Uykunun Bağışıklığa Etkisi Nedir?

Yayın Tarihi : 2020/03/27 07:15 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/27 07:15 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Covid-19 ile yoğun mücadelenin olduğu bu günlerde uzmanlar sıklıkla; doğru temizlik, doğru beslenme ve doğru uykudan bahsediyorlar. Peki doğru uyku nedir? Doğru uykunun bağışıklığa etkisi gerçekten var mı?

 

Uykunun Bağışıklığa Etkisi Nedir?

Covid-19 ile yoğun mücadelenin olduğu bu günlerde uzmanlar sıklıkla; doğru temizlik, doğru beslenme ve doğru uykudan bahsediyorlar. Peki doğru uyku nedir? Doğru uykunun bağışıklığa etkisi gerçekten var mı?

Doğru Uyku Nedir?

Uyku hormonları özellikle gece 24.00 ve 02.00 arasında salgılanır. Bu saatlerdeki uyku, dinlendirici ve sağlığı tamamlayıcı etki ortaya koyar. Yani uyuma rutinleri arasında bu saatler arasını mutlaka uyuyarak geçirmelidir.

Covid-19 nedeniyle dünya üzerinde evde kalma tedbirleri gün geçtikçe artmaktadır. Bu sebeple uyku düzenleri de sekteye uğramıştır. ‘zaten sabah işe / okula gitmeyeceğim’ rahatlığıyla bireyler gece ayakta kalma süresini uzatmakta, gündüz uyuma süresini uzatmaktadır. Bunun pek çok zararı vardır.

Uyku Düzensizliğinin Zararları Nelerdir?

İzolasyon günlerinde uyku düzenini bozmanın zararları şunlardır:

Gece geç saatlerde yatmak; uyku hormonlarının iyi salgılanmamasına ve dinlenememeye sebep olur.

Bu durumda gündüz kişi kendini yorgun ve dinlenememiş hissettiğinden öğlen tekrar uyumak ister. Bu durumda devamlı uyku hali olduğundan; uyanık kaldığınız süre verimsiz, ilave uyku süreniz de boşuna gider.

Düzensiz uyku; iyi çalışmayan bir bağışıklık sistemi demektir.

Unutulmamalıdır ki; bu süreç geçicidir ve sonrasında hayat kaldığı yerden; belki de daha yoğun bir şekilde devam edecek. Düzeni bozulmuş bir uyku; rutine dönmede de tekrar bir uyum problemi ortaya koyar ve kişi işine / okuluna kolayca uyum sağlayamaz.

Uyku ve Bağışıklık Arasındaki Uyum

Vücuda giren virüslerle savaşan antikorlara ‘doğal katil hücreler’ denir. Bu hücrelerin verimliliği, kişinin bağışıklığını ifade eder. Bu hücreler; beslenme ve spordan etkilendiği kadar; uykudan da etkilenir.

Uyku düzeni bozulduğunda vücutta bir yorgunluk hali hasıl olur. İşte bu yorgunluk durumu bağışıklığınızı ortaya koyan hücrelere de yansır. Bu sebeple kişinin uyku problemi çektiği dönemlerde bağışıklığı da düşer.

Uykunun Aşı Etkinliği Üzerinde Etkisi

Bu araştırma aşı ile birlikte yapılmış. Aşı; ölü veya zararsız hale getirilen mikropların vücuda enjekte edilerek vücudun onu tanımasını ve savunmasını sağlayan tıbbi elemanlardır.

Grip aşısı yapılan kişilerden bir grup; geceleri 4 saat uyutulurken; diğer grup 7-8 saat uyutulmuş. Bakıldığında; 4 saat uyuyanlarda aşı koruyuculuğu daha az görülmüştür.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz. Soru sormak için buraya tıklayın.




Yorumlar

Yorum

Lütfen sadece konu ile ilgili yorumunuzu yazınız. Cevaplanmasını istediğiniz sorularınızı uzmanlarımıza burayı tıklayarak sorabilirsiniz.
?