Ağızda Oluşan Aft Tedavisinde Hijyen Çok Önemlidir.

Yayın Tarihi : 2016/05/06 02:46 • Güncelleme Tarihi : 2023/12/27 11:51 •

Ağızda çıkan iltihaplı yaraların tedavisi sürecinde ağız hijyenine dikkat etmek oldukça önemlidir.

Ağızda Oluşan Aft Tedavisinde Hijyen Çok Önemlidir.

Ağızda çıkan iltihaplı yaraların tedavisi sürecinde ağız hijyenine dikkat etmek oldukça önemlidir. Afların iyileşmesini destekleyen ve ağız mikroorganizmasıyla mücadele eden gargaraların kullanımı gereklidir. Ayrıca dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve yarayı kanatmaktan kaçınma da iyileşme süresini hızlandıracaktır. Artık günümüzde aftların çabuk iyileşmesini sağlayan ilaçlar vardır. Bunları eczaneden reçetesiz şekilde temin edebilir ve kolayca uygulayarak bu yaralardan kurtulabilirsiniz.

Aft Nedir?

Aft, bağışıklığın düşmesiyle birlikte, ağız içinde; yanak dokusunda, dil dokusunda, diş etinde, damaklarda meydana gelebilen ağız içi beyaz yaralardır. Bu yaralar oldukça ağrı ve acı veren, bulunduğu yere göre kişinin yemek yemesini, hatta konuşmasını dahi engelleyebilen hastalıktır.

Aft özellikle ateşli hastalıklardan sonra görülür. Bunun sebebi, ateş yükselmesiyle beraber, bağışıklık düşer ve ağız içindeki protein içerikli enzimler yüksek sıcaklıktan ölürler. Bu enzimlerin görevi ağız içindeki zararlı atıkları öldürmektir. Ancak kendisi öldüğünde bu işi yapamaz ve ağızda aft çıkar.

Diğer bir aft sebebi strestir. Kişinin stres seviyesi yükseldiğinde ve özellikle vitamin eksiği de varsa afat oluşumu meydana gelir.

Aft meydana gelmesi vitamin ve mineral eksikliklerinden kaynaklanabilir. Vitamin ve mineraller vücutta yapıcı onarıcı pek çok fonksiyonu yürütürler. Görme, sindirme, dolaşım gibi pek çok sistemin sağlıklı işleyişi bu monomerler sayesinde gerçekleşir. Bunların eksiklikliğinde ise, direk hayati fonksiyonlar durmaz ancak, pek çok sistem sekteye uğrar. Bunlardan bazıları; saç dökülmeleri, tırnaklarda beyaz lekeler ve tırnak kırılmaları, deride solgunluk, kanın geç pıhtılaşması gibi durumlardır. aftlar da buna dahildir. Diş etleri; vitamin ve mineral eksikliğinde , tıpkı tırnaklarda yara oluşması gibi, ağız içinde de yapım ve onarım işleri görülemez ve aftlar ortaya çıkar.

Diş eti kanaması, sağlıklı dişlerde beklenmeyen bir durumdur. Ancak dişlerde, dışarıdan bakıldığında görülmeyen hastalıklar ki bunun en sık görüleni ağızdaki afttır, iç sistemde diş etlerinde tahribatlara sebep olur. Bu tahribatlar da normalde ilişkien ton ağırlığa dayanabilen dişlerin, en ufak bir basınçla kanamasına sebep olur. Bu sebeple özellikle yemek yerken meydana gelen diş eti kanamaları önemsenmeli ve diş doktoruna gidilmelidir.


 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?