Takıntılarınız Kaderiniz Olmasın!
Takıntılar pek çok kişinin karakterinde yer etmiş çocukluk veya yetişkin hatıralarıdır.
Takıntılar Neden Olur?
Takıntıların önemli bir kısmı çocukluk çağında oluşmaya başlar. Bunun çok farklı nedenleri vardır.
Çocuğun devamlı bakımını üstlenen kişinin titizlikleri, çocukta takıntı olarak ortaya çıkabilir. Örneğin çocuğun annesi, kendi evinde dahi her bir yere temasta ellerini uzun süreler ve sık sık yıkıyorsa, çocuk bunu başta davranış olarak kazanacak, devamında ise yapmadığı her an rahatsız olacak ve devamlı yapacaktır. Yetişkinliği boyunca ise sürekli bu duruma maruz kalacaktır.
Çocuk korkularından uzaklaşmak için takıntı edinebilir. Örneğin kitaplarını düzgün koymadığı için sözel veya fiziksel olarak şiddete maruz kalıyor, aşağılanıyorsa bu durumdan kaçınmak için kitap düzenleme işini yapar. Evet, bu durum ebeveyni mutlu eder ve çocuk aşağılanmamış olur. Ancak çocuk bunu takıntı haline getirebilir ve bu düzeni görmediği her ortamda huzursuzlaşabilir, agresif bir hal alabilir.
Bir kısım takıntılar ise, yetişkinlik çağında meydana gelebilir. Burada tetikleyici unsur, genelde şok haliyle ortaya çıkar. Yani kişi, kaza gibi, bir yakınını kaybetmek gibi bir şok yaşar. Bu durumu unutmak adına kendini ev toplamaya verir. Uzun zamanlar evini sık temizlemeye, evdeki her dağınıktan rahatsız olmaya başlar ve herşeyin nizami olmasını ister. Bu durum devam ettiğinde ise, kişi artık takıntı haline getirir ve bu düzen olmadığında kendini sinirli ve mutsuz hisseder.
Takıntılar Tedavi Edilir mi?
Takıntıların ilerleyen boyutları hastalık boyutuna ulaşabilir. Bu durum kişinin yaşantısını zorlaştırıyorsa tedavi uygulanarak takıntılar minimum düzeye indirilebilir veya tamamen iyileşme söz konusu olabilir.
Takıntıların temelinde yaşanmışlık vardır. Haliyle bu yaşanmışlıklar doğru şekilde kabul edilir, kişi yüzleşirse, bu durumdan kurtulmak çok daha kolay olur. Eğer kişi bu işi kendi yapamıyorsa hiç çekinmeden bir uzmandan psikolojik destek almalıdır.
Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.
Yorumlar
Yorum |
---|
Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.