bunun nedenini de birlikte inceleyelim.
Normalde demir eksikliğinde eritrositlerin boyları küçülür, mikrositer dediğimiz küçük eritrositler ağırlıktadır, ama demir ile tedavi edildikçe eritrositlerin boyutu büyür, yavaş yavaş normal hale gelir.
Erken dönemde dağılım genişliği bu nedenle artar, yani mikrositler ve normal boyutlu normositler birliktedir. Sonra normositler hakim olur ve RDW düşer. Demir tedavisi sırasında kan hücresi eritrosit değeri yükselince RDW de yükselir.
Bu da tedavinin işe yaradığı konusunda önemli bir göstergedir.
RDW Düşüklüğü Nedir?
Hemogram testinde RDW değeri % 10,5 in altındaysa düşüklükten söz edebiliriz.
RDW düşüklüğünde da akla bazı nedenler gelir:
- Makrositer anemiler (kansızlık),
- Mikrositer anemiler (kansızlık),
- Demir emilim bozukluğu,
- Aşırı kan kaybedilmesi,
- B 6 vitamini yetersizliği.
RDW düşüklüğü yukarıda belirtilen sağlık sorunları ile birlikte görüldüğünde doktorlar bu durumdaki hastalarına tedavi planlamalıdır. Gerek görülür ise doktorlar, bu durumları işaret eden eksiklik ve bozuklukları sorgulamak adına hastalarından ilave tahliller isteyebilir.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
a********* : Kızım tekrar tahlil yaptırdık yorumlarsanız seviniriz hgb 11.4 rbc 6.19 mch 18,4 mcv 59.8 mchc 32.80 rdw-sd 35.80 rdw 19.20 HbF 0.80 hba2 5.60 hba91.60 hbs <1.5 a2 5.6 f 0.8 hemotokrit 34.50 erikrosit 6.14 Cevap: Talasemi taşıyıcılığı olabilir, çocuk hematoloji bölümüne başvurmanızı öneririz. |