Tetanos Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/03/07 21:47 • Güncelleme Tarihi : 2023/08/05 14:40 •

Tetanos merkez sinir sisteminin et­kilendiği akut bir enfeksiyon hastalığı­dır. Bu yazımızda tetanoz hastalığının ne olduğu, belirtileri, kuluçka süresi ve bulaşma yolları hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Tetanos Nedir?

Tetanoz Nedir?

Tetanoz bakteriyel bir enfeksiyondur. Tetanoz, toksin üreten bir bakterinin neden olduğu ciddi bir sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık, özellikle çene ve boyun kaslarınızda kas kasılmalarına neden olur. Tetanozda  genellikle kilitli çene sıkça görülen bir durumdur.
Tetanozun ciddi komplikasyonları yaşamı tehdit edebilir.  Tetanozun tedavisi yoktur. Tedavi, tetanoz toksininin etkileri düzelene kadar semptomları ve komplikasyonları yönetmeye odaklanır.
Aşıların yaygın kullanımı nedeniyle, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve gelişmiş dünyanın diğer bölgelerinde tetanoz vakaları nadirdir. Hastalık, aşıları konusunda güncel olmayan insanlar için bir tehdit olmaya devam ediyor. Gelişmekte olan ülkelerde daha yaygın olarak görülmektedir.
Tetanozun bilinen bir tedavi yoktur.

Tetanoz Kuluçka Süresi

Hastalığa yakalandıktan sonra, mikroorganizma vücuda girdikten sonra,  hastalığın belirti ve semptomların ortaya çıkmasına kadar geçen ortalama süre (kuluçka süresi) 10 gündür.
Ancak kuluçka süresi 3 ila 21 gün arasında değişebilir. Ancak yaranın cinsine göre 1 günden birkaç aya kadar değişebilmektedir. Vakaların çoğu 14 gün içinde ortaya çıkar.

Tetanoz Belirtileri Nelerdir?

Tetanoz enfeksiyonunda belirti ve semptomlar kademeli olarak başlar ve ardından iki hafta içinde klinik bulgular ve semptomlar kademeli olarak kötüleşir. Belirtiler genellikle çenede başlarlar ve vücutta aşağı doğru ilerlerler.

Başlıca tetanoz belirtileri aşağıda verilmiştir:

Çenede ağrılı kas spazmları ve kas sertliği
Dudaklarınızın etrafındaki kasların gerginliği
Boyun kaslarınızda ağrılı spazmlar ve katılık
Yutma güçlüğü
Sert karın kasları

Tetanozun ilerlemesi, birkaç dakika süren tekrarlayan ağrılı, nöbet benzeri spazmlara sebep olur. Genellikle boyun ve sırt kemeri, bacaklar sertleşir, kollar vücuda doğru çekilir ve yumruklar sıkılır. Boyun ve karın bölgesindeki kas sertliği nefes almada güçlüklere neden olabilir.
Bu şiddetli spazmlar, yüksek bir ses, fiziksel bir dokunuş, bir hava akımı veya ışık gibi duyuları uyaran küçük olaylar tarafından tetiklenebilir.

Hastalık ilerledikçe, daha ağır ve sistemik  belirti ve semptomlar görülebilir:

Yüksek ve düşük tansiyon,
Çarpıntı-taşikardi,
Ateş,
Aşırı terleme

Tetanoz İnsana Nasıl Bulaşır?

Hastalığa sebep olan tetanoz sporları, genellikle yaralanmalar yoluyla, birinin vücuduna yaralanmış deri yoluyla girebilir. Tetanoz bakterisinin ciltteki belirli yaraları  enfekte etme olasılığı daha yüksektir. Bunlar şunları içerir:

Kir, dışkı  veya tükürük (tükürük) ile kirlenmiş yaralar,
Delinme sonrası oluşan yaraları (çivi veya iğne gibi bir cismin deriyi kırmasıyla oluşan yaralar),
Yanıklar,
Ezilme yaralanmaları (başka bir nesnenin baskısı veya iki ağır nesne arasında sıkışma nedeniyle bir vücut bölümünün yaralanması)

Tetanoz aşağıdaki yollarla da insan vücudunda enfeksiyona yol açabilir.

Tetanozun vücudunuza girmesinin diğer yolları
Tetanoz bakterileri ayrıca aşağıdakilerin neden olduğu cilt çatlakları yoluyla da kişinin vücuduna bulaşabilir:

Cerrahi işlemler sonrası,
Böcek ısırığı,
Diş enfeksiyonları,
Açık kırıklar,
Kronik yaralar ve enfeksiyonlar,
İntravenöz (IV) ilaç kullanımı,
Kas içi enjeksiyonlar 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?