Vajinal Kültür (Servikovajinal kültür) Tahlilinin Kullanım Yerleri

Yayın Tarihi : 2018/02/19 11:32 • Güncelleme Tarihi : 2023/05/08 10:17 •

Kadın doğum uzmanlarının sıkça istediği bir tahlil şekli olan vajinal kültürün kullanım yerleri; candida, trichomonas, neisseria gonorrhoeae, gardnerella ve diğer bakteriyel etkenlerin izolasyonudur.

Vajinal Kültür (Servikovajinal kültür) Tahlilinin Kullanım Yerleri

Vajinal Kültür (Vajen Kültürü) Nedir?

Kadın doğum uzmanlarının, vajen enfeksiyonu şüphesinde sıkça istediği bir tahlil şekli olan vajinal kültürün kullanım yerleri; candida, trichomonas, neisseria gonorrhoeae, gardnerella ve diğer bakteriyel etkenlerin izolasyonudur.Bu tahlil vasıtasıyla var olan enfeksiyonların tanısı konulabilmektedir. Özellikle vajinal şikayetleri olan kadınlarda; akıntı, ağrı veya yanma gibi rahatsızlıkların nedenini araştırmaya yönelik mikrobiyolojik bir tahlil türüdür.

Vajina Florası Nedir?

Flora; doğal yaşam alanı demektir. İnsan vücudunda her zaman doğal bir denge vardır. Yani her organın çalışması için bir ortama ihtiyacı vardır. Bu unsurlar; uygun sıcaklık, uygun pH, uygun nem gibi. Örneğin erkeklerin testislerinin dışarda olmasının sebebi; spermin vücut sıcaklığında üretilememesi ve soğuk kalmasının sağlanması gereğidir. Kadın vajinası ise, daima nemli, dışarıya açık bir konumdadır. Bu suretle, bakterilerin ve mantarların yaşamasına ve kolayca bulaşmasına da maalesef olanak sağlayan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple kadın vajinasının sağlığını korumak oldukça hassas ve zor bir meseledir. 

Vajina Nasıl Korunur?

Vajina sağlığının korunması çok önemlidir. Vajina için en büyük tehlike idrardır. İdrar, asidik olması suretiyle, temizlenmediğinde vajina florasını bozar ve kaşıntı, kızarıklıklara sebep olur. 

Ortak tuvaletler, yine vajina için en tehlikeli alanlardan biridir. Çünkü vajina dış ortama açık olması suretiyle, ortamın bakterilerini kapıp, onlara vajina ortamında yaşam alanı sağlayabilir. 

Vajina temizliği için sabun, şampuan gibi maddeleri kullanmak oldukça yanlıştır. Vaina doğalında zaten temizdir ve su ile temizlemek onun için yeterlidir. Sabun, şampuan gibi materyaller, vajinanın doğal nemini ortadan kaldırır ki, bu durumda vajina kurulukları, cinsel ilişki ağrıları ortaya çıkar. 

Vajina(Vajen) Kültürü Nasıl Alınır?

Vajinal hastalıkların tanısı için vajinal kültür alınır. Bu aparat, uzun ve ucu pamuk benzeri bir çubuğun, vajinadan sürüntü yöntemiyle örnek alması şeklinde gerçekleştirilir ve hiçbir zararı yoktur.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?