Tuzun Faydaları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Yayın Tarihi : 2020/01/19 11:09 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/12 11:04 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Toplumumuzda aşırı tuz kullanımı olduğundan, hep olumsuzluklarla birlikte anılır. Oysa ki tuz, doğru oranlarda kullanıldığında faydalı bir baharattır. Peki tuzun faydaları nelerdir?

Tuzun Faydaları Nelerdir? Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Toplumumuzda aşırı tuz kullanımı olduğundan, hep olumsuzluklarla birlikte anılır. Oysa ki tuz, doğru oranlarda kullanıldığında faydalı bir baharattır. Peki tuzun faydaları nelerdir?

Vücutta bulunan tuz miktarı az ise, kronik hastalıklara yakalanma olasılığı daha çoktur. Yani her gün yeteri miktarda tuz alımı, kişiyi hastalıklara karşı korur. 

Ayrıca vücutta yeteri kadar tuz yoksa aşırı balgam üretimi olur ve gece salyaları görülür.

Tuz, sinüsleri açar ve solunum yolunda oluşan tıkanıklıkları giderir. Soğuk algınlıkları, burun tıkanıklıkları ve grip vakalarında buruna serum fizyolojik ve deniz suyu uygulamalarının altında da bu faydası gizlidir. 

İnsülin değerini düşürür bu sayede diyabet hastaları için faydalı bir besin haline gelir.  

Tuz içinde kalsiyum vardır. Bu sayede kas ve sinirlerde ödem oluşmasını engeller. Ayrıca göz hastalıkları, saç dökülmesi ve aşırı terleme gibi rahatsızlıklarda doğal yöntem olarak kullanılır.

Tuz tüketildiğinde, ağız içinde daha fazla tükürük salgılanır. Bu sayede besinler daha çabuk sindirilir. Aynı zamanda ağız içi bakterilerin yaşayamayacağı bir asidik ortam oluşmuş olur. Zaman zaman ağıza tuzlu su gargarası yapılması bu açıdan önem arz eder. 

Tuz Çeşitleri Nelerdir? Nerelerde Kullanılır?

Tuz; denizlerden, göllerden ve bazı tuz yataklarından elde edilir. Elde edilen yerlerin farklılık göstermesi sebebiyle, içerikleri de kısmen birbirlerinden farklı olur. Bu sayede farklı alanlarda kullanmak da mümkün olur. 

Yemeklik tuz; göllerden çıkarılan tuzlardır ve sağlık bakanlığınca en sağlıklı tuz olarak değerlendirilmiştir. Bu sebeple günlük hayatımızda kullandığımız tuz çeşididir. Sodyum oranı düşüktür. 

Deniz tuzu; deniz suyunun fazlaca buharlaşması neticesinde sularından ayrılıp kristalleşmesiyle ortaya çıkar. Alternatif tıpta veya seyreltilerek kullanılmasının yanında, ete lezzet vermesi için de kullanılır. Çok fazla sodyum içerir bu sebeple sık kullanılması ve direkt tüketilmesi önerilmez.

Himalaya tuzu; mineral bakımından çok zengin, saf tuz türlerindendir. Isıyı tutar ve rahatlatır bu sebeple masajlarda kullanılır.

Epsom tuzu; sülfat ve magnezyum içerir. Bu sayede insülini dengeler. Cilt hastalıklarında ve ödem gidermede kullanılır.

Kaya tuzu; iri bir tuzdur. Kemik erimesini ve kanseri engellemede kullanılır. Turşu yapımı gibi, uzun süre muhafaza edilmesi gereken gıdalarda kullanılır.

 

 

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?