Adet Dönemi Meme Kitlesi Neden Sertleşir?

Yayın Tarihi : 2017/06/23 00:43 • Güncelleme Tarihi : 2021/09/18 21:02 •

Adet dönemi; kadınların yumurtlama dönemidir. Bu dönemde östrojen en yüksek seviyede salgılanır.

Adet Dönemi Meme Kitlesi Neden Sertleşir?

Adet dönemi; kadınların yumurtlama dönemidir. Bu dönemde östrojen en yüksek seviyede salgılanır. Yaşanılan hormonal değişikliklerde buna bağlıdır. Kadınlarda rahim ve meme bezleri, ortaklaşa hareket ederler. Çünkü doğum ve arkasından süt sentezlenmesi, gebeliğin oluşması ve gelişmesi, bu organların koordinasyonu sayesinde sağlanır. Bu sebeple adet dönemleri, meme kistleri için de önemli bir süreçtir. Erken teşhis için de iyi bir şanstır. 

İnsanlarda kararlı iç denge yani homeostazi, hormonlar kontrolünde sağlanır; büyüme, gelişme, metabolizma, üreme gibi canlılık olaylarının tamamı, hormonlar sayesinde gerçekleştirilir. Bu sebeple hormonlarda meydana gelen değişimler ve hareketlilik; hastalıklar açısından teşhis kolaylığı sağlamanın yanında, tedavinin de önemli kontrol merkezlerinden biridir. 

Çoğu bayanda, genç kızlarda dahi fibrokistik hastalık çok sık görülür. Fibro adenom; küçük ve zararsız, ancak zararlı hale gelebilen kistlerdir. Özellikle adet ödemlerinde bu kistler, östrojen fazlalığından dolayı sertleşir ve ele gelir. Bu durum kişiyi korkutabilir.

Fibroadenom Nasıl Kistlerdir?

Fibroadenom, zararlı kistler olmasa da zararlı hale gelebilir; yani meme kanserine dönüşebilir. Bu sebeple düzenli kontrol isteyen bir hastalıktır. Kişide bulunan kistlerin konumu, sayısı, büyüme durumu gibi sebepler kontrolün ne sıklıkla yapılması gerektiğini ortaya koyar. 

Fibroadenom, tıpkı kötü huylu tümörler gibi hissedilir. Yani ele gelir ve ultrasonda net olarak teşhisi yapılır. Bu sebeple her tümör hissinde korkulmamalı, ancak doktor kontrolü de ihmal edilmemelidir. Doktorunuz kontroller sonucunda; ne sıklıkla kontrole gitmeniz gerektiğini, kistinizin oluşturabileceği tehditleri bildirecektir. Buna riayet etmek ise, sağlığınız için yapacağınız en önemli yatırım olacaktır. Erken teşhis; hem daha kolay, hem daha konforlu bir tedavi sunar.

Bu sebeple sizi korkutan kistleriniz için, adet dönemi haricinde doktor kontrolünü ihmal etmeyin.

 

Bu konuya dair bir sorunuz varsa siz de uzmanlarımıza 7/24 Soru sorabilirsiniz.Soru sormak için tıklayın.



Yorumlar

Yorum
?