Yumurta Renkleri Neden Farklı?

Yayın Tarihi : 2018/06/25 18:43 • Güncelleme Tarihi : 2019/01/05 11:50 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Yumurta, gerek besin içeriğiyle gerekse yemeklere verdiği lezzet ile çok tercih edilen bir besindir. Uygun fiyatla kolaylıkla tedarik edilmesi de tüketimini arttıran bir unsurdur.Yumurtanın renklerinin neden farklı olduğu ve hangi yumurta renginin tercih edilmesi gerektiği de sıklıkla merak edilen bir konudur.
Yumurta Renkleri Neden Farklı?

Yumurta Nedir?

Yumurta, gerek besin içeriğiyle gerek maliyetiyle çok tercih edilen bir besindir. Sadece pişirilerek tüketilebilmesinin yanında, ayrıca tatlılara, böreklere, salatalara da yan ürün olarak farklı amaçlarla kullanılmaktadır. Tabii tok tutma özelliğiyle diyetlerin, protein içeriğiyle çocukların da vazgeçilmez gıdalarındandır. 

Yumurta Renkleri Arasındaki Fark Nedir?

Hayatın bu kadar içinde olan besinin, seçimi de çok önemlidir. Özellikle organik olması, besin değerleri açısından zengin olması, tercih sebeplerindendir. Yumurta görüntü itibariyle analiz edildiğinde, kahverengi ve beyaz yumurta olarak iki şekilde karşımıza çıkar. Peki bu yumurtaların farkı nedir?

Öncelikle kabuk nasıl oluşur bunu açıklayalım: yumurta oluşumunu tamamladığında, yani en son evre olarak yumurta kabuğu oluşur. Bu da yaklaşık olarak yumurtlamanın birkaç saat sonrasını işaret eder. Yani yumurta kabuğu, üreme kanalının en sonunda ve en son üretilen üründür. Bi nevi ürün paketleme servisi gibi, her şeyi tamamlandığında paketlenir ve sunulur. Dolayısıyla paket içindeki üründe bir değişiklik yoktur gerek tat bakımından, gerek besin değeri açısından her iki yumurta da eşdeğerdir denilebilir.

Yumurta Renkleri Neden Farklı

Kahverengi Yumurta Veren Tavuklar

Kahverengi yumurta veren tavuklar: kırmızı veya kahverengi tüy rengine sahip olup, kulak lopları da kırmızı olan tavuklardır. Bu yumurtalara rengini veren, üreme kanalı sonundaki, porifinler olarak adlandırılan, kan hücrelerinin yıkımıyla elde edilen renktir. Bu tavuklar yapı itibariyle daha iriler. Bu sebeple daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyarlar. Ancak bu yumurtaların besleyicilik değerlerine bakıldığında, çok eser miktarda omega 3 ün fazla bulunduğu tespit edilmiştir. Ancak bu ille de kahverengi yumurta bulmak için diretecek bir miktar dahi değildir.

Beyaz Yumurta Veren Tavuklar

Beyaz yumurta veren tavuklar: beyaz tüy rengine sahip ve beyaz kulak lopları bulunan cinslerdir. Kabukların beyaz olmasını sağlayan, üreme kanalının sonundaki, oosin adı verilen, safranın yan ürünü olan maddelerdir. Bu tavuklar kahverengilere oranla daha zayıf olduklarından, beslemek daha ekonomiktir.

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?