Tiroit Hastalıkları Teşhisinde Hangi Testler Uygulanır?

Yayın Tarihi : 2018/05/28 19:52 • Güncelleme Tarihi : 2018/10/09 09:44 •
Tiroit hastalıkları; tiroid bezinin çalışma veya fonksiyon bozuklukları neticesinde oluşan hastalıklardır.Tiroid hastalıkları teşhisinde çeşitli kan testleri uygulanmaktadır.
Tiroit Hastalıkları Teşhisinde Hangi Testler Uygulanır?

Tiroit hastalıkları; tiroid bezinin çalışma veya fonksiyon bozuklukları neticesinde oluşan hastalıklardır. Bazı testlerle tiroid hastalıklar tespit edilebilir.Test sosonuçlarına göre hastalıkların tedavi ve takipleri de planlanabilir.
Temel tiroid testleri TSH, T3 ve T4 tür.Bunlar hormon tahlilleridir. TSH, T3 ve T4 düzeyi ölçülmesi; muayenenin sonuçla beraber değerlendirilmesi neticesinde tiroitin normal çalışıp çalışmadığını değerlendirir.
Bazı tiroid hastalıkları ise bağışıklık sistemini ilgilendirmekte olup otoimmün tiroid bezi hastalıklarıdır.Bu tür şüphede ise bazı ilave kan testleri de istenmektedir.
Bağışıklığı kontrol eden testler; ATA (antitiroglobulin antikor), AMA (anti TPO antikor), TRAb (anti TSH-R). Haşimayo, graves gibi tiroit hastalıkları tanısında kullanılan testlerdir.
Tiroid kanseri vakalarında ise farklı testler değerlendirilip yorumlanmaktadır.Tiroglobulin; tiroit kanseri sebebiyle cerrahi operasyon gören kişilerin takibinde kullanılan tahlildir.Tirokalsitonin; modüler kanserlerin tanısında kullanılan testtir.
Kan testlerine ilave olarak doktorlar bazen çeşitli radyolojik tetsler de isteyebilmektedir.Tiroid ultrason muayenesi de buna örnektir.
Tiroid hastalıkları tanı, takip ve tedavisind etercihen endokrinoloji uzmanlarına başvurulmalıdır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?