Beyaz Et mi Kırmızı Et mi?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2024/02/21 11:45 •

Et tercihinde çeşitli rivayetler söz konusudur. O zaman birlikte bakalım; tercih edeceksek kırmızı et mi? Beyaz et mi?

Beyaz Et mi Kırmızı Et mi?

Beslenme tercihleri kişiden kişiye değişir. Ancak hiç bir besin, hiç bir başka besinin muadili değildir. Yani her besin kendine has bir kaynaktır ve içeriği diğerlerinden bambaşkadır. Belki en baskın maddesi için alternatifler sunulabilir. Örneğin C vitamini oranı olarak baktığınızda; koyu yeşil biberde daha fazla C vitamini vardır. Ancak tüm mineral ve vitaminler olarak baktığınızda kivi öne geçebilir. İşte bu sebeple aslında kırmızı et yada beyaz eti karşılaştırmak çok da doğru değildir. Çünkü bu besinler birbirinin muadili değildir. Ancak yapılış şekli, damak zevki yada tercih meselesi varsa o zaman bu kıyaslamanın yapılmasında bir mahsur yoktur.

O zaman birlikte bakalım tercih edeceksek kırmızı et mi? Beyaz et mi?

Kalori bakımından değerlendirildiğinde; kırmızı et, beyaz etten daha fazla kalori içerir. Bu kalori farkı çok da olmayıp, porsyon başına 30 gr kadardır. Yani bu tercihi belirleyecek bir unsur değildir.

Burada esas kalori farkını ortaya koyan ette değil, eti nasıl pişirdiğinizdedir. Eti fırınladığınızda veya haşladığınızda kalorisi düşük olurken; kızarttığınızda veya üzerine ilave yanmış besinler ilave ettiğinizde kalori değeri hayli yükselecektir. Ancak bu unsurlar beyaz ette de, kırmızı ette de fark ortaya koyabilir.

Vitamin içeriği bakımından; yine kırmızı et öndedir. Çinko ve demir içeriği, kırmızı eti daha faydalı kılmaktadır. Beyaz ette de özellikle magnezyum ve çinko içeriğine sahiptir. Ancak insan vücudunda bulunan ve karaciğerin yapısına benzer olan kırmızı eti vücut çok daha iyi kullanabilir. Burada da neyi ne ile yediğiniz çok önemlidir. Kalsiyum, demir emilimini engelleyen bir mineraldir. Ancak C vitamini, demir içeriğinin neredeyse tamamının ve hızlı bir şekilde vücudun emebilmesini gerektirir. Dolayısıyla özellikle kırmızı et ürünleri tercih edilirken yanında bol yeşil salata tercih edilmelidir.

Sindirim kolaylığı olarak değerlendirildiğinde, beyaz et tercih edilmelidir. Beyaz et; sindirimi daha kolay olduğu için, daha sık tüketilebilir. Bu açıdan değerlendirildiğinde de yine etin pişme derecesi önemlidir. Beyaz et genelde zaten iyi pişmiş tüketilirken, kırmızı et tüketiminde az pişmiş olması pek çok kişi tarafından tercih edilir. Az pişmiş etin sindirimi daha zordur.



 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?