HIV Testi Nedir? HIV Testi Erken Tanıda Ne Zaman Yapılır?

Yayın Tarihi : 2018/06/22 21:00 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/21 11:54 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
HIV testi, sık olarak merak edilen bir testdir. Özellikle HIV enfeksiyonu yönünden yapılan taramalar ve AIDS şüphesinde istenen ve yapılan bir testtir.Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanıp yakalanılmadığının araştırılması ve HIV enfeksiyonu erken tanısında da HIV testinin ne zaman yapılacağı son derece önemlidir.
HIV Testi Nedir? HIV Testi Erken Tanıda Ne Zaman Yapılır?

HIV testi, sık olarak merak edilen bir testdir.Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası, AİDS korkusu ve HIV enfeksiyonuna yakalanma endişesi ile başta erkekler olmak üzere çiftlerin önemli bir kısmı HIV testi yaptırmak ister.

HIV testi konusunda sitemize bir çok soru geliyor. Tahlil.com olarak, HIV tesi konusunda genel bir bilgilendirme yazısı hazırladık.HIV testi ile ilgili araştırma yapan okurlarımızın ilgisini çekeceğini umuyoruz.

HIV Testi Nedir?

Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası ,HIV enfeksiyonuna yakalandım şüphesi ve korkusu ile HIV testi yaptırmak ve sonuçlar hakkında bilgi sahibi olmak sıkça başvurulan bir yoldur.
HIV testi koldan damardan alınan kan örneğinin serumunun ayrılması ve elde edilen serum örneğinin incelenmesi ile sonuçlanır.
En sık tercih edilen HIV tesii, ELİSA yöntemi ile antikor araştırılarak yapılan test tekniğidir.
Bu test ile, HIV virusu bulaşmış kişilerde ortaya çıkan ve etken virusa (Human Immunodeficiency Virus) karşı oluşan spesifik ANTİ-HIV antikorlarının ELISA tekniği ile saptanmaktadır. ELİSA testleri Makro ve Mikro ELİSA test yöntemleri ile yapılabilmektedir.

HIV Testleri Ne Zaman Yapılmalıdır?

HIV virusu ile enfeksiyona yakalanıldığı varsayıldığında, bulaş sonrası Anti-HIV antikorlarını sentezlemesi için bir süre gereklidir.Bu nedenle, şüpheli bir cinsel ilişkiden hemen sonra, ELİSA testi yaptırmanın yararı yoktur.

Bu bilgiye rağmen, HIV korkusu nedeniyle ilişkiden birkaç gün sonra ELİSA testi yaptıran bir çok kişi bulunmaktadır.
Bilinçsizce ve erken yaptırılan testler gereksiz para ve zaman kaybıdır.Mutlaka bir doktora danışılarak ve doktor önerisiyle yapılmalıdır.
Erken yapılan ELİSA testi sonrası sonuç negatif çıkar ise aranan Anti HIV antikorları henüz oluşmadığından, virus ile temas edilmiş olsa bile, test sonucu “yalancı negatif” olarak saptanıp, yanlış bilgi verebilir.

HIV virusu ile infekte olduğunu düşünerek test yaptırmak isteyen kişilerin, temastan en erken 3 ay sonra ELİSA testi yaptırması uygun olacaktır. Bu süre, eğer oluşacaksa antikorların saptanabileceği yeterli süredir. Ancak bu süreyi beklemek istemeyen kişiler için ise, antikor değil de antijen araştırarak yapılan ve HIV virusunu erken dönemde saptayan testler de geliştirilmiştir.

HIV’ın Erken Tanısında Kullanılan HIV Testi ( HIV P-24 Antijeni) Nedir?

HIV P 24 Antijeni, şüpheli cinsel ilişkiden sonra en erken sonuç almak için kullanılan güvenilir bir testtir.
Korunmasız cinsel ilişki sonrası eğer HIV virusu bulaşmış ise hastanın kanında HIV p24 antijeni 2 ile 6 hafta içinde saptanabilmektedir.
Bu süre zarfında henüz vücutta HIV virusuna karşı antikor oluşmadığından erken tanıda P 24 antijeni saptanması önemlidir.
Piyasada hem HIV p24 antijenini, hem de HIV 1+2 antikorlarını birlikte ölçen ELİSA testleri de bulunmaktadır. Bu testler, erken tanıda sıkça kulalnılmaktadır.

Sadece ELİSA Testleri İle HIV Tanısı Koyulabilir mi?

HIV ELİSA testinin pozitif çıkması da tek başına tanı için yeterli bir bulgu değildir.
Pozitif çıkan ELİSA testleri WESTERN BLOT adı verilen bir yöntemle doğrulanmalıdır.

HIV Testi Olarak Kullanılan Diğer Yöntemler

HIV PCR Testi de şüpheli ilişkiden sonra daha kısa bir zamanda enfeksiyona yakalanıp yakalanmama konusunda fikir sahibi olunabilmektedir.
Bu test ile, virüsün genetik materyalinin çoğaltılarak ölçülecek ve tanımlanabilecek duruma gelmesini sağlanır.

Bu özelliği ve avantajı nedeniyle PCR testi erken evrede HIV virüsünün kanda tespitinde güvenle kullanılan bir diğer yöntemdir.
Şüpheli temastan ortalama 10 gün sonra kanda HIV PCR testi ile HIV virüsu varlığı saptanabilmektedir. 28. günden itibaren PCR testinin virüsü saptama duyarlılığı %98-100 gibi yüksek oranlardadır.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
s********** :

Hocam 1 aydır hasta olmuyorum 05.01.15 de ilişkiyasadim dün 14 u kan gebelik testi yaptırdım 2.00 negatif cikdi nedemk dir korunarak ilişkim aşamasında


Cevap:

Adet gecikmesi sadece gebelik nedeniyle olan bir durum değildir.
Kadınlarda adet gecikmesinin bir çok sebebi olabilir.
Aşağıda gebelik dışı nedenlerle adet gecikmesinin görülebildiği durumları inceleyebilirsiniz.


Adetinizde gecikme devam ederse kadın doğum doktoruna muayene olmanız en doğru yaklaşım olacaktır.


m************ :

1. şüpheli 150 gün- korunmasiz - negatif
2. Şüphesiz - 95 gün - korunmalı- negatif.

Ve Arada derede 3-4 test daha yaptm son testim

Anti Hiv Kemiluminesans veya benzeri negatif Kemiluminesans veya benzeri Nedemektir ? ve test olmama gerek varmı artık ? lütfen cevap cok teşekkür ederim


Cevap:

HIV tahlil sonuçlarınız normal, doktorunuz gerek görmedikçe bir daha test yaptırmanıza gerek yok,

HIV testi ile ilgili  Tahlil.com'a sorulmuş yüzlerce soru, verilmiş cevap ve yayınlanmış yazıları okumak için tıklayınız..

g*********** :

Hocam son sorum neden 90 gun değilde 6 ay.Çünkü çoğu kaynaklar 90 gün diye belirtiyor. İlginiz için teşekkürler.


Cevap:

Şüpheli ve korunmasız cinsel ilişki sonrası HIV enfeksiyonuna yakalanacağı şüphesi ve endişesiyle HIV testi yaptıran veya yaptırmak isteyen bir çok Tahlil.com okurundan benzer sorular geliyor.

Tahlil.com olarak, sitemizde sürekli yaptığımız bir uyarıyı tektar hatırlatmakta fayda görüyoruz .HIV şüphesi nedeniyle kendi başınıza asla test yaptırmayın.Gereksiz yere özel laboratuvarlara para harcayarak masrafa girmeyin ve vakit kaybına uğramayın. Şüpheli bir durumunuz varsa bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurun  ve muayene sonrası gereken tahlilleri onun kontrolünde yaptırın.
 Aşağıdaki yazımızda şüpheli ilişki sonrası hangi HIV testinin ne zaman yapılacağına dair gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

g*********** :

Merhabalar,supheli iliskiden 21gun sonra combo, 33 gun sonra ag p24 yaptirdim ikside negatif ama icim rahat degil,daha test yaptirmama gerek varmi tesekkurler


Cevap:

6. ayda tekrarlatmanızı öneririz..

r*********** :

Merhabalar maymunumda anti-hiv1+2( 0.695 pozitif) cıktı. Bize söylenilen hiv 2 oldugu, ve hiv 2 mikrobunun insanlara cok kolay bulaşmayacağı! yalnız maymunumun oyun anlayışı zaman zaman ısırmaktan geçiyor ve kanattığıda oluyor. Sizce bizlere bulaşırmı bana yapılan p24 ve rna testleri ise negatif..


Cevap:

Evet bulaşma ihtimali vardır..

a****** :

Merhaba,

Supheli iliskiden 10 gun sonra Anti HIV 1/2 Ag P24 testi yaptirdim negatif cikti ayni zamanda doktor pen*sten sivi ornegi alip bu yolla bulasan butun hastaliklar icin test yapti hepsi negatif cikti. Buna ragmen pen*ste kasinti,yanma,kizarikliklar kasik ve bobreklerde agri devam ediyor.


Cevap:

ޞikayetleriniz devam ediyorsa yeniden doktora başvurmanızda fayda var, idrar yolu enfeksiyonu açısından da incelenmesi gereklidir..

S*********** :

Merhaba

Hocam ben şüneli birliktelikten 3. Haftada test yaptırdım anti hıv negatif cıktı. 5 haftada da antı hıv negatif cıktı. 62. Gün yaptırdığım testin sonuçları test eliza antı hıv = 0.12 nonteactive min=00 max= 1.0 belirti yok faranjit oldum sadece testi tekrarlamalımıyım ?


Cevap:

HIV korkusu psikolojinizi oldukça bozmuş.Günümüzde bu durum artık psikiatrik bir sorun olarak kabul ediliyor.Bu korkuyu yaşayan bir çok okurumuz var sizin gibi, aşağıda bu durumda bulunan ziyaretçilerimiz için yazdığımız yazımızı okumanızı öneriyoruz.


http://tahlil.com/hiv-korkusu-hiv-fobisi-ve-aids-korkusu-nedir


s************* :

Hocam benim sonuçlarım pozitif çıktı 1.eclıa hıv 1/2 ıgG +p24 ag- roche sonuc pozitif hasta değeri 302,2 cut-off negatif <1.00 S/co

2. Elfa hıv duo ultra vıdas sonuc hıv 1/2 ab pozitif hasta degeri 21.66 cut-off negatif <0.25 T.V.

Ne yapmam gerek nereye baş vurmalıyım bana yardımcı olurmusunuz...


Cevap:

HIV testi sonucun pozitif çıkmış ancak hemen panik olma bir de doğrulama testleri ile bunun doğrulanması gerekiyor.Bir devlet veya üniversite hastanesinin Enfeksiyon Hastalıkları bölümüne başvur biran önce.

d****** :

Anti HIV (Kemiluminesans veya benzeri)    Negatif         
Anti HIV (Antijen)    0.27(Non-Reactive)    0.00 - 0.99    S/CO
Anti HIV (Antikor)    0.35(Non-Reactive)    0.00 - 0.99    S/CO

bu test sonuçları ne anlama geliyor?


Cevap:

Negatifiin sözlük anlamını bilmiyorsanız pek yapacağımız bir şey yok

m******** :

syn hocam.elisa yöntemıyle anti hiv testi yaptırmıs bır kısının pozitif çıkmış durumu nasıl yazar anti hiv + pozitif olarakmı baska bır acıklama bulunmazmı sonucalrında

k********** :

Bana yapılan teste p24 antejenı kullanımışmıdır acaba ..
Examenes solicitados = HIV ( PRECİSA) ne ifade ediyor.Sonuc normal tekrarlamama gerek varmıdır.Doğru testi olmuşmuyumdur.

İyi Çalışmalar. Saygılar


Cevap:

Burada müneccim değiliz, nereden bilelim testin içeriğini, tercüme bürosu ise hiç değiliz

k********** :

merhaba 4 mart günü korunmasız olarak ilişkiye girdim.O günden beri kafam hiç rahat değil arkadaşım kuluçka süresi 6 ay dedi 6 aydan once hıv testi yapamazsın diyor.Şu anda yurt dışındayım ben kafam rahat olmadığı için Hıv testi ve tam kan testi yaptırdım.Tam kanda ve Hıv testim iyi gözüküyor.
Testimde
Muestra = SUERO
Examenes solicitados = HIV ( PRECİSA)
RESULTADOS

HIV= NEGATİVO

Yani testim negatif çıkmış fakat ilişkiden 57 gün sonra bu testi oldum sizce bir daha test yapmalımıyım. Sonuç ne kadar doğrudur.Kuluçka süresi gelmişmidir.57 gün bu test için yeterlimidir.Doğru testi olmuşmuyumdur.Bilgilendirirseniz sevinirim kafayı yemek üzereyim..


Cevap:

Arkadaşın zaten sana gereken bilgiyi vermiş, bize niye soruyorsun ki.Lütfen yalan yanlış bilgilerle kafanızı karıştırmayın, sitemizde bu konuda detaylı bilgiler var, biraz vakit ayırıp aşağıdaki bağlantıdaki yazıları okuyun.Kuluçka süresi 6 ay filan da değil. Sonucunda normal çıkmış
http://tahlil.com/tag/hiv/

?