Vücutta D Vitaminin Görevleri Nelerdir?

Yayın Tarihi : 2019/08/23 17:34 • Güncelleme Tarihi : 2020/03/21 10:06 • Yazar: Biyolog Nesibe Şanaldı Alpoğlu

Uzmanlar yaz aylarında sıklıkla güneş ışınlarından faydalanmayı, özellikle bebek, çocuk ve yaşlılara sıklıkla önermektedir. Herkesin bildiği gibi; bunun altında yatan sebep D vitaminidir.

Vücutta D Vitaminin Görevleri Nelerdir?

Uzmanlar yaz aylarında sıklıkla güneş ışınlarından faydalanmayı, özellikle bebek, çocuk ve yaşlılara sıklıkla önermektedir. Herkesin bildiği gibi; bunun altında yatan sebep D vitaminidir.

D vitaminini Bu Kadar Kıymetli Yapan Nedir?

D vitamini, güneş ışığında bulunan UVB ışınıyla vücutta sentezlenebilen bir vitamindir. Vurgulandığı gibi, vücutta üretilmesinin tek yolu, güneş görmekten geçer. Güneşten sadece yaz aylarında bu kadar net yararlanıldığını düşünürsek, vücuda kalan 9 ayda yetecek kadar D vitamini, doğru miktarda depolanmalıdır.

D vitamini tıpkı yağlar gibi vücutta depolanabilir.

Ancak yetersiz kaldığı durumlarda doktor kontrolünde D vitamini takviyesi alınabilir.

D Vitamini Nasıl Alınır?

Güneşten gelen UVB ışınları, cilt tarafından emilir ve D vitamini sentezi başlar. Bunun için en önemli şart, güneş ve cilt arasında bir perde bulunmaması, yani güneş ışınını direk almaktır. Güneş kremleri, güneş ışınlarını cilde geçirmez. Bu sebeple D vitamini almak için en az 15 – 20 dakika, kremsiz güneşlenmek önemlidir. UVB ışınları camdan da geçemez. Yani cam arkasında durup D vitamini almaya çalışmak doğru değildir.

D vitamini almak için, saat 10.00 – 14.00 arası tercih edilmelidir.

D vitamininin vücuttaki görevleri nelerdir?

İnsanda bulunan en az 300 gen, D vitamini ile çalışır.

D vitamini eksikliğinde diyabet riski artar ve bu da kalp ve damar hastalıklarını tetikler.

Gebelik döneminde yetersiz olan D vitamini annede; erken doğum, preeklemsi, diyabete sebep olabilir. Bebekte ise; akciğer gelişmemesi, kemik yapısının zayıf kalması, vücut fonksiyonlarının geri kalmasına sebep olabilir.

Çocukluk çağında D vitamini; kemik gelişimini sağlar, hücrelerin birbiriyle haberleşmesinde de etkindir. Bu sebeple gelişimin her aşamasında D vitaminine olan ihtiyaç yadsınamaz.

Yaşlılar üzerinde yapılan araştırmaya göre, D vitamini eksikliği olanlarda özellikle kalça kırıkları daha sık görülmektedir. D vitamini eksiği olmayanlarda hafif düşmelere tolerans daha yüksektir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?