LDH yüksekliği nedir? LDH yüksekliği hangi hastalıklarda olur?

LDH yüksekliği nedir? LDH yüksekliği hangi hastalıklarda olur?

Tahlil.Com Cevabı:

LDH Nedir?

LDH, laktik dehidrogenaz isimli enzimin kısaltılmış halidir.Laktik ve pirüvik asitin birbirlerine dönüşümüne katkıda bulunur. En sık bulunduğu yerler:kalp kası, akciğer, iskelet kası,böbrek, karaciğer ve alyuvar olarak da bilinen eritrositlerdir.
Bu enzim insan vücudunda şekerden enerji üretilmesi işlevini yürütmektedir.
LDH enziminin seviyesini kanda ölçen kan testi ise LDH kan testidir.Damardan alınan kanın biyokimya laboratuvarlarında otoanalizör cihazları aracılığı ile analiz edilmesiyle kanda LDH değeri saptanır.

LDH Testini Doktorlar Neden İster?

Doktorlar LDH testini vücudumuzdaki organlarda,dokularda bir bozukluk ve hastalık olup olmadığını anlamak için ister.Veya bir bozukluk var ise de bu bozukluğun klinik takibi yönünden de bu testi isteyebilir.

LDH Normal Değerleri Nedir?

LDH normal değerleri yaşa göre farklılık göstermektedir. Doğum sonrası, 1 yaşına kadar en yüksek değerlerindedir.
LDH normal değerleri yaş gruplarına göre aşağıda verilmiştir: 

0-3 ay                  100-450 IU/L  
4-12 ay                100-400 IU/L
1-3 yaş                100-300 IU/L
4-12 yaş               100-250 IU/L  
12 yaş ve üstü:      90-240 IU/ L

LDH Yüksekliği Nedenleri Nelerdir?

LDH yüksekliğinin görüldüğü başlıca hastalıklar aşağıda belirtilmiştir:

1.Kalp hastalıkları:Myocard Infarktüsü, konjestif kalp yetmezliği, kardiyovasküler cerrahi sonrası, akut miyokarditler
2.Karaciğer hastalıkları: Siroz, tıkanma sarılığı, akut viral hepatit,karaciğer metastazı durumlarında
3.Kan hastalıkları: Pernisiyöz anemi, folik asit eksikliği, hemolitik anemiler  
4.Akciğer hastalıkları:Pulmoner emboli, sarkoidoz
5.Kötü Huylu Kanserler: Kanser hastalarında yüksek LDH seviyesi,kanserin kötüye gittiği konusunda fikir verebilir.(özellikle lenfoma ve testis kanserleri)
%95 olguda kanda LDh düzeyi artar.
6.Kas hastalıkları:Muskuler distrofi vb.
7.Yoğun egzersiz sonrası
8.Yanıklar sonrası
9.Travma sonrası (örneğin kemik kırıkları)
7.Böbrek hastalıkları: Nefrotik Sendrom, nefrit
8. Bazı paraziter hastalıklar
9.Tiroid bezi hastalıkları:Hipotroidizm, Subakut tiroidit
10.Kollejen damar hastalıkları
11.Akut pankreatit 
12.Anemi türleri
(hemolitik anemi, pernisiyoz anemi gibi)
13.Bazı ciddi enfeksiyonlar: (pnömoni, menenjit, enfeksiyoz mononükleoz gibi)

A
SORU SOR

YORUM YAP

Yorum yapilmeniz için üye girişi yapmalısınız. Giriş yapmak için tıklayınız...

YORUMLAR

ykp381141 | 09.01.2015 09:06

glukoz 90
Kreatinin 0,81
eGFR(MDRD) >60
BUN 13
AST 27
ALT 32
Alkalen Fosfataz 55
Kalsiyum 9,7
LDH 327 CK 193 annemin sonçları bunlar acaba birşey varmı LDH 327 siz 240 demişiniz bu yüksek aca bir şey var mı cevabınızı bekliyoruz .

Tahlil.Com | 17.01.2015 12:53

Tahlil.com'a gelen yüzlerce soru arasından belirtiğimiz kurallara göre sorulan sorular editörlerimizce onaylandıktan sonra doktorlarımızca  cevaplanmaktadır.

Sorunuzu belirtilen kurallara göre sormamışsınız.
Soruyu sorma aşamasında bu konuda gereken uyarılarda bulunmamıza rağmen bu tür uyarılara dikkat etmeyen sizin gibi bir çok okurumuz var.

Aşağıdaki uyarıları dikkatle okuyup sorunuzu tekrar sorunuz.

http://tahlil.com/tahlilcoma-soru-sorarken-dikkat-etmeniz-gereken-uyarilar

selhii | 23.07.2014 10:16

Selam oğlum 6yaşında 3 ay önce plt120, wbc2.3, lenf.1.2, ldh355 ve mcv- mah değerleri yüksekti hb normal, dalak aksı 12 cm di.araştırıldı takip denildi dün kan degerleri ldh322 çıktı gene mcv- mch aynı plt 197.dalak 10.8 cm. Pek bişey soylemiyorlar sizce anlam kimi? Teşekkürler

Tahlil.Com | 23.07.2014 10:10
Viral enfeksiyonlarda WBC değeri düşüklüğü ve dalak büyümesi göürlebilir..MCV ve MCH değerlerini belirtmeniz gereklidir, ayrıca Vitamin B12 çalışılmasını öneririz..
asli_aydan | 22.08.2013 08:23

Merhaba

19 yaşındaki kız kardeşimin rutin tahlilinde LDH ı 506 çıkmış, en yuksek degeri 245 miş. Doktorumuz bunun hakkında bir şey söylemedi ama bizim kafamıza takıldı. Neden olabilir? Cevaplarsanız çok seviniriz.



Tahlil.Com | 31.08.2013 12:36
LDH değeri yüksek, aşağıdaki yazıda bu konuda detaylı bilgi ve muhtemel nedenleri bulunmakta
18 yaşımdan küçüğüm. Eczanelerde satılan hamilelik için idrar testini satın alabilir miyim? Reşit olmadığım için satarlar mı?
yakupusak | 30.05.2013 10:20

Merhaba, RF= 21 yükssek, LDH=248 yüksek, ALBÜMIN=4,86 Yüksek Diğerleri Normal , hocam 32 yaşındayım ve kucukken tifo hastalıgı gecirdim ve HBSAG=6973 pozitif genel orlarak yorumlarmısınız tedavisi nasıl olur saygılar .

Tahlil.Com | 01.06.2013 12:55
Hepatit B taşıyıcısı olabilir veya enfeksiyonu yeni geçiriyor olabilirsiniz.Bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmanızda yarar var.
| 05.12.2011 08:22

ALT:234
AST:141
GGT:148
LDH:463
GLUKOZ:78
ÜRE:19
KREATİNİN:0,67
DEĞERLER ÇOK YÜKSEK HEPSİ İÇİN GENEL BİR YORUM YAPARMISINIZ

Tahlil.Com | 06.12.2011 08:39
Karaciğer testleri yüksek.Bir gastroenteroloji uzmanına başvurun
| 14.11.2011 07:01

babam subat 2011de kalp krizi geçirdi simdi doktor kontrollerinde glukoz trigliserid ve lhd si nrmal değerlerin üzerinde görünüyor 48 yaşında lhd 346 trigliserid 222 glukoz 117 düsürmek için ne yapmamız gerekiyor

Tahlil.Com | 15.11.2011 06:59
Bir endokrinoloji uzmanına başvurmalısınız
| 04.10.2011 08:06

kızımın ldh'ı yüksek çıkıyor 5 yaşında ldh'ı 507 çıktı.Biyokimya,hemogram,hemogram tahlilleri temiz çıktı.ldh yüksekliğinin sebebi ne olabilir,ne yapmamız gerekir?

Tahlil.Com | 15.10.2011 11:33
telaşa gerek yok. eğer kızının kronik bir hastalığı yoksa bazen normal olarakda LDH yüksek çıkıyor. kullandığı ilaç, yediği herhangi birşey yükseltir
| 22.09.2011 06:09

annem 85 yaşında.GGT 87 norm.değer 0-38,LDH 277 norm.değer0-248 karnı ve bacakları çok şiş.protein düşük 5.6 normal değer 6.4-8.3

Tahlil.Com | 22.09.2011 06:40
Her iki test de GGT ve LDH karaciğer hastalıklarında yüksek çıkabilir.Ultrason muayenesi yaptırmanız uygun olacaktır
| 13.09.2011 03:28

annem 50 yaşının üzerinde gögüs kanseriydi 8 sene önce sol gögsü alındı iyi durumda görünüyor ama rutin kontrolleri esnasında ldh değerinin 280in üzerine çıktığı görüldü durum kötümüdür öneriniz nedir acaba
teşekkürler

Tahlil.Com | 13.09.2011 11:40
Tek başına LDH yüksekliği fazla fikir vermeyecektir.Testin raporda belirtilen referans değerini vermediğinizden yüksekliğin derecesi hakkında fikir sahibi değiliz.Doktorunuz gerek görürse ilave tahliller de isteyecektir
| 09.09.2011 10:16

7 yaşındaki oğlumda LDH 531 çıktı bu normal mi
hastalığı ne olabilir ne tavsiye edersiniz

Tahlil.Com | 09.09.2011 11:07
Sonuç raporundaki referans değeri belirtmemişsiniz,ancak yüksek olduğu anlaşılıyor.yUKARIDAKİ YAZIDAN DA ANLAŞILAVCAĞI ÜZERE BİR ÇOK HASTALIKTA YÜKSEK ÇIKABİLİYOR.BİR ÇOCUK HASTALIKLARI UZMANI İLAVE TAHLİLLER YAPACAKTIR
DAHA FAZLA GÖSTER

DİĞER SORULAR

Sağ üst kadran ağrısının nedenleri nelerdir?

22/10/2020
Sağ üst kadran ağrısının nedenleri nelerdir?
Cevap: Merhaba. Sağ üst kadran ağrısının bir çok sebebi olabilir.Bunun sebebini buradan kestiremeyiz.Ancak olası sebeplari hakkında size bilgi verebiliriz.Bu ağrının bir çok nedeni olabilir…
DEVAMINI GÖR
Serbest testosteron normal değeri ve alt sınırı nedir? Değerlerimde bir sorun var mı?

20/10/2020
Serbest testosteron normal değeri ve alt sınırı nedir? Değerlerimde bir sorun var mı?
Cevap: Merhaba, öncelikle geçmiş olsun. Laboratuvarların kullandıkları testler, cihazlar ve testin çalışma yöntemine göre normal değerlerde az olsa farklılıklar olabilir.Ancak serbest…
DEVAMINI GÖR
Hocam adetim gecikirse şayet dediğiniz gibi .. Sadece eczaneden aldığım testle kesin sonuç alırmıyım idrar yoluyla ?

08/10/2020
Hocam adetim gecikirse şayet dediğiniz gibi .. Sadece eczaneden aldığım testle kesin sonuç alırmıyım idrar yoluyla ?
Cevap: İdrarda gebelik testi elbette doğru sonuç verecektir. Adetinizde en az 10 günlük bir gecikme olursa yapabilirsiniz.
DEVAMINI GÖR
Mide ülserim ve safra şikayetim var sürekli acillik oldum. Geçen hafta hastalandim 36.7 ye ateşim de çıktı

05/10/2020
Mide ülserim ve safra şikayetim var sürekli acillik oldum. Geçen hafta hastalandim 36.7 ye ateşim de çıktı
Cevap: Öncelikle geçmiş olsun.36,7 ve 36.2 normal kanul edilen ateşler olup yüksek olarak değerlendirilmez.Ultrason muayenesi sonrası doktorunuz safra kesesine yönelik gereken tedaviyi…
DEVAMINI GÖR
5 yaşında kızım için rutin kontrol kan testlerinde aşağıdaki gibi sonuçlar aldım kızımın hiç bir şikayeti yok acaba doktora başvurmam gerekiyor mu?rnrnFE-DEMİR *95 ug/dL referans değer 28-93n rnDEMİR…

01/10/2020
5 yaşında kızım için rutin kontrol kan testlerinde aşağıdaki gibi sonuçlar aldım kızımın hiç bir şikayeti yok acaba doktora başvurmam gerekiyor mu?rnrnFE-DEMİR *95 ug/dL referans değer 28-93n rnDEMİR…
Cevap: Merhaba, sonucunuzu değerlendirdik.Ferritin değeri normal kızınızın.Ferritin, demirin çözünmesinden ve vücutta  depolanmasından sorumludur. Yani kızının demir depolamasında…
DEVAMINI GÖR
Alkol kullanan biriyim.ALT ve GGT değerlerim yüksek. alt (78) ast(32) ggt(63)

25/09/2020
Alkol kullanan biriyim.ALT ve GGT değerlerim yüksek. alt (78) ast(32) ggt(63)
Cevap: Merhabalar.Sonuçlarınızı inceledim.ALT ve GGT testleri özellikle karaciğer fonksiyonları yönünden bilgi verir. Evet GGT alkol kullananlarda yüksek çıkar ancak beraberinde…
DEVAMINI GÖR
Merhaba, parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır?

16/09/2020
Merhaba, parazitolojik incelemeler ve kültür testi için diski örneği laboratuvara ne kadar sürede ulaştırılmalıdır?
Cevap: Laboratuvara dışkı parazitolojik incelemeler dahil mikroskobik inceleme ve kültür testi için numuneler  en geç 2 saat içinde  laboratuvara ulaştırılmadır.Ancak…
DEVAMINI GÖR
Bana HIV fobisi tanısı koyuldu.HIV a yakalanmış olabilir miyim?

29/08/2020
Bana HIV fobisi tanısı koyuldu.HIV a yakalanmış olabilir miyim?
Cevap: Bu şekilde HIV yönünden bulaş riski bulunmamaktadır.
DEVAMINI GÖR
İdrar ve kan tahlilimde Lokosit +15CELL/uLrnEritrosit 4-5rnL

30/06/2020
İdrar ve kan tahlilimde Lokosit +15CELL/uLrnEritrosit 4-5rnL
Cevap: Tam idrar tahlilinde lökosit  diğer adıyla da WBC görülmesi normal değildir.Bu tahlil sonucu  idrar yollarında bir enfeksiyon olabileceğini akla getiriyor.Bu durumda idrar yolu…
DEVAMINI GÖR
 24 yaşındayım prolaktin testi yaptım 46,15 çıktı referans değerim 4,79-23,3 çıktı ne demek oluyor iyi mi kötü mü?

30/06/2020
24 yaşındayım prolaktin testi yaptım 46,15 çıktı referans değerim 4,79-23,3 çıktı ne demek oluyor iyi mi kötü mü?
Cevap: Prolaktin hormonu değeriniz kanda normalin üstünde  çıkmış. Bu sonuç normal değil.Prolaktin yüksekliği nedenlerine yönelik  doktorunuz ilave tahliller isteyebilir…
DEVAMINI GÖR
TÜM CEVAPLANMIŞ SORULAR
Unutkanlık Varsa Beslenmeyi Düzenleyin
Sosyal hayatta kişinin pek çok görevinin ve sorumluluğunun olması, unutkanlığın bir yere kadar normal karşılanmasının sebebidir
Ozon Tedavisi Nedir?
Ozon, reaktif haldeki oksijenin hareket haline geçirilmiş formudur
Bebekte Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Demir eksikliği; kandaki demir seviyesinin düşüklüğünden kaynaklanır
İntihar Eğilimine Sebep Olan Protein: SAT1
Kan testiyle ölçülen SAT1 proteini değeri; kişinin intihar etme eğiliminden bahsediyor
Erken Doğumu Engellemek İçin Pratik Bir Öneri
Erken doğum; bebeğin anne karnındaki yaşamının gereğinden önce bitmesi durumudur
Büyük Göğüslerin Yol Açtığı Rahatsızlıklar
Göğüs; kadınların vazgeçilmez dekorudur ancak; herşeyin fazlası zarardır
Erkekte Kısırlığın Genetik Sebepleri Nelerdir?
Kısırlık; erkekte ve bayanda, çocuk yapma yetisinin olmaması veya yetersiz kalması durumudur
Dijital Röntgen Dönemi Başlıyor
Dijital röntgen cihazı; teknolojinin getirdiği kolaylıklardan biridir
Loğusalık Nedir? Loğusalık Süreci Nasıldır?
Loğusalık; annenin bebeğe fiziksel ve duygusal olarak adapte olma sürecidir
Kırmızı Cilt Probleminden Korunmak İçin Dikkat
Kırmızı cilt; özellikle yüz bölgesinde, aşırı tahrişten dolayı renk bozulmasıdır
Vücudunuzu Soğuk Suyla Sıkılaştırın
Sıkı bir vücut; sağlıklı ve çekici görünür
Yeşil Alan Beyni Korur
Oksijenin beyni çalıştırdığı, kan hücrelerini yenilediği, bilinen gerçeklerdir