LDL Kolesterol Nedir?

Yayın Tarihi : 2017/08/11 12:24 • Güncelleme Tarihi : 2022/12/09 12:45 •

LDL kolesterol genel olarak kötü kolesterol olarak bilinir.

LDL Kolesterol Nedir?

LDL Kolesterol Nedir? 

LDL kolesterol genel olarak kötü kolesterol olarak bilinir. LDL'nin açılımı ise "Low Density Lipoprotein'dir." Yani düşük yoğunluklu lipoproteindir. Bir diğer tanımı ise karaciğerde üretilen kolesterolü kan yolu ile taşıyan proteinler olarak bilinir. İlk öncelikle kolesterol nedir bunu öğrenelim.
Kolesterol; Normal koşullarda her bireyin kanında bulunan hücre zarları ile bazı hormonların üretilmesinde kullanılan madde olarak bilinir. Kolesterol'ün büyük bir kısmı insan vücudunda üretilir çok az bir kısmı ise besin yoluyla alınır. Kolesterol aynı zamanda büyüme ve gelişmemize yardımcı olur. LDL kötü kolesterol HDL ise iyi kolesteroldür.
Karaciğerde üretilen fazlaca düşük yoğunluklu lipoprotein metabolizması sonucu oluşur. Zararlı kolesterol tanecikleri 18-25 nm çapındadır.Lipitler ile birlikte apoliprotein , B-100 ve apoE proteinlerini içerir. LDL seviyesi kalp hastalıkları ile arasındaki ilişkiden dolayı "kötü" kolesterol olarak bilinir. Genel olarak kolesterol denilince akla kötü kolesterol yani LDL aklımıza gelir bunun sebebi LDL'nin damarlara düzenli olarak kolesterol taşımasıdır.

LDL Kolesterol Normal Değeri Nedir?

Normal LDL kolesterol ise; 130 mg/dl'nin altı istenilen düzeydir. 130-159 mg/dl ise sınırda yüksektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?