Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yayın Tarihi : 2017/08/16 14:52 • Güncelleme Tarihi : 2018/12/21 14:16 • Yazar: Uz.Dr. Cem Argun
Yumurtalama ya da ovulasyon olarak isimlendirilen olay yaklaşık olarak her adet döneminin ortalarında gerçekleşir. Yumurtlama döneminin hesaplanması hem doğum kontrolü uygulayan çiftler hem de çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için büyük önem taşımaktadır.
Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama Nedir?

Yumurtalama ya da ovulasyon olarak isimlendirilen olay yaklaşık olarak her adet döneminin ortalarında gerçekleşir. Bu olay olgunlaşmış yumurtaların döl yatağından serbest kalması ve çatlaması olarak anlatılabilir.

Bu yumurtaların yaşama süresi ise genellikle 12 saat ile 24 saat arasında olacaktır. Yumurtlama süreci döllenme, hamile kalma işlemi için uygun süre  durumundadır.

Yumurtlama Dönemi Hesaplanması Neden Önemlidir?

Yumurta döllenmez ise adet döneminde akıntıyla dışarı atılacaktır. Dolayısıyla hamile kalmayı planlayan bayanların adet dönemlerini ve tarihlerini, süresini ve yoğunluğunu not etmeleri önerilebilir.
Bu şekilde hem yumurtlama tarihini hem de hamile kalma şansınızı artırmak için düzenleyebileceğiniz cinsel ilişki programını, planlamasını doğru bir şekilde tespit edebilirsiniz. Bu da gebe kalma ihtimalinizi önemli ölçüde artırmak anlamına gelebilir.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlama dönemi yaklaşık olarak adet döneminin ortasına denk gelecektir. Ama bu hesaplama normal olarak kabul edilen 28 günlük adet dönemi için doğru olarak kabul edebilir.
Farklı kadınların adet dönemleri, farklı süreler ile tekrarlanıyor olabilir. Örneğin adet döneminiz 28 gün, 30 gün ya da 35 gün olabilir. Bu durumlarda ise adet kanamasının başlama tarihinden 14 gün geriye gelerek yaklaşık yumurtlama dönemini bulabilirsiniz.

Yani adet dönemi 28 günlük sürelerle tekrarlanan bayanlar için son adet kanamasından sonraki 14. gün yumurtlama dönemi olarak hesaplanabilir.
Ancak adet dönemi 35 gün olan kadınlar için adet kanaması başlangıcından 14 gün geriye gidildiğinde 35-14=21 sonucu bulunacaktır.

Son adet kanamasından sonraki 21. gün yumurtlama tarihi olarak hesaplanabilir. Bu dönem tüm kadınların farklı olabilen adet dönemleri için sabit bir süredir. Adet süresi farklı olsa bile yumurtlamanın gerçekleştiği dönemden sonraki 14. gün adet kanaması meydana gelecektir.

Yumurtlama dönemi hesaplama işlemi en basit şekli ile bu şekilde tarif edilebilir. Adet döneminin süresi ne olursa olsun hatta düzensiz adetler gerçekleşiyor olsun, gelecek adet kanaması tarihinden 14 gün geriye gitmek yumurtlama tarihinin hesaplanmasını sağlayacaktır.

Yumurtlama Dönemi Nasıl Hesaplanır?

Yumurtlamanın Hangi Döneminde Daha Kolay Gebe Kalınır?

Yumurtlama tarihini hesapladıktan sonra hamile kalmak için cinsel ilişkide bulunmanızın uygun olacağı zamanları da tespit edebilirsiniz. 

Yumurtlama tarihinden 2-3 gün daha geriye gitmelisiniz. Yani bir sonraki adet kanamasının olacağı tarihten 17-18 gün geriye gitmeniz uygun olacaktır. Bu tarihten sonraki bir hafta içinde 2 ya da 3 kez cinsel ilişkiye girerek hamile kalma şansınızı artırmış olursunuz.  

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?