RDW, tam kan sayımında çalışılan parametrelerinden biridir. RDW yüksekliğinin hangi durumlarda olduğu konusunda hazırladığımız yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz.
RDW; Red Cell Distribution Width kelimelerinin baş harfidir, yani erirtrosit dağılım genişliği demektir.
Bu test, kırmızı hücre (eritrosit, alyuvari rbc) dağılım genişliği ve kırmızı kan hücrelerinin hacmi ve büyüklüğünü ölçer.
Kırmızı kan hücreleri oksijeni akciğerden vücudunuzdaki hücrelere taşır.
Bu testin diğer isimleri, RDW-SD (standart sapma) testi ve Eritrosit Dağılım Genişliğidir.
RDW testi temel olarak çeşitli kansızlık (anemi) tanısı ve takibinde istenir.
RDW testinin istendiği çeşitli durumlar aşağıda belirtilmiştir:
RDW testi tam kan sayımı (hemogram) testi parametrelerinden biridir.
RDW normal değerleri testin çalışıldığı laboratuvar, kullanılan test reaktifi ve laboratuvar cihazına göre az da olsa farklılıklar gösterse de genel olarak RDW normal değerleri aşağıda belirtildiği gibidir:
RDW normal değerleri kadın ve erkek için az da olsa farklılıklar içerir.
RDW normal değeri (kadınlar) :% 11.8 ile 15,5
RDW normal değeri (erkekler) :%11,6 ile 15,6
Kansızlık nedeniyle veya demir eksikliğinde, hastaya uygulanan demir tedavisi (demir içeren ilaçların kullanılması) sırasında ve tedavi sürecinde kan hücresi eritrosit değeri yükselince hemogram testinde RDW değeri de yükselir.
Kansızlık nedeniyle demir preparatı kullananlarda tedaviye en erken yanıtın hemogram testindeki parametrelerden RDW’de görüldüğü gösterilmiştir.
RDW artışı yani yüksekliği demir tedavisinin iyi yönde olduğunun göstergesidir.Bu da hastayı takip eden ve tedaviyi planlayan doktora önemli bilgiler verir.
Anizositoz yani eritrositlerin eşit boyda olmadığının göstergesidir. Niye demir tedavisinde eritrositler eşit boyda olmazın cevabına gelince. Normalde demir eksikliğinde eritrositlerin boyları küçülür, mikrositer dediğimiz küçük eritrositler ağırlıktadır, ama demir ile tedavi edildikçe eritrositlerin boyutu büyür, yavaş yavaş normal hale gelir.
Erken dönemde dağılım genişliği bu nedenle artar, yani mikrositler ve normal boyutlu normositler birliktedir. Sonra normositler hakim olur ve RDW düşer. Demir tedavisi sırasında kan hücresi eritrosit değeri yükselince RDW de yükselir.
Hemogram testinde RDW değeri % 10,5 in altındaysa düşüklükten söz edebiliriz.
RDW düşüklüğünde da akla bazı nedenler gelir:
Kızım tekrar tahlil yaptırdık yorumlarsanız seviniriz hgb 11.4 rbc 6.19 mch 18,4 mcv 59.8 mchc 32.80 rdw-sd 35.80 rdw 19.20 HbF 0.80 hba2 5.60 hba91.60 hbs <1.5 a2 5.6 f 0.8 hemotokrit 34.50 erikrosit 6.14