Mantar Tahlili Nedir? Mantar Tahlili Neden Yapılır?
Mantar tahlilleri, mantar enfeksiyonu tanısı koymak ve hangi mantar veya mantarların hastalık etkeni olduğunu saptamak amacıyla yapılan tahlillerdir

Mantar; bitki ve hayvan formu arasında bir canlı türüdür. Bazı özellikleriyle hayvana benzer, bazı özellikleriyle de bitki gibi davranır. Besinleri glikojen olarak depolaması, heterotrof beslenmesi durumları hayvanlara benzeyen özellikleriyken, toprağa bağlı yaşaması, hücre duvarına sahip olması gibi özellikleri bitkiye benzeyen halleridir.
Mantarların çok fazla çeşiti vardır. Bazı çeşitleri besin olarak kullanılırken, bazı çeşitleri patojen yani hastalık yapıcı etkenlerdir. Mantar tahlilleri, patojen olan mantarlar için ayırt edici ve gerekli olan tahlillerdir. Bu sayede hangi mantar çeşidinin hangi dokularda barındığı, hangi ilaçların bunları geçirmede etkili olacağı saptanabilir ki; bu da tedavi kolaylığı ve zaman kazanma açısından son derece önemlidir.
Mantar Tahlilleri Neden ve Nasıl Yapılır?
Mantar tahlilleri, mantar enfeksiyonu tanısı koymak ve hangi mantar veya mantarların hastalık etkeni olduğunu saptamak amacıyla yapılan tahlillerdir.
Bu tahlillerin cinsine göre, gerektiği zaman hangi mantarın hangi ilaçla tedavi edilmesi gerektiği de anlaşılabilmektedir.
Mantar tahlilleri mikrobiyoloji laboratuvarlarında yapılmaktadır.
Mantar tahlili, mantar enfeksiyonundan kuşkulanılan bölgeden alınan örnekle yapılır. Deri kazıntıları, vajinal sürüntü, tırnak, saç, vücut sıvıları, kan numuneleri örnek alınan bölgelerdir.
Mantar tahlillerinin başlıcaları ise mantar kültürü, mantar mikroskopisidir. Mantar mikroskopisi lam ve lamel aracılığı ile direkt preparat hazırlanarak yapılabildiği gibi; özel boyalar ile alınan örneğin boyanması sonrası mikroskopta 100 lük büyütme incelenmesi ile yapılır.
Mantardan korunmak Mümkün mü?
Her canlı gibi mantarlarda özel yaşam alanlarının sağlandığı yerde barınmak ister. Mantarlar, nemli alanları sever. Bu sebeple eğer mantarlardan korunmak istiyorsanız vücudunuzun kuru kalmasını sağlamalısınız. Terlediğinde üstünüzü değiştirmeli, duştan sonra kurulanmalı, ayaklarınız ıslakken çorap giymemeli, taharetten sonra peçeteyle iyice kurulanmak gibi yöntemleri kullanarak, mantarların yaşam alanları olabilecek bölgeleri koruma altına alabilmelisiniz.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.

Yorumlar
Yorum |
---|
k***** : Hocam mantar tedavisinden sonra tekrar etmesi normalmidir ? Tamamen bu sorun çözülebilirmi Teşekkürler. Cevap: Mantar tedavisi uzun soluklu bir tedavidir.Aylarca doktorunuun önerdiği ilaçları kullanmanız gerekebilir. Bir çok hasta bir kaç haftalık ilaç kullunımından sonra, iyileştim nasıl olsa diye tedavilerini duraklatmakta ve bundan sonra da maalesef hastalık tekrar etmektedir. |
Popüler Blog Yazıları
FSH ve LH Hormonlarının Görevi Nedir?Hemoglobin ve Hemotokrit TestiTahlil Sonuçlarınızı Sormak İçin Sitemize Ücretsiz Üye OlabilirsinizTahlil.com'a Sorulmuş Sorular ve Cevapları Üye Olmadan OkuyabilirsinizBöbrek Hastalıklarında Kan Ve İdrar Testleri (Tahlilleri) ve Normal Değerleri Nelerdir?ALP (Alkalen fosfataz)Soruların cevaplanma süreci ile ilgili önemli duyuru:York Test İzmirGGT Nedir? GGT Yüksekliği Neden Görülür?Kanda Ürik Asit YüksekliğiTahlil Sonuçlarınızı Sorarken Referans Değerleri BelirtinizOrşit Tanısı Nasıl Konur?

