Üçlü Test (Quad Screen) Nedir?

Yayın Tarihi : 2018/05/09 09:55 • Güncelleme Tarihi : 2023/11/10 12:43 •

AFP, plasental hormonlar ve E3 testleri üçlü testi oluşturur. Bu testi yapmak için en iyi zaman; gebeliğin 15-20. haftaları arasıdır ve özellikle 16-18. haftalar arasında sonuçlar daha çok güvenilirdir.

Üçlü Test (Quad Screen) Nedir?

Çoğunlukla riskli gebeliklerde yapılan bir tahlil yöntemidir. Gebelerde, fetüste bazı nörolojik bozukluklar ve down sendromu gibi hastalıkların tanısında yapılmaktadır.

AFP, plasental hormonlar ve E3 testleri üçlü testi oluşturur. Bu testi yapmak için en iyi zaman; gebeliğin 15-20. haftaları arasıdır ve özellikle 16-18. haftalar arasında sonuçlar daha çok güvenilirdir.

Üçlü test sonuçlarında bazen yanlışlık çıkabilir. Eğer bu test sonucu pozitif ise daha emin sonuçlar almak için çok daha duyarlı bir yöntem olan amniyosentez tahlilinin yapılmasını tavsiye edilmektedir.

Gebelikte Tarama Testleri Nedir? Neden Önemlidir?

İleri teknolojiler sayesinde bebekler henüz anne karnındayken hastalıkları teşhis edilebilir ve gerektiğinde müdahale edilebilir. Gebelik tarama testleri işte bu aşamada oldukça önem kazanır.

Tarama testleri, gebeliğin belirli dönemlerinde bebeğin gelişmesi gereken fizyolojik yapısının gelişip gelişmediğini ortaya koyan, dolayısıyla bu yapının gelişmemesine bağlı olarak değişebilecek hayati fonksiyonların belirlenmesini içeren testlerdir. Burada öncelikli amaç tespit etmektir.

Üçlü tarama testi, içerisinde üç değeri barındırdığı için bu ismi almıştır. Gebeliğin ilerleyen haftalarında özellikle nörolojik yani beyin hücreleri bakımından bebeğin gelişimini ortaya koyar.

Tarama testlerinin belli zamanları vardır. Bu testler mutlaka belirlenen zaman aralığında yapılmalıdır. Çünkü ortak değerler, bu haftalara göre düzenlenir ve bebeğin gelişim sırasına göre bu tarihler belirlenir. Bu sebepledir ki bu tarihler evrenseldir. Yani dünyanın her yerinde üçlü tarama testi için en iyi zaman; gebeliğin 15-20. haftaları arasıdır ve özellikle 16-18. haftalar arasında sonuçlar daha çok güvenilirdir.

Tarama Testleri Pozitif Çıkarsa Ne Olur?

Tarama testleri bir risk haritasıdır. Doğacak bebeklerin ne kadar oranla hasta olabilecekleri ihtimalini ortaya koyar neredeyse yüzde yüz ihtimal verebilen yani kesin tanı koyabilen test yoktur. Ancak engelli olma ihtimali yüksek olduğunda ve aile böyle bir bebeğe sahip olmak istemediğinde yasal olarak gebeliğe son verilebilir ve bebek eğer ayı uygunsa küretaj yöntemiyle anne karnından alınabilir.

Ancak bu tamamen ailenin inisitiyafindedir. Anne veya baba eğer engelli de olsa bebeğini kucağına almak, onu büyütmek isterse gebelik devam ettirilir ve bebek gereken tedbirler alınarak dünyaya getirilebilir.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?